Recenzie „Prietena mea genială” de Elena Ferrante

by | Aug 24, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PRIETENA MEA GENIALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

elena

Prietena mea genială este un bildungsroman în două volume ce urmăreşte evoluţia unei relaţii puternice de amiciţie între două tinere italience a căror viaţă îşi urmează cursul în perioada postbelică. Elena, personajul-narator care preia caracteristicile autoarei, devine vocea conştientă a acestei poveşti, scriindu-şi confesiunile despre prietena ei, Lila, şi cum îi datorează majoritatea succeselor.

Cele două prietene sunt permanent influenţate de cartierul sărăcăcios şi cenuşiu din Napoliul în care trăiesc, de ţara în plină schimbare după schimbarea regimurilor politice şi, de asemenea, de mentalitatea vremii, derivată din condiţia de viaţă şi educaţia precară a membrilor familiei.

Prietena genială este pentru Elena Greco motivaţia supremă, în clasele primare încercând mereu să depăşească abilităţile înnăscute ale Lilei Cerullo. Şocul relaţiei dintre cele două protagoniste vine atunci când cea din urmă nu poate continua şcoala. Elena este din nou depăşită, deşi Lila continuă să înveţe mai bine pe cont propriu decât ea, însă familiile lor nu văd în educaţie o pricipală sursă de venit.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Elena Ferrante

Romanul este structurat în două părţi, autoarea punând accent pe ultima – Adolescenţa -, prezentând cele două lumi diferite ale tinerelor ce nu au primit aceeaşi şansă. Lila devine un sprijin pentru familie în atelierul de pantofi, iar relaţia dintre ele începe să se răcească, deşi ambele ţin una la cealaltă. Cu bune şi cu rele, „Prietena mea genială este unul dintre cele mai nuanţate portrete ale prieteniei dintre femei din istoria recentă”, spune revista Vogue.

La  o vârstă critică, prietenele au tot mai mare nevoie de ajutor, mai ales când Lila se sacrifică pentru binele viitoarei fabrici de pantofi şi se logodeşte cu un bărbat pe care pretinde că îl iubeşte. Elenei nu îi rămâne decât să fie alături de prietena sa cu tot sufletul, în ciuda drumurilor diferite de acum încolo.

„Noi aveam şaisprezece ani… şi mă străduiam să zâmbesc- Lila era mireasa.”

 

🔥 CARTEA PRIETENA MEA GENIALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Prietena Mea Genială
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2015
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 334
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 24.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 1934 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 32 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela
Barbalata Mirela

Nu prea ma atrage 🙂