Recenzie “Onoare” de Elif Shafak

by | Jan 12, 2021 | Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ONOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Onoare este o carte foarte interesantă și foarte original scrisă. Atunci și acum, înainte și înapoi, reluat și detaliat. Mi-a plăcut foarte mult. Are ca temă un subiect delicat, pe care eu personal nu-l pot înțelege, iar de acceptat nici n-o se pună problema vreodată indiferent în ce limbă sau cultură mi-ar fi justificat: crimele de onoare.

E o carte despre rasism, discriminare, vină, regret, renunțarea la prejudecați și la o mentalitate greșită; o carte care te face realizezi experiențele nefaste pot reprezenta și calea dură către o schimbare pozitivă. Este o carte despre răzbunare, despre ciocnirea violentă dintre culturi diferite, despre furie și urmările ei, dar și despre iertare și maturizare.

Știu o ridicați din sprâncene, dar personajul meu preferat a fost chiar criminalul. Autoarea mi-a explicat perfect și argumentat, mai mult decât decent toți pașii greșiți pe care acesta i-a făcut, i-a motivat toate deciziile, l-a făcut plătească toate păcatele, și asume toate greșelile, dar mai ales l-a reabilitat magnific, oferindu-i șansa unui nou început. Maturizarea lui n-a fost o plimbare prin parc, dar finalul a meritat tot efortul și toată durerea. L-a transformat din adolescentul care visa stăpânească lumea în bărbatul matur care e mulțumit doar cu o bucățică de cer sub soare, care nu mai înțelege nevoia de putere, ci doar nevoia de dragoste. De la a judeca la a accepta, pasul e foarte mare. De la nesupus și rebel, la receptiv și tolerant cu pași mărunți, mult chin, luptă, regret și durere.

O carte care pleacă de la o definiție învechită și închistată a onoarei și o reinventează. Onoarea nu înseamnă o viață fără bucurii, fără orizont, fără plăceri. Onoarea nu ți-o măsoară cei din exterior. Onoarea doar tu ți-o poți evalua. Onoarea e condiționată de barometrul și gândirea fiecăruia și nu poate fi impusă de ceilalți. Iar conceptul prost înțeles este foarte periculos. Este povestea a trei generații dintr-o familie de kurzi și modul în care educația și cultura le influențează viață. Cutume acceptate tacit din cauza educației de genul unei căsătorii aranjate, a agresiunii sexuale, a imposibilității divorțului, a adulterului, a pierderii virginității înainte de căsătorie atrag dezonoarea și declanșează sarcina răzbunării în mintea celorlalți membri ai familiei. Acest concept de onoare bazat strict pe comportamentul sexual, pe ideea de puritate și castitate mai presus de gând, este susținut de anumite medii socio-culturale, este consimțit și încurajat și este cauza a mii de crime anuale. Numai ideea acest concept este încă practicat, și nu numai în lumea musulmană, este înspăimântătoare. Cartea este scrisă ca un dicționar de termeni și concepții pentru cei neinițiați în hățișul ideologic al lumii musulmane.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ONOARE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Elif Shafak sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ONOARE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Onoare
Autor: Elif Shafak
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 12.01.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

"Lanțul" de Adrian McKinty este prima carte citită de mine în anul 2021. Și pentru că am început cu un thriller, tind să cred că anul ăsta va fi bogat în ele. Romanul de ficțiune a fost publicat în anul 2019 și a apărut la noi în țară la Editura Litera tot în 2019, în...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 730 zile și a scris până acum 129 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments