Recenzie „Prietena mea genială” de Elena Ferrante

de | aug. 24, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

elena

Prietena mea genială este un bildungsroman în două volume ce urmăreşte evoluţia unei relaţii puternice de amiciţie între două tinere italience a căror viaţă îşi urmează cursul în perioada postbelică. Elena, personajul-narator care preia caracteristicile autoarei, devine vocea conştientă a acestei poveşti, scriindu-şi confesiunile despre prietena ei, Lila, şi cum îi datorează majoritatea succeselor.

Cele două prietene sunt permanent influenţate de cartierul sărăcăcios şi cenuşiu din Napoliul în care trăiesc, de ţara în plină schimbare după schimbarea regimurilor politice şi, de asemenea, de mentalitatea vremii, derivată din condiţia de viaţă şi educaţia precară a membrilor familiei.

Prietena genială este pentru Elena Greco motivaţia supremă, în clasele primare încercând mereu să depăşească abilităţile înnăscute ale Lilei Cerullo. Şocul relaţiei dintre cele două protagoniste vine atunci când cea din urmă nu poate continua şcoala. Elena este din nou depăşită, deşi Lila continuă să înveţe mai bine pe cont propriu decât ea, însă familiile lor nu văd în educaţie o pricipală sursă de venit.

Romanul este structurat în două părţi, autoarea punând accent pe ultima – Adolescenţa -, prezentând cele două lumi diferite ale tinerelor ce nu au primit aceeaşi şansă. Lila devine un sprijin pentru familie în atelierul de pantofi, iar relaţia dintre ele începe să se răcească, deşi ambele ţin una la cealaltă. Cu bune şi cu rele, „Prietena mea genială este unul dintre cele mai nuanţate portrete ale prieteniei dintre femei din istoria recentă”, spune revista Vogue.

La  o vârstă critică, prietenele au tot mai mare nevoie de ajutor, mai ales când Lila se sacrifică pentru binele viitoarei fabrici de pantofi şi se logodeşte cu un bărbat pe care pretinde că îl iubeşte. Elenei nu îi rămâne decât să fie alături de prietena sa cu tot sufletul, în ciuda drumurilor diferite de acum încolo.

„Noi aveam şaisprezece ani… şi mă străduiam să zâmbesc- Lila era mireasa.”

 

Titlu: PRIETENA MEA GENIALĂ
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2015
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 334
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2850

Alte recenzii de la Elena Ferrante:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Alexandru Niță a fost redactor Booknation.ro și a scris 32 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Nu prea ma atrage 🙂