Recenzie „Povestea noului nume” de Elena Ferrante

by | Sep 19, 2016 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POVESTEA NOULUI NUME ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

lenuPovestea noului nume este al doilea roman al Tertalogiei napolitane a scriitoarei italiene contemporane ce se semnează sub pseudonimul de Elena Ferrante. Prima carte, Prietena mea genială, prezintă relaţia puternică de prietenie dintre două tinere, încă din copilărie, până la maturitate.

Titlul acestui volum reprezintă schimbarea Lilei, o adolescentă ce este nevoită să se mărite pentru bunăstarea familiei. Toate aceste fapte sunt amintite de Elena, personajul-narator, care îi este alături Lilei, deşi a avut norocul să se nască într-o familie care să accepte educaţia ca singură formă de îmbogăţire legală. Cele două se despart când Elena continuă studiile, iar Lila rămâne în spate pentru a lucra în atelierul de pantofi al tatălui ei. Cele două iubiri pe care le trăiesc tinerele sunt şi ele diferite.

În Povestea noului nume, Ferrante face referire la un crud adevăr al societăţii postbelice italiene care abia iese de sub tutela regimului, însă mentalităţile ce sunt hiperbolizate se regăsesc într-o oarecare măsură în prezentul cunoscut de noi toţi.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Elena Ferrante

La republica numeşte romanul „ o carte ce se revarsă ca o erupţie a vulcanului vezuviu”, probabil datorită căldurii cu care te învăluie atunci când paginile curg una după alta şi faptului că exploziile de situaţie sunt un lucru normal. Practic, cititorilor le este permis să cunoască personajele încă din faşă şi sunt martori la evoluţia lor. Fiecare personaj reprezintă o anumită tipologie umană, iar acest lucru determină un realist puternic în această oglindire a lumii în care trăim.

Acum sunt două tinere ale căror drumuri se despart dramatic.

Comparată cu o istorie de dragoste, Povestea noului nume obligă personajle să nutrească sentimente veridice între ele. Unii critici italieni consideră că romanul evidenţiază perfect prietenia dintre două femei. Adesea, stilul autoarei este confundat cu o pânză de păianjen, cam acelaşi cu al Cellei Serghi de la noi, dacă schimbăm contextul.

🔥 CARTEA POVESTEA NOULUI NUME ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Povestea Noului Nume
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2015
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 483
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.09.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 1944 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 32 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments