Recenzie “Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

by | Dec 7, 2020 | Beletristică, Mister, noaff, Recenzii cărți, Suspans

 

Pot spune că foarte puține cărți reușesc să mă șocheze sau surprindă într-un mod pozitiv. Acest lucru este valabil mai ales la Mistery and Thriller, pentru că este genul cu care am descoperit pasiunea pentru lectură și muuuulți ani am devorat tot ce am prins din această categorie. Iubesc literatura scandinavă și consider că acolo mi-am format acest gust pentru un thriller bun, violent și imprevizibil. Singura parte la care nu mă așteptăm atunci când am ales cartea este ca autorul, Stephen Chbosky, să scrie așa. A fost un șoc total pentru mine, mai ales după ce am citit ” Jurnalul unui adolescent timid” și nu credeam că poate să facă un asemenea twist și să îi iasă atât de BINE.

Prieten Imaginar” începe cu dispariția lui Christopher, un băiat dislexic din orașul Mill Grove, care nu mai este de găsit. Timp de o săptămână acesta dispare în întunericul pădurii și în momentul în care este găsit, nimic nu mai este la fel. Susține că în tot acest timp a vorbit cu un domn foarte amabil care a avut grijă de el. Deși este clar afectat de dispariție, Chris nu este fizic rănit, însă nu își mai amintește nimic din ce a făcut în acea săptămână. Singurul lucru pe care îl știe clar este că a auzit o voce care l-a ghidat și că aceasta îi spune obsesiv să construiască o casă într-un copac. Dacă nu face acest lucru, tregedia va lovi orașul său și o să îndure consecințe grave pentru mama sa.

Universul creat de Stephen Chbosky este mind blowing și extrem de bine documentat, îmbinând mai multe stiluri și teme: religia, horror și supernatural. În plus, un lucru extrem de WOW este modul în care a creat lumea imaginară a lui Chris și cum a construit intriga în jurul ei dar și în interiorul ei. Acesta este mănat de un scop nobil și vrea să salveze pe toată lumea, lucrurile pe care le face fiind clar în acel scop. Este atât de nevinovat încât ți se rupe sufletul. Ceea ce m-a atras la autor este modul în care te transformă într-un Chris, pentru că ajungi și tu să ai probleme de a diferenția realitatea de lumea imaginară. Descrie foarte bine locurile și țese atât de frumos această lume încât de multe ori stai să te gândești puțin și să reiei o frază, pentru a vedea dacă ai înțeles bine sau nu.

Practic, Stephen aduce într-o variantă modernă lupta veșnică dintre bine și rău și te lasă să decizi de partea cui vrei să te alături, fără să îți dea indicii clare. Deși cartea este un monstru, nu există momente de plictiseală sau momente extra. Totul este bine gândit și construit, cu etape clare, care trebuie parcurse de cititor. Mulțumesc foarte mult Libris pentru această carte și o consider clar una dintre cele mai bune citite în 2020, chiar dacă am descoperit-o pe final.

Nu vreau să radeti de mine, dar am clar impresia că lui Stephen i se poate schimba numele din Chbosky în King. 🙂 S-a apropiat foarte mult de stilul regelul genului Horror și a construit cu măiestrie un univers horror, înspăimântător și plin de neprevăzut, în care personajele surprind constant prin deciziile luate. Nu au un minut de liniște, prin urmare nici tu nu poți avea o lectură liniștită, pentru că atât de mult te implică în acțiune încât ești în maximă alertă constant. Wow, just wow!!!

Titlu: Prieten Imaginar
Autor: Stephen Chbosky
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 800
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 7.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1455 zile și a scris până acum 369 articole. Se află pe poziția 3 din 25 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments