Recenzie ”O sinucidere amânată” de Cristi V. Andrei

de | iul. 13, 2017 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

 

Unul din credo-urile mele de cititoare se răsfrânge asupra admirației profunde pentru debuturi literare, deoarece consider o muncă titanică implicațiile scriitoricești ale autorilor contemporani, care dincolo de publicul adeseori capricios au dificultatea captării atenției acestora.

”O sinucidere amânată” este fericitul caz când debutul avantajează cititorul, pus în fața unei istorii emoționante, convertite într-un veritabil monolog al unui om, pregătit să moară. Oricât de paradoxal nu ar suna asta, dar calmul și analiza la rece a eroului principal m-au surprins, cu adevărat.

Punctul de inițiere a narațiunii coincide exact cu moartea benevolă, asumată de unul din cei mai buni prieteni ai eroului central, fapt care îl bulversează și îi dă o marjă amplă de a filosofa pe marginea derizoriului existențial. Pornit într-o retrospecție analitică, eul literar pune întrebări incomode, trage concluzii confortabile și renunță la orice tentativă de a segrega adevărul sinelui de cel al anturajului său, intitulându-se un egoist convins.

Scriitura lui Cristi V. Andrei este cu atât mai specială cu cât a renunțat la șabloanele stilistice, prezentându-ne un stil proaspăt, energizant, în care ne regăsim cu precădere noi, adolescenții milenari. În egală măsură, acesta a reușit să transforme evoluția eroului într-un periplu alert, care permite o lectură antrenantă (țin să menționez că am savurat-o într-o noapte).

Fluiditatea narațiunii, observațiile și sarcasmul dozat au creat indubitabil o platformă pentru meditații, eliminând din conținut acel convenționalism cu care jonglează alți autori, iar acest lucru merită tot respectul nostru pentru autor. În aceeași ordine de idei, ”O sinucidere amânată” poate fi privită și ca o potențială piesă de teatru, stilizată, jucată pe un decor contemporan cu elemente dramatice, care rămân nerecunoscute la justa valoare de Naratorul central.

Am apreciat jonglarea și transferul de la dialogul lăuntric al eroului la problematica anumitor evenimente, ca de exemplu fundalul politic în România, anumite probleme în estul Moldovei sau de ce Cărtărescu ar trebui să ia Nobel-ul pentru literatură. Toate, cap – coadă, au transformat cartea într-o lucrare plăcută, deschizându-ne culisele în mintea unui om care decide să moară. Iar aici un moment demn de laudă este efectiva sa analiză a pozitivului unei astfel de decizii, astfel autorul renunțând la blamul, atât de des întâlnit în literatură, în favoarea unei logici implacabile.

Și pentru că îmi place mereu să trasez punctele forte în speranța motivării cititorului spre lectura cărții recenzate, iată cu ce m-a cucerit ”O sinucidere amânată”:

  1. Stilul impecabil și non-conformist
  2. Personajul central demn de apreciere pentru logica idealurilor și meditațiile profunde cu repercusiuni în trecut
  3. Maniera antrenantă de narațiune, care fac savurarea romanului și mai plăcută
  4. Ideile centrale bine conturate
  5. Problematicele enunțate în monologul eului mi se par actuale și pertinente

Recomand călduros această carte și aștept cu nerăbdare următoarele lucrări ale autorului. Cu drag, din Basarabia!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Google play

Titlu: O SINUCIDERE AMÂNATĂ
Autor: Cristi V. Andrei
An apariție : 2015
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2253

Alte recenzii de la Cristi V. Andrei:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman
Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman

Cu acest volum se încheie o serie care mie mi-a plăcut enorm, pentru că a oferit cititorilor altceva, o perspectiva diferită asupra vieții după vârsta de 70 de ani, atunci când mulți cred că viața stagnează. Eh, personajele noastre ne-au arătat ce înseamnă să te...

Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James
Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James

În ultima perioadă mi-am dorit să găsesc un Thriller bun, pentru că am avut parte doar de experiențe nefericite. Știam că cei de la Editura CSP mă puteau scoate din acest impas, pentru că au niște cărți extrem de bune, care chiar să îți aducă aminte de ce îți place să...

Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh
Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh

Recunosc că am fost atrasă de această carte după niște impulsuri superficiale, începând de la faptul că a fost foarte dezbătută în mediul literar și terminând cu titlul și coperta, care erau de adăugat la colecție, ambele. Însă, subiectele majore relatate în această...

0 0 votes
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 7 ani, 10 luni, 27 zile și a scris până acum 126 articole. Se află pe poziția 7 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments