Recenzie „Problema Spinoza” de Irvin Yalom

de | mart. 21, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Alfred Rosenberg are 17 ani și este pe punctul de a deveni unul dintre cei mai influenți ideologi ai doctrinei naziste. Dar deocamdată liceul îi dă mari bătăi de cap. Este un elev inadaptat, arogant și care se remarcă mai ales prin frustrările pe care le creează profesorilor.

Pentru a-l pedepsi, aceștia îl pun să memoreze un fragment din Goethe, considerat un geniu al literaturii germane. Rezultatul? Alfred este pe de o parte dezamăgit de Goethe pe de alta extrem de intrigat de opera unui filosof evreu pe care acesta pare să îl admire: Baruch Spinoza.

Ca urmare când trupele germane invadează Olanda, principala preocupare a lui Alfred este aceea de a confisca biblioteca marelui filosof pentru a rezolva „problema Spinoza”.

În plan paralel, Baruch Spinoza ne este prezentat ca un elev silitor și ascultător, marea speranță a rabinului care îi este mentor. Dar pe măsură ce crește, Spinoza începe să își pună întrebări cu privire la preceptele religioase pe care le învață. El are nevoie de logică iar biserica nu îi poate răspunde acestei nevoi.

Așa că începe să pună din ce în ce mai multe întrebări incomode. Iar răspunsurile pe care le găsește sunt adevărate erezii: învățăturile religioase sunt limitative, mitologice, rigide, adevărate ficțiuni. Încăpățânarea de a nu renunța la aceste idei îi aduce, la numai 24 de ani, excomunicarea din comunitatea evreiască și antipatia extremă a creștinilor.

De aici până la o viață solitară și plină de neajunsuri, ajutat de un număr redus de admiratori și prieteni, nu mai e decât un pas.

Deși e o carte a cărei acțiune te ține atent și antrenat, adevărata ei valoare stă în modul în care filosofia și religia te obligă să gândești cu mintea și logica proprii pentru a decide în ce tabără vrei să fii. Nu e o carte de citit pe plajă dar cu siguranță este o provocare pentru orice minte originală, proaspătă și deschisă în fața provocărilor intelectuale. Pentru că până la urmă vei alege o tabără…

„Problema Spinoza” m-a obligat să privesc Biblia din altă perspectivă și să îmi confrunt toate ideile asimilate în copilărie, când bunica mă ducea la biserică și îmi vorbea de Doamne-Doamne așa cum îl știa  și ea de la bunica ei.

Titlu: PROBLEMA SPINOZA
Autor: Irvin Yalom
An apariție : 2012
Editura: VELLANT
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1485

Alte recenzii de la Irvin Yalom:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu
Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu

Nu sunt o victimă de Mihaela Pușcașu este precum un jurnal în care autoarea începe să scrie în perioada pandemiei - ocazie cu care și-a așternut sufletul pe hârtie. Scrisul a dovedit că e întotdeauna terapie pentru minte și suflet. Prin scris apar soluții, dispar...

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

0 0 votes
Article Rating
Anca Ivanov a fost redactor Booknation.ro și a scris 12 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments