Recenzie „Onoare” de Elif Shafak

de | ian. 12, 2021 | Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Onoare este o carte foarte interesantă și foarte original scrisă. Atunci și acum, înainte și înapoi, reluat și detaliat. Mi-a plăcut foarte mult. Are ca temă un subiect delicat, pe care eu personal nu-l pot înțelege, iar de acceptat nici n-o se pună problema vreodată indiferent în ce limbă sau cultură mi-ar fi justificat: crimele de onoare.

E o carte despre rasism, discriminare, vină, regret, renunțarea la prejudecați și la o mentalitate greșită; o carte care te face realizezi experiențele nefaste pot reprezenta și calea dură către o schimbare pozitivă. Este o carte despre răzbunare, despre ciocnirea violentă dintre culturi diferite, despre furie și urmările ei, dar și despre iertare și maturizare.

Știu o ridicați din sprâncene, dar personajul meu preferat a fost chiar criminalul. Autoarea mi-a explicat perfect și argumentat, mai mult decât decent toți pașii greșiți pe care acesta i-a făcut, i-a motivat toate deciziile, l-a făcut plătească toate păcatele, și asume toate greșelile, dar mai ales l-a reabilitat magnific, oferindu-i șansa unui nou început. Maturizarea lui n-a fost o plimbare prin parc, dar finalul a meritat tot efortul și toată durerea. L-a transformat din adolescentul care visa stăpânească lumea în bărbatul matur care e mulțumit doar cu o bucățică de cer sub soare, care nu mai înțelege nevoia de putere, ci doar nevoia de dragoste. De la a judeca la a accepta, pasul e foarte mare. De la nesupus și rebel, la receptiv și tolerant cu pași mărunți, mult chin, luptă, regret și durere.

O carte care pleacă de la o definiție învechită și închistată a onoarei și o reinventează. Onoarea nu înseamnă o viață fără bucurii, fără orizont, fără plăceri. Onoarea nu ți-o măsoară cei din exterior. Onoarea doar tu ți-o poți evalua. Onoarea e condiționată de barometrul și gândirea fiecăruia și nu poate fi impusă de ceilalți. Iar conceptul prost înțeles este foarte periculos. Este povestea a trei generații dintr-o familie de kurzi și modul în care educația și cultura le influențează viață. Cutume acceptate tacit din cauza educației de genul unei căsătorii aranjate, a agresiunii sexuale, a imposibilității divorțului, a adulterului, a pierderii virginității înainte de căsătorie atrag dezonoarea și declanșează sarcina răzbunării în mintea celorlalți membri ai familiei. Acest concept de onoare bazat strict pe comportamentul sexual, pe ideea de puritate și castitate mai presus de gând, este susținut de anumite medii socio-culturale, este consimțit și încurajat și este cauza a mii de crime anuale. Numai ideea acest concept este încă practicat, și nu numai în lumea musulmană, este înspăimântătoare. Cartea este scrisă ca un dicționar de termeni și concepții pentru cei neinițiați în hățișul ideologic al lumii musulmane.

Titlu: ONOARE
Autor: Elif Shafak
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1133

Alte recenzii de la Elif Shafak:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury
Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury

”Omul ilustrat” este prima carte pe care o citesc de la autorul american de romane SF, mister și horror Ray Bradbury. Mi-aș fi dorit să încep cu ”Fahrenheit 451”. În schimb am comandat acest volum de povestiri SF și fantasy care m-au introdus sublim în universul...

Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden
Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden

Gregg Braden, omul de știință care a încercat să conecteze știința cu spiritualitatea, autor a multor cărți premiate, ne oferă noi pespective asupra posibilităților de vindecare cu ajutorul inimii noastre. Gregg Braden ne prezintă câteva informații despre Univers și...

Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis
Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis

O poveste despre tâlhării. Cel mai bun hoț să câștige! Ross Quest s-a născut într-o familie faimoasă pentru activitățile lor ilegale. Membrii clanului Quest sunt renumiți pentru abilitățile lor în jafuri și pentru capacitatea de a scăpa din cele mai dramatice...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 2 zile și a scris până acum 596 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments