Recenzie Radio în zăpadă de Adrian G. Romila

de | mai 9, 2015 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RADIO ÎN ZĂPADĂ ARE REDUCERE PE:

823387Sincer, nu mă dădeam în vânt după proza scurtă. Dacă stau mai bine și mă gândesc, înainte s-o citesc pe Alice Munro – una dintre scriitoarele mele preferate aflate încă în viață – nici nu știam prea multe despre acest gen de scriere. Dar, într-o zi, mi-am făcut curaj și am luat în mână un volum de-al lui Munro, care a câștigat Nobelul pentru Literatură în 2013. Fraților, dacă vă zic că i-am terminat cartea în maxim două zile, mă credeți?

Proza scurtă nu se constituie numai într-un „sensul literalis”, ci, mai ales, într-unul „moralis”. Despre asta este și proza (ultra)scurtă a lui Adrian G. Romila. Un autor „meseriaș” al textului, care știe să profite de valoarea cuvintelor, fiindcă este obligat să lucreze cu ele în spații mici și restrânse, lipsite de contextul lărgit și orizontal al unui roman, care știe să asocieze scrierea sa cu o experiență de viață, (im)proprie, livrească, lirică, dramatică – numai de el știută, noi, în schimb, să ne bucurăm cu povestea.

Poveștile surprinse în carte nu depășesc sfera naturalului, pășind în zona fantasticului, realismului magic (de fapt, dacă stau și mă gândesc, câteva mici povestiri aveau conotații „paranormale”, dar am preferat să nu le consider astfel), ci conturează destine omenești, scriind despre oameni, despre aspirații, despre eșecuri și contradicții. De altfel, care mister este mai frumos, mai enigmatic, decât caracterul și sufletul omului? Cred că acesta este și motivul pentru care evit cărțile SF sau alte genuri dintr-alea, cu vampiri și vârcolaci – de ce le-aș citit, când, chiar în mine, sălășluiește o enigmă existențială?

După cum am spus, mici povestiri ale lui Adrian Romila (care, rareori, se întind pe mai mult de zece pagini) surprind viețile unor oameni simpli, care au satisfacții, îndatoriri, nevoi, dorințe, dureri și nevoie de regăsire. Am simțit, pe parcursul romanului, puseuri subtile ale sentimentului de tristețe – nu știu dacă autorul era trist când a scris acest roman, dar unele dintre personajele sale întruchipează, în mod absolut, acest sentiment. Evident, pentru ca la polul opus să se afle personaje egocentriste, superficiale, mincinoase, petrecărețe și nepăsătoare. În volumul său de nuvele ultrascurte, autorul le aduce pe toate, delectându-ne cu un surprinzător talent epic, jucându-se cu forme și culori, fără a se mulțumi cu plasticizarea unui cadru.

Dacă îți place recenzia cărții RADIO ÎN ZĂPADĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Adrian G. Romila

Povestirile ar putea părea, în aparență, banale – foarte banale. Un om care se trezește dimineața, se îmbracă, își face siesta și merge la serviciu, un altul care ajunge într-o țară unde își începe o nouă viață, un artist neînțeles într-o lume dominată de primitivism și instinctual, un profesor care are, printre elevi, pe propria sa fiica. Așa, și? Ei bine, nu, scrisul autorului nu este banal, ci în spatele oricărei povestiri se ascunde un mic mesaj foarte sublim, la care putem accede dacă, câtuși de puțin, suntem inițiați în aceste taine ale prozei. Așadar, nu cred că aș putea recomanda această carte oricui – nu de alta, dar ați putea fi dezamăgiți considerând, o parte din povestiri, „banale”. Evident, scrierea este frumoasă, incitantă, amuzantă pe ici, pe colo, cu pasaje de introspecție și lecții de viață. Dar, pentru a vă dezmărgini orizontul cultural, trebuie să fiți familiarizați cu acest gen de scriere.

Acum, referindu-mă la numărul de pagini pe care îl acoperă o poveste a scriitorului, îmi vine în minte ceva ce zicea Eric-Emmanuel Schmitt în una din cărțile sale – „Concert în memoria unui înger”, dacă nu mă înșel, și (voi parafraza, pentru că nu-mi amintesc întocmai citatul) anume că nu contează „cantitatea unei scrieri”, deoarece există numeroase cărți a căror acțiune de cinci sute de pagini s-ar fi putut restrânge în cel mult trei sute, și există numeroase cărți care ar mai fi putut fi valorificate, ci într-o carte primează, de departe, „caltiatea scrierii și pulsația vieții”, emoția cu care autorul a transmis ceea ce avrut să transmită – și dacă există emoție, atunci autorul și-a îndeplinit vocația.

Așadar, vă recomand această carte, dacă doriți o lectură liniștită și ușoară – da, am considerat-o ușoară, pentru că, după cum v-am spus, sunt familiarizat cu acest gen, am citit toate traducerile în română ale lui Alice Munro, minunata scriitoare de origine canadiană: „Dragă viață”, „Prea multă fericire”, „Fugara”, „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie”. Mulțumim Editurii Tracus Arte pentru volumul oferit.

Lecturi plăcute și bucurați-vă de frumosul din jur.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RADIO ÎN ZĂPADĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: RADIO ÎN ZĂPADĂ
Autor: Adrian G. Romila
An apariție : 2014
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 210
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1577

Alte recenzii de la Adrian G. Romila:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Andrei Cioată este redactor Booknation.ro de 2834 zile și a scris până acum 10 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andrei Cioată aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments