Recenzie: „Nopți albe” de F.M. Dostoievski

de | nov. 28, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

“Nopți albe” este o povestire scurtă scrisă de F.M. Dostoievski și publicată inițial în anul 1848. Succesul ei a fost atât de mare încât după ea s-au realizat câteva filme. Unele dintre ele sunt mai vechi, altele mai recente. Marele scriitor rus născut la Moscova este mult mai cunoscut însă pentru alte opere ale sale. “Crimă și pedeapsă”, “Frații Karamazov”, „Idiotul”, “Demonii”, “Însemnări din subterană”, “Jucătorul”, “Oameni sărmani”, “Amintiri din casa morților”, “Adolescentul” și “Umiliți și obidiți”. Însă acestea sunt doar câteva dintre scrierile lui, opera sa fiind extrem de vastă.

“Nopți albe” este o proză scurtă scrisă de F.M. Dostoievski la o vârstă destul de mica, pe la începutul carierei sale

Valoarea ei probabil că nu este atât de mare, însă asta nu o face mai puțin demnă de citit. Ca și alte povestiri ale scriitorului rus, “Nopți albe” este povestită la persoana I de către un narator anonim. Acesta este un tânăr ce trăiește la Sankt Petersburg, dar suferă de singurătate. Pe lângă asta, el este și un mare visător, preferând uneori să rămână în lumea lui decât să intre în rând cu ceilalți.

Probabil că în ziua de azi l-am considera drept unul dintre cei mai potriviți reprezentanți ai personalității introvertite. Dar viața lui se schimbă atunci când întâlnește și se împrietenește cu o tânără femeie. Mai mult decât atât, el ajunge chiar să se îndrăgostească de ea destul de repede. Cu toate acestea, dragostea lui nu va fi împărtășită din cauza faptului că fata iubește deja pe altcineva. Și așteaptă ca acel cineva să revină în viața ei.

Oricum, cei doi ajung să se cunoască mai bine și să își dezvăluie poveștile de viață pe parcursul a patru nopți

Povestirea constituie o aventură frumoasă care durează doar câteva nopți. În prima noapte o întâlnește pe femeie, o consolează și devine atras de caracterul ei. În următoarele trei nopți ei se cunosc mai bine. Se ascultă unul pe altul și tânărul o ajută pe fată să se regăsească cu iubitul ei, în ciuda faptului că el însuși este îndrăgostit de ea.

În ultima zi el redevine bărbatul visător și singuratic care ne este prezentat în primă fază. Povestea acestei scrieri nu este deloc complicată. Dar este frumoasă și tristă, nelipsită deloc de emoții profunde. Eu îți propun să începi cu câteva povestiri ca aceasta de la F.M. Dostoievski, dacă nu l-ai citit încă pe marele rus. Dacă vei începe cu opere mărețe și arhicunoscute, poate ți se va părea prea greoi și complex. Cel puțin aceasta a fost propria-mi experiență citind primul meu roman de la el, “Demonii”.

Titlu: NOPȚI ALBE
Autor: F.M. Dostoievski
An apariție : 1946
Editura: DE STAT PENTRU LITERATURA SI ARTA, COLECTIA MERIDIANE
Nr. Pagini: 204
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1213

Alte recenzii de la F.M. Dostoievski:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden
Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden

Multă vreme oamenii s-au împărțit în două tabere, cei care credeau numai în ceea ce se putea dovedi pe căi științifice și cei care credeau într-o forță superioară, respectiv, o cale spirituală. Omul de știință Gregg Braden s-a axat pe analiza conexiunii dintre știință...

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 21 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments