Recenzie „Nostalgia” de Mircea Cărtărescu

de | nov. 15, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

„e ca și cum tot neamul meu ar fi un fel de deget care merge încet, șovăind, de-a lungul unui drum pe hartă, căutând ceva, un lucru care știe că există, fără că această știință să fie transmisă altfel decât, poate, prin sânge. Până la mama (…) ei nici n-au fost conștienți de căutarea lor.” (pag.266)

     Nostalgia lui Mircea Cărtărescu este efectiv o cutie cu surprize; nu știi niciodată ce vei vedea, ce urmează, nu poți intui nici personaje, nici întâmplări și cu atât mai puțin, finalul.

Sigur că pentru o mare parte din cititori, cărțile sale sunt mai degrabă inaccesibile, greoaie, prea mult. Sigur că, pentru o cititoare ca mine, fascinată de clasicii ruși și francezi, Nostalgia  nu este imediat o mare dragoste. Totuși, găsesc în el  un scriitor excepțional, care a reușit să mă țină alături până la ultima filă, și chiar am recitit mai multe fragmente.

Volumul  – incluzând titlurile Mendebilul, Gemenii, REM, plus Prologul Ruletistul și Epilogul Arhitectul – a fost redenumit Nostalgia după o prealabilă apariție ca Visul și trebuie să spun că mi se pare perfect nimerită această modificare; pentru că, mai presus de vise (atât de prezente mai peste tot) eu am simțit în toate poveștile tocmai această nostalgie după universul copilăriei.

De altfel, autorul însuși a declarat  perioada copilăriei  ca pe o comoară inestimabilă, nesecat izvor de imaginație și refugiul cel mai bun, atunci când vrem să evadăm din viața de adult.

Ce ar fi de reținut din capul locului, că atunci când pătrunzi în lumea poveștilor lui M.C., devine cam de prisos efortul de a distinge realitatea de ficțiune, visul de trezie, posibilul de imposibil.

Literatura sa este una a imaginației debordante, a situațiilor bizare, fantastice, hiperbolizate, un Marquez al nostru, cum s-ar zice (pe care îl și depășește), chinuit și el de povara singurătății, pentru care găsește unic remediu și refugiu copilăria, visul, negarea / desființarea realității care ne stiveste cu evidența ei…

Descrieri plastice, personaje hipersensibile, zănateci simpatici și pasionali, timizi și aleși pentru drumuri inițiatice populează spații adesea obscure, subsoluri, canale, ganguri în care apasă o atmosfera când magică și luxuriantă, când pesimistă, sufocantă, terifiantă.

Lumea copilăriei cu jocurile sale este descrisă cu farmec și o aglomerație de imagini, în  vreme ce cohorte întregi de animale și creaturi fantastice întregesc peisajul.

     Ruletistul – fie că e personaj real sau doar plăsmuit – spune povestea unui tip care-și face un scop în viață din a sfida moartea. Plasat în copilăria naratorului, când au fost pentru o vreme vecini, individul ăsta, care trăia mizerabil și pe care îl “gazduise” o vreme și închisoarea, acum se lafaie în lux și opulență, ce să fie la mijloc?

Personajul ruletistului îi dă acestuia ocazia de pătrunde în lumea dubioasă a pariurilor, acolo unde banii fac regulile, fabrică vedete dar și mutilează destine.

     Mendebilul este porecla pe care un puști , nou mutat într-un bloc de pe Ștefan cel Mare, o primește de la gașca de copii de-ai locului.

Diferit ca înfățișare și comportament, acesta este inițial pedepsit, în încercarea de a-l subordona grupului, însă în mod neașteptat, opune o forță uriașă, încât ajunge el însuși lider, instaurând reguli, alte obiceiuri și comportamente. Curând, grupul ajunge fascinat de Mendebil, părinții își pierd autoritatea, acțiunea virează în fantastic și bizar.

     Gemenii debutează cu un personaj straniu, care după toate aparențele,  pune la cale un travesti. Farduri, ținută, perucă, parfumuri, pudre, oje și alte elemente care trebuie să compună aparența unei femei.

Până să ne dumirim ce e cu ea, o nouă bucată este interpusă în text și ajungem la o copilărie, primele imbolduri de dragoste, zbuciumul, transformările specific preadolescentei și ale adolescenței.

Introducerea de noi planuri, apparent independente, în mijlocul celor inițiale este un procedeu frecvent prezent în carte, însă ele primesc aproape de fiecare dată liantul care omogenizează marea poveste.

     REM este nuvela al cărei nume  mi-l aminteam vag din anii de școală, reținând numai că este destul de greoaie și cu mărci ale fantasticului; nu eram departe de adevăr, însă îmi scăpase esențialul, farmecul poveștii, care dincolo de aceste aspecte, are multă duioșie, un mesaj și o vrajă specială.

Concluzii? Mircea Cărtărescu este un scriitor pentru răbdători și curajoși, pentru sensibili și complecși, pentru îndrăgostiți de magic, după a cărui lectură veți fi surprinși de propria creativitate.

Citiți! Citiți! Mircea Cărtărescu! Citiți Nostalgia!

NOTĂ: 9 / 10

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: NOSTALGIA
Autor: Mircea Cărtărescu
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 398
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1764

Alte recenzii de la Mircea Cărtărescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac a fost redactor Booknation.ro și a scris 100 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments