Recenzie „O mie și una de nopți” de Mario Vargas Llosa

de | oct. 14, 2016 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O MIE ȘI UNA DE NOPȚI ARE REDUCERE PE:

mario-vargas-llosa-o-mie-si-una-de-nopti Încă de la început vreau să vă spun că, pentru mine, cartea asta face parte din acea categorie privilegiată a lecturilor: merge al naibii de bine alături de un pahar de vin roșu, seara, când punem lumea pe mute și ne lăsăm pradă poveștilor. Da. Despre povești este vorba. Despre povești și povestitori sau povestași, cum îi numește, atât de duios, Llosa, unul dintre cei mai mari scriitori ai vremii noastre, posesor de Nobel pentru Literatură (2010).

Și, dacă tot vorbim despre povești, așezați-vă comod, că începem: A fost odată ca niciodată o carte cu povești culese din lumea arabă, cele mai vechi datând din secolul al IX-lea. Cartea se numea „O mie și una de nopți”. Cred că nu există copil, tânăr sau adult al zilelor noastre care să nu fi auzit de ea sau de personajele cheie: Șeherezada și regele Șahriar. Ei bine, Mario Vargas Llosa nu a făcut altceva decât să vină cu propria versiune, și i-a ieșit o adaptare minimalistă pentru teatru, cu doar doi actori, dar cu mai multe personaje. Adică, actorii își joacă propriile roluri – Mario și Aitana – dar devin și Șeherezada, regele Șahriar, sau personaje din istorisirile iscusite ale povestașei.

Și ce frumoasă e povestea Șeherezadei, nu-i așa? Un rege sasanid, Șahriar, află că, în timp ce pleacă la vânătoare sau la război, soția și concubinele din harem o pun de orgii cu sclavii și eunucii din palat. Răzbunarea regelui este peste măsură de aprigă: îi ucide pe toți cei implicați în desfrâu și le pune gând rău tuturor fecioarelor din regat, luând de soție câte una în fiecare zi și trimițându-le apoi, la ivirea zorilor, sub securea călăului. Familiile cu fecioare fug cât văd cu ochii, numai fiica vizirului cere să-i devină soție sângerosului rege, iar aceasta este nimeni alta decât frumoasa Șeherezada. Apoi, ce reușește Șeherezada știe o lume întreagă.

În „O mie și una de nopți”, Mario Vargas Llosa încearcă un elogiu povestitorilor din toate timpurile, convins fiind că: „aidoma vieții, literatura bună nu se astâmpără nicicând: ea evoluează, se adaptează, se reînnoiește și, fără a înceta să fie aceeași, e mereu alta, cu fiecare epocă și cu fiecare cititor”. Piesa a fost pusă în scenă pentru prima dată în iulie 2008, la Madrid, dar a mai suferit corecții în timpul reprezentațiilor din alte colțuri ale lumii, astfel că varianta publicată este cea finală.

Dacă îți place recenzia cărții O MIE ȘI UNA DE NOPȚI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Mario Vargas Llosa

Literatura mai e și asta: o permanentă revanșă față de toate necazurile și frustrările vieții

Ca o concluzie, pe tot parcursul celor 152 de pagini, am avut o stare de încântare și de dor de basmele copilăriei (n-ar fi rău să recitesc câteva!) și mă gândesc că, trezind în mine niște sentimente atât de puternice, chiar e o carte bună, nu cea mai bună a lui Llosa, dar e altceva față de romanele cu care ne-a obișnuit scriitorul latino-american.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O MIE ȘI UNA DE NOPȚI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: O Mie și Una De Nopți
Autor: Mario Vargas Llosa
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2677

Alte recenzii de la Mario Vargas Llosa:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Raluca Nicula este redactor Booknation.ro de 2183 zile și a scris până acum 16 articole. Se află pe poziția 1 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Raluca Nicula aici. Raluca Nicula are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

3 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Interesant. Daca este asemanatoare cunoscutei povesti atunci, mai mult ca sigur, este o carte captivanta.

PUIU EUGEN NECULAI

Pentru a supravietui trebuie sa ne spunem povesti.