Recenzie „Problema Spinoza” de Irvin Yalom

by | Mar 21, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PROBLEMA SPINOZA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Alfred Rosenberg are 17 ani și este pe punctul de a deveni unul dintre cei mai influenți ideologi ai doctrinei naziste. Dar deocamdată liceul îi dă mari bătăi de cap. Este un elev inadaptat, arogant și care se remarcă mai ales prin frustrările pe care le creează profesorilor.

Pentru a-l pedepsi, aceștia îl pun să memoreze un fragment din Goethe, considerat un geniu al literaturii germane. Rezultatul? Alfred este pe de o parte dezamăgit de Goethe pe de alta extrem de intrigat de opera unui filosof evreu pe care acesta pare să îl admire: Baruch Spinoza.

Ca urmare când trupele germane invadează Olanda, principala preocupare a lui Alfred este aceea de a confisca biblioteca marelui filosof pentru a rezolva „problema Spinoza”.

În plan paralel, Baruch Spinoza ne este prezentat ca un elev silitor și ascultător, marea speranță a rabinului care îi este mentor. Dar pe măsură ce crește, Spinoza începe să își pună întrebări cu privire la preceptele religioase pe care le învață. El are nevoie de logică iar biserica nu îi poate răspunde acestei nevoi.

Așa că începe să pună din ce în ce mai multe întrebări incomode. Iar răspunsurile pe care le găsește sunt adevărate erezii: învățăturile religioase sunt limitative, mitologice, rigide, adevărate ficțiuni. Încăpățânarea de a nu renunța la aceste idei îi aduce, la numai 24 de ani, excomunicarea din comunitatea evreiască și antipatia extremă a creștinilor.

De aici până la o viață solitară și plină de neajunsuri, ajutat de un număr redus de admiratori și prieteni, nu mai e decât un pas.

Deși e o carte a cărei acțiune te ține atent și antrenat, adevărata ei valoare stă în modul în care filosofia și religia te obligă să gândești cu mintea și logica proprii pentru a decide în ce tabără vrei să fii. Nu e o carte de citit pe plajă dar cu siguranță este o provocare pentru orice minte originală, proaspătă și deschisă în fața provocărilor intelectuale. Pentru că până la urmă vei alege o tabără…

„Problema Spinoza” m-a obligat să privesc Biblia din altă perspectivă și să îmi confrunt toate ideile asimilate în copilărie, când bunica mă ducea la biserică și îmi vorbea de Doamne-Doamne așa cum îl știa  și ea de la bunica ei.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții PROBLEMA SPINOZA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Irvin Yalom sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PROBLEMA SPINOZA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Problema Spinoza
Autor: Irvin Yalom
An apariție : 2012
Editura: VELLANT
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 21.03.2019
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Anca Ivanov este redactor Booknation.ro de 709 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments