Recenzie „Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

de | dec. 7, 2020 | Beletristică, Mister, noaff, Recenzii cărți, Suspans

 

Pot spune că foarte puține cărți reușesc să mă șocheze sau surprindă într-un mod pozitiv. Acest lucru este valabil mai ales la Mistery and Thriller, pentru că este genul cu care am descoperit pasiunea pentru lectură și muuuulți ani am devorat tot ce am prins din această categorie. Iubesc literatura scandinavă și consider că acolo mi-am format acest gust pentru un thriller bun, violent și imprevizibil. Singura parte la care nu mă așteptăm atunci când am ales cartea este ca autorul, Stephen Chbosky, să scrie așa. A fost un șoc total pentru mine, mai ales după ce am citit ” Jurnalul unui adolescent timid” și nu credeam că poate să facă un asemenea twist și să îi iasă atât de BINE.

Prieten Imaginar” începe cu dispariția lui Christopher, un băiat dislexic din orașul Mill Grove, care nu mai este de găsit. Timp de o săptămână acesta dispare în întunericul pădurii și în momentul în care este găsit, nimic nu mai este la fel. Susține că în tot acest timp a vorbit cu un domn foarte amabil care a avut grijă de el. Deși este clar afectat de dispariție, Chris nu este fizic rănit, însă nu își mai amintește nimic din ce a făcut în acea săptămână. Singurul lucru pe care îl știe clar este că a auzit o voce care l-a ghidat și că aceasta îi spune obsesiv să construiască o casă într-un copac. Dacă nu face acest lucru, tregedia va lovi orașul său și o să îndure consecințe grave pentru mama sa.

Universul creat de Stephen Chbosky este mind blowing și extrem de bine documentat, îmbinând mai multe stiluri și teme: religia, horror și supernatural. În plus, un lucru extrem de WOW este modul în care a creat lumea imaginară a lui Chris și cum a construit intriga în jurul ei dar și în interiorul ei. Acesta este mănat de un scop nobil și vrea să salveze pe toată lumea, lucrurile pe care le face fiind clar în acel scop. Este atât de nevinovat încât ți se rupe sufletul. Ceea ce m-a atras la autor este modul în care te transformă într-un Chris, pentru că ajungi și tu să ai probleme de a diferenția realitatea de lumea imaginară. Descrie foarte bine locurile și țese atât de frumos această lume încât de multe ori stai să te gândești puțin și să reiei o frază, pentru a vedea dacă ai înțeles bine sau nu.

Practic, Stephen aduce într-o variantă modernă lupta veșnică dintre bine și rău și te lasă să decizi de partea cui vrei să te alături, fără să îți dea indicii clare. Deși cartea este un monstru, nu există momente de plictiseală sau momente extra. Totul este bine gândit și construit, cu etape clare, care trebuie parcurse de cititor. Mulțumesc foarte mult Libris pentru această carte și o consider clar una dintre cele mai bune citite în 2020, chiar dacă am descoperit-o pe final.

Nu vreau să radeti de mine, dar am clar impresia că lui Stephen i se poate schimba numele din Chbosky în King. 🙂 S-a apropiat foarte mult de stilul regelul genului Horror și a construit cu măiestrie un univers horror, înspăimântător și plin de neprevăzut, în care personajele surprind constant prin deciziile luate. Nu au un minut de liniște, prin urmare nici tu nu poți avea o lectură liniștită, pentru că atât de mult te implică în acțiune încât ești în maximă alertă constant. Wow, just wow!!!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Prieten Imaginar
Autor: Stephen Chbosky
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 800
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 338

Alte recenzii de la Stephen Chbosky:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 2132 zile și a scris până acum 492 articole. Se află pe poziția 2 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments