Recenzie „Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

de | dec. 7, 2020 | Beletristică, Mister, Recenzii cărți, Suspans

 

Pot spune că foarte puține cărți reușesc să mă șocheze sau surprindă într-un mod pozitiv. Acest lucru este valabil mai ales la Mistery and Thriller, pentru că este genul cu care am descoperit pasiunea pentru lectură și muuuulți ani am devorat tot ce am prins din această categorie. Iubesc literatura scandinavă și consider că acolo mi-am format acest gust pentru un thriller bun, violent și imprevizibil. Singura parte la care nu mă așteptăm atunci când am ales cartea este ca autorul, Stephen Chbosky, să scrie așa. A fost un șoc total pentru mine, mai ales după ce am citit ” Jurnalul unui adolescent timid” și nu credeam că poate să facă un asemenea twist și să îi iasă atât de BINE.

Prieten Imaginar” începe cu dispariția lui Christopher, un băiat dislexic din orașul Mill Grove, care nu mai este de găsit. Timp de o săptămână acesta dispare în întunericul pădurii și în momentul în care este găsit, nimic nu mai este la fel. Susține că în tot acest timp a vorbit cu un domn foarte amabil care a avut grijă de el. Deși este clar afectat de dispariție, Chris nu este fizic rănit, însă nu își mai amintește nimic din ce a făcut în acea săptămână. Singurul lucru pe care îl știe clar este că a auzit o voce care l-a ghidat și că aceasta îi spune obsesiv să construiască o casă într-un copac. Dacă nu face acest lucru, tregedia va lovi orașul său și o să îndure consecințe grave pentru mama sa.

Universul creat de Stephen Chbosky este mind blowing și extrem de bine documentat, îmbinând mai multe stiluri și teme: religia, horror și supernatural. În plus, un lucru extrem de WOW este modul în care a creat lumea imaginară a lui Chris și cum a construit intriga în jurul ei dar și în interiorul ei. Acesta este mănat de un scop nobil și vrea să salveze pe toată lumea, lucrurile pe care le face fiind clar în acel scop. Este atât de nevinovat încât ți se rupe sufletul. Ceea ce m-a atras la autor este modul în care te transformă într-un Chris, pentru că ajungi și tu să ai probleme de a diferenția realitatea de lumea imaginară. Descrie foarte bine locurile și țese atât de frumos această lume încât de multe ori stai să te gândești puțin și să reiei o frază, pentru a vedea dacă ai înțeles bine sau nu.

Practic, Stephen aduce într-o variantă modernă lupta veșnică dintre bine și rău și te lasă să decizi de partea cui vrei să te alături, fără să îți dea indicii clare. Deși cartea este un monstru, nu există momente de plictiseală sau momente extra. Totul este bine gândit și construit, cu etape clare, care trebuie parcurse de cititor. Mulțumesc foarte mult Libris pentru această carte și o consider clar una dintre cele mai bune citite în 2020, chiar dacă am descoperit-o pe final.

Nu vreau să radeti de mine, dar am clar impresia că lui Stephen i se poate schimba numele din Chbosky în King. 🙂 S-a apropiat foarte mult de stilul regelul genului Horror și a construit cu măiestrie un univers horror, înspăimântător și plin de neprevăzut, în care personajele surprind constant prin deciziile luate. Nu au un minut de liniște, prin urmare nici tu nu poți avea o lectură liniștită, pentru că atât de mult te implică în acțiune încât ești în maximă alertă constant. Wow, just wow!!!

Titlu: PRIETEN IMAGINAR
Autor: Stephen Chbosky
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 800
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 692

Alte recenzii de la Stephen Chbosky:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Ca de obicei: Trecutul te prinde din urmă! Prima dragoste rămâne neterminată! Deși ai trăit o viață bună, liniștită, fără prea multe tulburări - ești neîmplinit! Dacă simți permanent că îți lipsește ceva, înseamnă că undeva nu ai pus punctul care trebuie, ci ai lăsat...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 6 ani, 10 luni, 11 zile și a scris până acum 539 articole. Se află pe poziția 4 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments