Recenzie „O mie și una de nopți” de Mario Vargas Llosa

de | oct. 14, 2016 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O MIE ȘI UNA DE NOPȚI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

mario-vargas-llosa-o-mie-si-una-de-nopti Încă de la început vreau să vă spun că, pentru mine, cartea asta face parte din acea categorie privilegiată a lecturilor: merge al naibii de bine alături de un pahar de vin roșu, seara, când punem lumea pe mute și ne lăsăm pradă poveștilor. Da. Despre povești este vorba. Despre povești și povestitori sau povestași, cum îi numește, atât de duios, Llosa, unul dintre cei mai mari scriitori ai vremii noastre, posesor de Nobel pentru Literatură (2010).

Și, dacă tot vorbim despre povești, așezați-vă comod, că începem: A fost odată ca niciodată o carte cu povești culese din lumea arabă, cele mai vechi datând din secolul al IX-lea. Cartea se numea „O mie și una de nopți”. Cred că nu există copil, tânăr sau adult al zilelor noastre care să nu fi auzit de ea sau de personajele cheie: Șeherezada și regele Șahriar. Ei bine, Mario Vargas Llosa nu a făcut altceva decât să vină cu propria versiune, și i-a ieșit o adaptare minimalistă pentru teatru, cu doar doi actori, dar cu mai multe personaje. Adică, actorii își joacă propriile roluri – Mario și Aitana – dar devin și Șeherezada, regele Șahriar, sau personaje din istorisirile iscusite ale povestașei.

Și ce frumoasă e povestea Șeherezadei, nu-i așa? Un rege sasanid, Șahriar, află că, în timp ce pleacă la vânătoare sau la război, soția și concubinele din harem o pun de orgii cu sclavii și eunucii din palat. Răzbunarea regelui este peste măsură de aprigă: îi ucide pe toți cei implicați în desfrâu și le pune gând rău tuturor fecioarelor din regat, luând de soție câte una în fiecare zi și trimițându-le apoi, la ivirea zorilor, sub securea călăului. Familiile cu fecioare fug cât văd cu ochii, numai fiica vizirului cere să-i devină soție sângerosului rege, iar aceasta este nimeni alta decât frumoasa Șeherezada. Apoi, ce reușește Șeherezada știe o lume întreagă.

În „O mie și una de nopți”, Mario Vargas Llosa încearcă un elogiu povestitorilor din toate timpurile, convins fiind că: „aidoma vieții, literatura bună nu se astâmpără nicicând: ea evoluează, se adaptează, se reînnoiește și, fără a înceta să fie aceeași, e mereu alta, cu fiecare epocă și cu fiecare cititor”. Piesa a fost pusă în scenă pentru prima dată în iulie 2008, la Madrid, dar a mai suferit corecții în timpul reprezentațiilor din alte colțuri ale lumii, astfel că varianta publicată este cea finală.

Literatura mai e și asta: o permanentă revanșă față de toate necazurile și frustrările vieții

Ca o concluzie, pe tot parcursul celor 152 de pagini, am avut o stare de încântare și de dor de basmele copilăriei (n-ar fi rău să recitesc câteva!) și mă gândesc că, trezind în mine niște sentimente atât de puternice, chiar e o carte bună, nu cea mai bună a lui Llosa, dar e altceva față de romanele cu care ne-a obișnuit scriitorul latino-american.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții O MIE ȘI UNA DE NOPȚI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Mario Vargas Llosa sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O MIE ȘI UNA DE NOPȚI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: O Mie și Una De Nopți
Autor: Mario Vargas Llosa
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 14.10.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Raluca Nicula este redactor Booknation.ro de 1876 zile și a scris până acum 16 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Raluca Nicula aici. Raluca Nicula are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
3 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Interesant. Daca este asemanatoare cunoscutei povesti atunci, mai mult ca sigur, este o carte captivanta.

PUIU EUGEN NECULAI

Pentru a supravietui trebuie sa ne spunem povesti.