Recenzie: “Promisiunea” de Silvina Ocampo

de | ian. 19, 2020 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PROMISIUNEA ARE REDUCERE PE:


În zilele noastre,  Silvina Ocampo este redescoperită și este socotită una dintre cele mai mari scriitoare de limbă spaniolă din secolul XX. Ea este o scriitoare argentiniană și opera sa aparține curentului literar numit suprarealism. În operele sale autoarea construiește o lume ireală, fantastică. Romanul Promisiunea a fost publicat postum în 2010. Silvina Ocampo a lucrat la acest roman, cu întreruperi, din 1960 până în 1989.

Povestea din Promisiunea este despre o pasageră de pe vaporul Anacreon cu destinația Cape Town. Femeia alunecă de pe punte când se apleacă peste bord după o broșă. Aflată în primejdie de moarte, își impune ca tactică de supraviețuire o ordine în gânduri. Naufragiata își ocupă mintea construind o serie de portrete ale  oamenilor pe care i-a cunoscut.

La fel ca Șeherezada  din O mie și Una de Nopti, femeia spune poveste după poveste pentru a rămâne în viață. Astfel, facem cunoștință cu personaje pline de mister. De exemplu, doctorul Leandro, plictisit de viața pe care o duce; sau Gabriela, fiica Irenei, geloasă pe mama sa; sau cele două fete, Lily și Liliana, care iubesc același bărbat. Poveștile și legăturile țesute  între ele mi-au captivat.

Dacă îți place recenzia cărții PROMISIUNEA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Silvina Ocampo

În Promisiunea sunt tratate teme ca dragostea, sexul sau gelozia. Silvina Ocampo scoate cititorul din zona lui de confort oferindu-i  realitatea necosmetizată, evidențiind realități crude și chiar aspectele ei brutale. M-a surprins felul în care  autoarea caracterizează un bărbat care nu mai iubeste:

Când un bărbat nu iubește, devine neîndemanatic la îmbrățișări. Brațele și picioarele îi sunt de prisos, se umple de oase, de coate, de genunchi;

sau cum definește umilința geloziei:

Umilința geloziei este să nu poți alege obiectul care o inspiră.

Romanul Promisiunea de Silvinei Ocampo trebuie citit pe îndelete. În roman găsim fraze care se repetă în diferite contexte și asistăm la o pendulare între trecut și prezent, între vis și realitate. Parcă printre rânduri, autoarea spune cititorului: totul are un sens dar trebuie să-l cauți.

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PROMISIUNEA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: PROMISIUNEA
Autor: Silvina Ocampo
An apariție : 2015
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 96
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 386

Alte recenzii de la Silvina Ocampo:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1149 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments