Recenzie „Regatul” de Jo Nesbo

de | dec. 29, 2022 | Familie, Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Psihologie, Recenzii cărți, Suspans

Un thriller bun, cu o perspectivă originală care vine și demontează mitul băieților buni și băieților rai. Marele plus al cărții este atmosfera sufocantă, la fiecare întoarcere de pagină te aștepți ca totul să explodeze într-un adevărat măcel sau avalanșă dacă ținem cont de ambientul în care e plasată povestea.

Jo Nesbo are darul de a-ți crea senzația că totul se poate prăbuși la cea mai mică bătaie de vânt și asta datorită fragilității psihice ce caracterizează personajele în ciuda aparențelor pe care încearcă să le mențină și le afișează.

Doi frați și o moștenire. O moștenire fără viitor, o bucată de pământ cocoțată pe o pantă abruptă, într-un sătuc uitat de lume în care progresul a uitat să-și facă apariția și viitorul nu prea are ce promisiuni să facă. Un sătuc aparent liniștit și lipsit de evenimente deosebite, dar care ascunde sub fațada boemă și rustică, multă violență domestică, abuzuri și traume.

Doi bărbați ce au împărțit o copilărie traumatizantă peste sechelele căreia au îmbrăcat armuri de oameni puternici și neînfricați, dar ale căror răni încă pulsează sub carapace.

Fă ceea ce trebuie făcut. Totul depinde de tine. Fă-o acum!

Doi frați, unul plecat și celălalt rămas pe loc și o reîntâlnire în căminul familial după 15 ani. Planuri noi, prea mari, promisiuni ce nu pot fi ținute și secrete ce se grăbesc să fie dezgropate.

Suntem cu toții gata să ne vindem sufletele. Cu excepția faptului că fiecare pune un preț diferit.

Roy, fratele mai mare, a ales să rămână acasă, în timp ce Carl și-a pierdut urma în lume încercând să fugă de tragedia morții ambilor părinți și nu numai. Copilăria lor a fost dureros de grea, presărată cu abuzuri și violență. Reîntoarcerea lui Carl rupe monotonia vieții lui Roy care se trezește târât fără voie în planurile ambițioase și nerealiste ale fratelui mai mic și ale proaspetei sale soții. Cei doi frați sunt foarte diferiți: Roy este calculat, liniștit, introvertit și singuratic, în timp ce Carl excelează la impulsivitate și expansivitate. Carl este genul de băiat cu rol de „sufletul petrecerii”, în timp ce Roy este omul care face curățenie și adună cioburile lăsate de fratele mai mic.

Povestea din „Regatul” este spusă din perspectiva lui Roy și pune accent pe modul în care întoarcerea lui Carl îi afectează viața liniștită și metodic organizată. Relația celor doi este întunecată și plină de secrete, cei doi se suspectează reciproc, bănuielile și neîncrederea sunt ingrediente des întâlnite și cu toate acestea legătură dintre ei pare indestructibilă. Doi frați în deșert. În copilarie, Roy a avut mereu rolul de a-și proteja fratele, rol pe care l-a luat în serios. Secrete, minciuni, incest, șantaj, violență, crime, obsesii, trădări sunt bazele pe care această relație toxică a fost construită, iar apariția în scenă a soției lui Carl destabilizează total acest ansamblu precar.

Propunerea lui Carl este de a construi un hotel pe terenul moștenit de la părinți, propunere pe care unii o privesc cu neîncredere și care altora le face cu ochiul. Dar Carl pare urmărit de ghinion și toate proiectele au parte de evenimente nefericite. Singura lui constantă este Roy la care știe că poate apela oricând pentru orice problemă. De fapt, Carl riscă totul bazându-ne pe abilitatea lui Roy de a rezolva problemele. Multumesc Libris.ro pentru carte.

 …urma legea naturală care spune că familia are întâietate. Că e mai presus de bine și de rău. Mai presus de restul oamenilor. Că întotdeauna suntem noi împotriva celorlalți. 

Pe măsură ce secretele sunt dezvăluite, Nesbo explorează limitele psihicului uman, atingând adâncimi ce îți îngheață sângele în vene. Nevoia de a empatiza cu personajul principal este palpabilă, dar revelațiile faptelor din trecut, implicațiile acestora și urmările pe care le au în caracterul personajelor devin la un moment dat prea greu de acceptat. Este o poveste ce dezbate teme clasice ca dragostea familială, loialitatea și rivalitatea dintre frați. Recomand pasionaților de thriller nordic noir. O găsiți la Libris. 

Titlu: Regatul
Autor: Jo Nesbo
Traducător: Andrei Covaciu
An apariție : 2021
Editura: TREI
Nr. Pagini: 704
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 4443

Alte recenzii de la Jo Nesbo:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni, 29 zile și a scris până acum 585 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments