Recenzie „Povestea noului nume” de Elena Ferrante

de | sept. 19, 2016 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

lenuPovestea noului nume este al doilea roman al Tertalogiei napolitane a scriitoarei italiene contemporane ce se semnează sub pseudonimul de Elena Ferrante. Prima carte, Prietena mea genială, prezintă relaţia puternică de prietenie dintre două tinere, încă din copilărie, până la maturitate.

Titlul acestui volum reprezintă schimbarea Lilei, o adolescentă ce este nevoită să se mărite pentru bunăstarea familiei. Toate aceste fapte sunt amintite de Elena, personajul-narator, care îi este alături Lilei, deşi a avut norocul să se nască într-o familie care să accepte educaţia ca singură formă de îmbogăţire legală. Cele două se despart când Elena continuă studiile, iar Lila rămâne în spate pentru a lucra în atelierul de pantofi al tatălui ei. Cele două iubiri pe care le trăiesc tinerele sunt şi ele diferite.

În Povestea noului nume, Ferrante face referire la un crud adevăr al societăţii postbelice italiene care abia iese de sub tutela regimului, însă mentalităţile ce sunt hiperbolizate se regăsesc într-o oarecare măsură în prezentul cunoscut de noi toţi.

La republica numeşte romanul „ o carte ce se revarsă ca o erupţie a vulcanului vezuviu”, probabil datorită căldurii cu care te învăluie atunci când paginile curg una după alta şi faptului că exploziile de situaţie sunt un lucru normal. Practic, cititorilor le este permis să cunoască personajele încă din faşă şi sunt martori la evoluţia lor. Fiecare personaj reprezintă o anumită tipologie umană, iar acest lucru determină un realist puternic în această oglindire a lumii în care trăim.

Acum sunt două tinere ale căror drumuri se despart dramatic.

Comparată cu o istorie de dragoste, Povestea noului nume obligă personajle să nutrească sentimente veridice între ele. Unii critici italieni consideră că romanul evidenţiază perfect prietenia dintre două femei. Adesea, stilul autoarei este confundat cu o pânză de păianjen, cam acelaşi cu al Cellei Serghi de la noi, dacă schimbăm contextul.

Titlu: POVESTEA NOULUI NUME
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2015
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 483
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2115

Alte recenzii de la Elena Ferrante:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Alexandru Niță a fost redactor Booknation.ro și a scris 32 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments