Recenzie: “Nopți albe” de F.M. Dostoievski

by | Nov 28, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NOPȚI ALBE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Nopți albe” este o povestire scurtă scrisă de F.M. Dostoievski și publicată inițial în anul 1848. Succesul ei a fost atât de mare încât după ea s-au realizat câteva filme. Unele dintre ele sunt mai vechi, altele mai recente. Marele scriitor rus născut la Moscova este mult mai cunoscut însă pentru alte opere ale sale. “Crimă și pedeapsă”, “Frații Karamazov”, „Idiotul”, “Demonii”, “Însemnări din subterană”, “Jucătorul”, “Oameni sărmani”, “Amintiri din casa morților”, “Adolescentul” și “Umiliți și obidiți”. Însă acestea sunt doar câteva dintre scrierile lui, opera sa fiind extrem de vastă.

“Nopți albe” este o proză scurtă scrisă de F.M. Dostoievski la o vârstă destul de mica, pe la începutul carierei sale

Valoarea ei probabil că nu este atât de mare, însă asta nu o face mai puțin demnă de citit. Ca și alte povestiri ale scriitorului rus, “Nopți albe” este povestită la persoana I de către un narator anonim. Acesta este un tânăr ce trăiește la Sankt Petersburg, dar suferă de singurătate. Pe lângă asta, el este și un mare visător, preferând uneori să rămână în lumea lui decât să intre în rând cu ceilalți.

Probabil că în ziua de azi l-am considera drept unul dintre cei mai potriviți reprezentanți ai personalității introvertite. Dar viața lui se schimbă atunci când întâlnește și se împrietenește cu o tânără femeie. Mai mult decât atât, el ajunge chiar să se îndrăgostească de ea destul de repede. Cu toate acestea, dragostea lui nu va fi împărtășită din cauza faptului că fata iubește deja pe altcineva. Și așteaptă ca acel cineva să revină în viața ei.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de F.M. Dostoievski

Oricum, cei doi ajung să se cunoască mai bine și să își dezvăluie poveștile de viață pe parcursul a patru nopți

Povestirea constituie o aventură frumoasă care durează doar câteva nopți. În prima noapte o întâlnește pe femeie, o consolează și devine atras de caracterul ei. În următoarele trei nopți ei se cunosc mai bine. Se ascultă unul pe altul și tânărul o ajută pe fată să se regăsească cu iubitul ei, în ciuda faptului că el însuși este îndrăgostit de ea.

În ultima zi el redevine bărbatul visător și singuratic care ne este prezentat în primă fază. Povestea acestei scrieri nu este deloc complicată. Dar este frumoasă și tristă, nelipsită deloc de emoții profunde. Eu îți propun să începi cu câteva povestiri ca aceasta de la F.M. Dostoievski, dacă nu l-ai citit încă pe marele rus. Dacă vei începe cu opere mărețe și arhicunoscute, poate ți se va părea prea greoi și complex. Cel puțin aceasta a fost propria-mi experiență citind primul meu roman de la el, “Demonii”.

🔥 CARTEA NOPȚI ALBE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Nopți Albe
Autor: F.M. Dostoievski
An apariție : 1946
Editura: DE STAT PENTRU LITERATURA SI ARTA, COLECTIA MERIDIANE
Nr. Pagini: 204
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 28.11.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 645 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments