Recenzie „Orașul și stâlpul” de Gore Vidal

de | oct. 5, 2021 | Conspirații și Scandaluri, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ORAȘUL ȘI STÂLPUL ARE REDUCERE PE:

Vidal în viața reală nu e nimic din ce întruchipează personajul său. Născut într-o familie înstărită, primind o educație aleasă și având o viață comodă și fără griji, se distinge clar de personajul romanului său. Scris în 1948, punând pe tapet un subiect tabu al acelor timpuri, cartea lui Vidal și autorul însuși sunt repudiați de societatea culturală la publicare. Presa îl nimicește, alți autori îl ponegresc, întreaga societate își ridică sprâncenele scârbită și îi întoarce spatele. Pudoarea feciorelnică afișată de oamenii de lume este zgâriată grav de Vidal și de lumea pe care o evocă în paginile cărții sale.

Vidal scrie o poveste de dragoste, dar nu genul de poveste de dragoste cu care lumea era obișnuită. Și astfel societatea n-are încotro și se vede obligată de etichetă și moralitate să judece: sexul personajelor este greșit, o astfel de legătură nu este tolerată de biserică. Între doi bărbați nu poate exista decât o relație de camaderie, de prietenie. Pot fi frați, pot fi camarazi, colegi, pot fi dracului dușmani, dar nu se pot îmbrățișa și săruta pasional. Nu asta e legea firii pe care libertina America o promovează. Vidal trebuie repudiat. Nu contează dacă ce scrie se bazează pe întâmplări reale sau e doar ficțiune. E inadmisibil ce insinuează. Generalizările pe care le face în carte acuză și lumea nu vrea să fie părtașă la astfel de lucruri și, implicit, târâtă prin noroiul viitorului LGBT.

Vidal își șterge din conduită orice reguli de morală ce i-au fost impuse și scrie exact așa cum simte fără a ține cont că ar putea inoportuna și stânjeni o masă mare de oameni. Pentru el sexul nu înseamnă neapărat o relație între un bărbat și o femeie. Pentru el, sexul începe cu masturbarea și este, implicit, singular, iar ceea ce alegi după această experiență este o chestie de gusturi care n-are legătură cu legea, buna-cuviință și nu privește pe nimeni în afara  persoanelor direct implicate.

Mi-a plăcut foarte mult modul în care construiește psihologia personajului principal. Mi-a plăcut cum pune accent pe negare și cum aceasta este doar un rezultat al mentalității. Ceea ce ai fost îndoctrinat să crezi este atât de adânc implantat în creier încât nu poți face distincție între ceea ce ți se pare ție firesc și ceea ce impune societatea ca firesc. Confuzia personajului este evident o urmare a educației și culturii. Iar zbaterea lui pentru a-și explica lui însuși acțiunile este tragică. Acceptarea propriei identități sexuale îi este practic imposibilă. Nici măcar nu o ia în calcul ca pe o probabilitate. Și este evident că încă speră să-și dovedească că este o persoană normală încercând să lege o relație cu o femeie, orice fel de relație. Mi-a plăcut cum este pregătit terenul pentru a-i explica decăderea și prăbușirea. Finalul a fost atât de violent și abrupt încât mi-a fost imposibil să nu-l găsesc absolut veridic și tipic unui caracter masculin. Spun asta fără niciun fel de discriminare. Parol!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ORAȘUL ȘI STÂLPUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de Gore Vidal sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ORAȘUL ȘI STÂLPUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Orașul și Stâlpul
Autor: Gore Vidal
An apariție : 2008
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 206
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 5.10.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Sub semnul Imperiului” de Ovidiu Mihalache

Recenzie „Sub semnul Imperiului” de Ovidiu Mihalache

Volum distins cu Premiul al II-lea în cadrul Concursului de manuscrise "Împlineste un vis", secțiunea Carte Științifică, ediția I, Editura Universitară, organizat în 2021. "Cine ne-a așezat pe noi, românii, între ruși care nu se mai satură de pământ, turci care nu se...

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Twilight-povestea care a furat atâtea inimi Twilight este celebra poveste de dragoste dintre un vampir și o ființă umană. Când a apărut seria ce îi are ca protagoniști pe Bella Swan și pe Edward Cullen, nimeni nu s-ar fi gândit că vom avea parte și de Midnight Sun....

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Un memoriu puternic publicat pentru prima dată în urmă cu 35 de ani în Germania (urmat de o o adaptare cinematografică în SUA), care nu arată nici un semn de greșeală sau zgârâietură auditivă în noua traducere De la Humanitas. Povestea Christianei F., o adolescentă...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1088 zile și a scris până acum 325 articole. Se află pe poziția 3 din 46 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments