Recenzie Omul invizibil de H.G Wells

Titlu: Omul Invizibil
Autor: H.G Wells
An apariție : 2005
Editura: Prut
Nr. Pagini: 203
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Florentina Turcanu
Publicată la 28.01.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

omul-invizibl carteVoi începe recenzia de astăzi adresându-vă o întrebare, așa ca între prieteni care împărtășesc aceiași pasiune. Când a fost ultima dată când v-ați dorit foarte mult să fiți invizibili ? Mărturisesc că mie mi se întâmplă aproape în fiecare zi, nu intrăm în detalii în ceea ce mă privește ce aș face dacă aș reuși măcar o dată asta, pentru că avem la dispoziție destule cărți care tratează subiectul în literatură și care ne pot inspira.

H.G. Wells scrie și el o astfel de carte făcând  un efort de imaginație pe la finalul anilor 1800 când apare romanul. Omul invizibil este o scriere fantastică care trage un semnal de alarmă asupra condiției omului de știință care absorbit complet de munca sa se înstrăinează de ceilalți și numai trăiește decât pentru descoperirile sale iar la cea mai mică frustrare apărută în acest proces se va răzbuna pe cei care îi vor ieși primii în cale.

Personajul lui H.G. Wells este Griffin un pasionat de știință care după multe experimente eșuate de-lungul a foarte  mulți ani, reușește ceea ce își dorea, și anume să devină complet invizibil și să continuie să trăiască printre ceilalți oamnei la fel ca înainte. Omul invizibil este un om misterios, un bărbat care datorită atitudinii sale refractare, violente stârnește curiozitatea și teama localnicilor din orășelul unde decide să își caute cazare la un mic han.

Griffin a descoperit că hemoglobina poate fi invizibilă fără a-și pierde funcțiile, de fapt cercetarea lui era asupra procesului de refractare  a luminii, ceea ce l-a dus la o nouă ecuație cu care a descoperit că orice corp care este alcătuit din fibre care absorb lumina și mai ales cele transparente pot deveni invizibile  într-un timp foarte scurt.

A reușit să se transforme chiar pe el însuși într-un om invizibil, dar personalitatea lui nu l-a ajutat să se integreze în societatea timpului său și a desconsiderat orice altă persoană. Nu își dorea să aibă prieteni, iar experiența negativă cu un vagabond pe care îl tocmise să îi fie un fel de ajutor l-a făcut și mai mult să se ferească de orice relație interpersonală tocmai de teama unei trădări.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de H.G Wells.

Cu toate acestea el îl va căuta pe un fost coleg și prieten, doctorul Kemp singura persoană care ar putea să înțeleagă descoperirea făcută de el. Însă relația dintre cei doi se deteriorează foarte tare în momentul în care Griffin anunță cu multă pasiune faptul că în calitatea lui de singurul om invizibil va instaura în întreaga țară Imperiul Groazei și va începe să îi omoare pe cei care îi sunt potrivnici. Doctorul Kemp nu poate fi de acord cu planurile lui și anunță imediat autiritățile.

Griffin va avea un sfârșit tragic,  mulțimea care îl urmărea împreună cu poliția îl va linșa și il va răni, iar Griffin  va deveni încet încet din nou carne, sânge și oase până ce se va transforma într-un cadavru.

Omul invizibil este o ilustrare artistică a unei dileme vechi cu privire la ce este sau nu este etic și moral în activitatea oamenilor de știință și mai ales cum ar putea ei să folosească ceea ce descoperă astfel încât să nu dăuneze nici unei părți.

Această carte a lui Herbert George Wells o recomand celor care sunt pasionați de clasicii stilului scince-fiction dar și celor care nu au avut contact cu acest gen și vor să cunoască cum se scria astfel de literatură acum 200 de ani.

Aspecte Pozitive:

Omul invizibil este o scriere fantastică care trage un semnal de alarmă asupra condiției omului de știință care absorbit complet de munca sa se înstrăinează de ceilalți și numai trăiește decât pentru descoperirile sale iar la cea mai mică frustrare apărută în acest proces se va răzbuna pe cei care îi vor ieși primii în cale.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.