Recenzie “O lungă petală de mare” de Isabel Allende

de | iul. 4, 2021 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O LUNGĂ PETALĂ DE MARE ARE REDUCERE PE:

Ce bine e să avem prieteni cu care să împărtășim pasiuni comune… Am descoperit-o pe autoarea Isabel Allende în urma cu vreo trei ani când o prietenă mi-a împrumutat Casa spiritelor. Am avut  plăcerea să mă delectez cu un roman fascinant. Drama și umorul care caracterizează stilul autoarei m-au captivat. Grație prietenei mele am citit multe alte cărți scrise de Isabel Allende. Ulterior am aflat că autoarea a primit peste 60 de premii și distincții pentru cariera literară.

Nu mică mi-a fost bucuria când la începutul lunii iunie am primit romanul O lungă petală de mare.

Cartea împletește povești de dragoste cu drame și detalii istorice. Îi are în centrul atenției pe medicul Victor Dalmau și pianista Roser Bruguera. Pe lângă protagoniștii amintiți, am întâlnit multe alte personaje, unele care se intersectează cu viețile celor doi și dispar din poveste, altele care reapar episodic.

Dacă îți place recenzia cărții O LUNGĂ PETALĂ DE MARE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Isabel Allende

Isabel Allende ne prezintă o poveste cu multe frământări, momente de cumpănă și adâncă disperare. Aventurile personajelor sunt dictate de contexul istoric. Acțiunea începe în Spania, în timpul Războiului Civil, și prezintă rând pe rând membrii familei Dalmau. Victoria forțelor franchiste, moartea tatălui și a fratelui său, l-au determinat Victor Dalmau să emigreze împreună cu Roser Bruguera, iubita însărcinată a fratelui său, Guillem. Pentru a ajunge în Chile, țară care a decis să sprijine câteva mii de victime ale acestui conflict, cei doi au fost nevoiți să se căsătorească formal. Această legătură s-a consolidat în timp, după ce tânăra a acceptat ideea că Guillem, tatăl copilului, era mort.

După câțiva ani de liniște și prosperitate, viața celor doi a fost afectată de schimbările cauzate de puciul contra preşedintelui socialist Salvador Allende. Au fost nevoiți să treacă prin alte traume și să emigreze în Venezuela. Când a avut loc schimbarea regimului politic în Spania, s-au întors în locurile natale, dar au constatat că aici totul se schimbase.

“Cei patruzeci de ani de franchism lăsaseră urme adânci, care erau vizibile în purtarea oamenilor și în orice aspect cultural.”

Victor și Roser au realizat repede că țara lor de suflet era Chile și au făcut tot posibilul ca să-și petreacă ultimele zile pe meleagurile acesteia, chiar dacă au mai avut de așteptat câțiva ani în exilul din Venezuela.

La finalul cărții, Isabel Allende multumește celor care au ajutat-o să o scrie și ne spune „Acesta e un roman, însă faptele și persoanele istorice sunt reale. Celelalte personaje sunt fictive și se inspiră din oameni pe care i-am cunoscut”.

Recomand această carte celor pasionați de povești de dragoste, numai dacă sunt dispuși să reziste în fața unor întorsături de situație și unor detalii tragice.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O LUNGĂ PETALĂ DE MARE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: O LUNGĂ PETALĂ DE MARE
Autor: Isabel Allende
An apariție : 2020
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 328
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 582

Alte recenzii de la Isabel Allende:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 2 ani, 8 luni, 19 zile și a scris până acum 61 articole. Se află pe poziția 14 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments