Recenzie: “Promisiunea” de Silvina Ocampo

by | Jan 19, 2020 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PROMISIUNEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO


În zilele noastre,  Silvina Ocampo este redescoperită și este socotită una dintre cele mai mari scriitoare de limbă spaniolă din secolul XX. Ea este o scriitoare argentiniană și opera sa aparține curentului literar numit suprarealism. În operele sale autoarea construiește o lume ireală, fantastică. Romanul Promisiunea a fost publicat postum în 2010. Silvina Ocampo a lucrat la acest roman, cu întreruperi, din 1960 până în 1989.

Povestea din Promisiunea este despre o pasageră de pe vaporul Anacreon cu destinația Cape Town. Femeia alunecă de pe punte când se apleacă peste bord după o broșă. Aflată în primejdie de moarte, își impune ca tactică de supraviețuire o ordine în gânduri. Naufragiata își ocupă mintea construind o serie de portrete ale  oamenilor pe care i-a cunoscut.

La fel ca Șeherezada  din O mie și Una de Nopti, femeia spune poveste după poveste pentru a rămâne în viață. Astfel, facem cunoștință cu personaje pline de mister. De exemplu, doctorul Leandro, plictisit de viața pe care o duce; sau Gabriela, fiica Irenei, geloasă pe mama sa; sau cele două fete, Lily și Liliana, care iubesc același bărbat. Poveștile și legăturile țesute  între ele mi-au captivat.

În Promisiunea sunt tratate teme ca dragostea, sexul sau gelozia. Silvina Ocampo scoate cititorul din zona lui de confort oferindu-i  realitatea necosmetizată, evidențiind realități crude și chiar aspectele ei brutale. M-a surprins felul în care  autoarea caracterizează un bărbat care nu mai iubeste:

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Silvina Ocampo

Când un bărbat nu iubește, devine neîndemanatic la îmbrățișări. Brațele și picioarele îi sunt de prisos, se umple de oase, de coate, de genunchi;

sau cum definește umilința geloziei:

Umilința geloziei este să nu poți alege obiectul care o inspiră.

Romanul Promisiunea de Silvinei Ocampo trebuie citit pe îndelete. În roman găsim fraze care se repetă în diferite contexte și asistăm la o pendulare între trecut și prezent, între vis și realitate. Parcă printre rânduri, autoarea spune cititorului: totul are un sens dar trebuie să-l cauți.

 

🔥 CARTEA PROMISIUNEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Promisiunea
Autor: Silvina Ocampo
An apariție : 2015
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 96
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 19.01.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 245 zile și a scris până acum 21 articole. Se află pe poziția 40 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments