Recenzie ”În noapte” de Haruki Murakami

de | dec. 22, 2016 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎN NOAPTE ARE REDUCERE PE:

Fără îndoială că Haruki Murakami este cel mai discutat scriitor al postmordenismului japonez. Citit și recitit, adulat și controversat pentru îndrăzneala cu care suprarealismul său a încercat să dea năvală în sufletele cititorilor, romancierul nipon ne propune în romanul ”În noapte” o nouă încercare de reîntoarcere la clasic, însă nu la cel cu care debutase cândva, ci la o îmbinare a clasicului cu un subtil și extrem de rafinat suprarealism.

Din punctul meu de vedere suprarealismului lui Murakami, cel puțin cel din această carte, este rezultatul incronguenței cu realismul european, existând la autor o anumită histrionizare niponă combinată în dozajul optim cu o oarecare tendință de ilogică plasticizată de alternanța acțiunii, când dulce și molcomă, când zgomotoasă și alertă, asigurând astfel o melodicitate în care clapele pianului sunt înlocuite de tăișul cuvintelor.

” În noapte” nu aduce în prim-plan inovatorul bulversant, ba dimpotrivă, se cufundă în aburii unor sentimente firești. Din pleiada acestor simțăminte se ridică acuta necesitate a extrovertirii, privită ca unică metodă a despovărării lăuntrice, un soi de purificare a trăirilor irosite, a speranței și deziluziei.

Dacă îți place recenzia cărții ÎN NOAPTE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Haruki Murakami

Acțiunea romanului se desfășoară în Tokyo, într-o oarecare noapte, între 12 noaptea și 6 dimineața. când o mână de oameni se întâlnesc absolut întâmplător. Acești oameni, diametral opuși ca statul social și fel de a fi, ajung la un moment dat să se completeze reciproc. Două surori, un cântăreț de jazz, câțiva gangsteri și deținătorii unui sex-love se spovedesc, etalându-și trăirile, spaimele, planurile de viitor și visele pline de utopice fantezii, într-o spirală a labirinticelor și imprevizibilelor simțiri, etern oscilante între ceva și altceva. Este un cântec fredonat în surdină de către un cântăreț orb care a primit în sufletul său povara întregului cer, scurs mai întâi pe un portativ de lacrimi și zâmbete, canonizări și maziliri.

Murakami reușește, printr-o dibace măiestrie care stăpânește aproape la perfecțiune arta descriptivismului, atât cel lăuntric, cât și cel înconjurător, să revigoreze ceea ce alții considerau a a fi pentru totdeauna stafidit.

Dintr-un anumit punct de vedere ”În noapte” este încercarea de reînmugurire a unui arbore demult uitat care, întâmplător sau nu, este însăși arborele vieții.

O carte bună!

Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ÎN NOAPTE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: În Noapte
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 204
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2001

Alte recenzii de la Haruki Murakami:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2786 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments