Recenzie ”În noapte” de Haruki Murakami

de | dec. 22, 2016 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎN NOAPTE ARE REDUCERE PE:

Fără îndoială că Haruki Murakami este cel mai discutat scriitor al postmordenismului japonez. Citit și recitit, adulat și controversat pentru îndrăzneala cu care suprarealismul său a încercat să dea năvală în sufletele cititorilor, romancierul nipon ne propune în romanul ”În noapte” o nouă încercare de reîntoarcere la clasic, însă nu la cel cu care debutase cândva, ci la o îmbinare a clasicului cu un subtil și extrem de rafinat suprarealism.

Din punctul meu de vedere suprarealismului lui Murakami, cel puțin cel din această carte, este rezultatul incronguenței cu realismul european, existând la autor o anumită histrionizare niponă combinată în dozajul optim cu o oarecare tendință de ilogică plasticizată de alternanța acțiunii, când dulce și molcomă, când zgomotoasă și alertă, asigurând astfel o melodicitate în care clapele pianului sunt înlocuite de tăișul cuvintelor.

” În noapte” nu aduce în prim-plan inovatorul bulversant, ba dimpotrivă, se cufundă în aburii unor sentimente firești. Din pleiada acestor simțăminte se ridică acuta necesitate a extrovertirii, privită ca unică metodă a despovărării lăuntrice, un soi de purificare a trăirilor irosite, a speranței și deziluziei.

Dacă îți place recenzia cărții ÎN NOAPTE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Haruki Murakami

Acțiunea romanului se desfășoară în Tokyo, într-o oarecare noapte, între 12 noaptea și 6 dimineața. când o mână de oameni se întâlnesc absolut întâmplător. Acești oameni, diametral opuși ca statul social și fel de a fi, ajung la un moment dat să se completeze reciproc. Două surori, un cântăreț de jazz, câțiva gangsteri și deținătorii unui sex-love se spovedesc, etalându-și trăirile, spaimele, planurile de viitor și visele pline de utopice fantezii, într-o spirală a labirinticelor și imprevizibilelor simțiri, etern oscilante între ceva și altceva. Este un cântec fredonat în surdină de către un cântăreț orb care a primit în sufletul său povara întregului cer, scurs mai întâi pe un portativ de lacrimi și zâmbete, canonizări și maziliri.

Murakami reușește, printr-o dibace măiestrie care stăpânește aproape la perfecțiune arta descriptivismului, atât cel lăuntric, cât și cel înconjurător, să revigoreze ceea ce alții considerau a a fi pentru totdeauna stafidit.

Dintr-un anumit punct de vedere ”În noapte” este încercarea de reînmugurire a unui arbore demult uitat care, întâmplător sau nu, este însăși arborele vieții.

O carte bună!

Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ÎN NOAPTE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: ÎN NOAPTE
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 204
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2365

Alte recenzii de la Haruki Murakami:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Ca de obicei: Trecutul te prinde din urmă! Prima dragoste rămâne neterminată! Deși ai trăit o viață bună, liniștită, fără prea multe tulburări - ești neîmplinit! Dacă simți permanent că îți lipsește ceva, înseamnă că undeva nu ai pus punctul care trebuie, ci ai lăsat...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments