„Omul care a cucerit timpul” este un roman SF contemporan scris de autorul canadian Elan Mastai. Când am luat cartea mai întâi m-a atras coperta și apoi titlul. Nu mă gândeam însă că ceea ce avea să citesc va fi total ficțiune și mai mult decât atât, o ficțiune științifico-fantastică bulversantă.
Oricât m-am chinuit să înțeleg tot din cartea asta, pur și simplu nu mi-a reușit
De la termenii SF până la lumi alternative și dimensiuni abstracte, călătorii în timp și spațiu și mașinării complicate care pot face lucruri nemaiauzite, nu pot decât zice că acest autor are o imaginație doldora și că este pasionat de literatura SF hard-core ca să zic așa.
Povestea este spusă de personajul principal care trece printr-o serie de experiențe aiuritoare, protagonist ce trăiește în anul 2016, dar nu în acel 2016 în care am trăit și noi la un moment dat. Ci într-un 2016 futurist, alternativ, în care nu există războaie și sărăcie, conflicte și probleme uriașe în societate și economie.
„Omul care a cucerit timpul” este chiar el, Tom Barren, personajul principal
Deși un ratat în acest an ultra perfect din alte puncte de vedere, reușește să facă primul călătoria în timp reușind totodată să distrugă și să repare lumea. Care lume? A prezentului, a trecutului, una alternativă, una care ar putea să existe? Sincer, nici acum după ce am finalizat cartea nu mi-am putut da seama bine.
Ideea e că autorul te poartă printr-o mulțime de vârtejuri ale minții, sfidând gravitația și toate legile fizicii și ceea ce cunoaște creierul încât nici nu mai cauți să înțelegi exact ce și cum. De bază e că în acest 2016 futurist, Tom este nefericit.
Tatăl său este un geniu care inventează călătoria în timp, dar nu se îngrijește deloc de familie. Mama sa moare într-un accident stupid salvând viața soțului. Nu are o carieră stabilă și toată lumea îl acceptă prin preajmă doar pentru că este fiul tatălui său.
Se culcă cu cine apucă, dar nu dezvoltă sentimente decât pentru fata nepotrivită, care nu știe decât că trebuie să fie cea mai bună și să își dovedească aceste însușiri fiind prima care călătorește înapoi în timp.
Am mai citit romane SF. Dar ca acesta nici unul
De obicei reușeam să îmi pun mintea și imaginația la contribuție pentru a-mi face un film despre ce își închipuie autorul acolo. Dar de data asta mai greu cu procesatul informațiilor și imaginatul de lumi paralele, călătorii în timp nereușite, dezastre planetare și invenții incredibile.
Tom este practic singur pe lume, depresiv și imprevizibil. De aceea atunci când Penelope, fata alături de care trebuia să călătorească în timp, se sinucide cumva din cauza lui, tânărul ia o decizie pe moment. Intră în mașina timpului și atât îi trebuie pentru a da totul peste cap. Atât lumea sa cunoscută și mai puțin cunoscută, cât și întreaga lume, întreaga planetă și întreaga omenire vor fi schimbate.
Ajunge să împiedice ceva major, face altceva prostesc și se teleportează într-un 2016 banal, în care tehnologia nu e atât de avansată și în care totul i se pare simplist și mizer. Dar totuși versiunea lui de aici are o familie iubitoare, o mamă în viață, o soră și bonus o iubită perfectă pentru el care îi ascultă toate perorațiile despre călătoria în timp și chiar ajunge să îl creadă. Acum întrebarea lui este dacă să se întoarcă în lumea lui perfect tehnologizată și futuristă sau să rămână în acest an paralel plin de iubire, povești frumoase, prietenie și succes.
„Omul care a cucerit timpul” este un roman SF modern, plin de umor dar și de ironii, scris cu căldură și sentiment, despre aceleași relații de care are nevoie un om în orice timp și spațiu pentru a se simți fericit și împlinit.