Recenzie ”Regatul spinilor și al trandafirilor” (Regatul spinilor și al trandafirilor #1) de Sarah J. Maas

de | nov. 1, 2017 | Beletristică, Dragoste, Fantezie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Sarah J. Maas este o scriitoare ce face parte din acel grup de autori care, cu fiecare apariție de carte, demonstrează că își merită locul în topul cititorilor. Are menire, are cursivitate, are ingeniozitate și are măiestrie în creionarea fiecărei povești. Deschizi cartea, treci de prima pagină și doar subconștientul tău mai știe când timpul a trecut și ai ajuns la finalul călătoriei. O călătorie de la care vrei mai mult și care te împinge să cauți alte aventuri menite să-și ostoiască setea de poveste pe care această Sarah J. Maas ți-o trezește.

Regatul spinilor și al trandafirilor, primul volum al seriei cu același nume, ne poartă pașii în aceeași lume unde omenirea conviețuiește cu spiritele naturii, precum: spiriduși, zâne, puca, etc. Sarah J. Maas ne aruncă într-o nouă poveste cu și despre spiriduși. O lume desprinsă de poveștile copilăriei, o lume cu lupte pentru teritorii, cu ură față de magia ființelor naturii, cu ură față de omenire.

Deși nu se ridică la nivelul seriei Tronul de cleștar, Regatul spinilor și al trandafirilor poartă semnele unei magii ce ne face să ne dorim mai mult. În această nouă serie, Sarah J. Maas ne oferă iubire născută din ură și blesteme veșnice. Ne pune viața la bătăie și ne condamnă pe vecie. Ne aruncă într-o luptă ca simpli pioni și ne transformă în centrul unei inimi, unei vieți.

Feyre, la doar nouăsprezece ani are doar un singur țel: să aibă cu ce-și hrăni familia. Știe că doar ea a rămas stâlpul familiei, doar ea a găsit forța necesară de a lupta și mai ales, ea a fost cea aleasă pentru marea promisiune cerută de propria mamă. Dar oare, nu ar fi cazul să renunțe? Inima ei nu ar renunța. A-ți încălca o promisiune este cea mai detestabilă faptă în lumea ei. Însă atunci când ucide un spiriduș transformat în lup, sentința îi este scrisă.

Cu mult timp în urmă, omenirea a reușit să se rupă de sub sclavia spiridușilor, iar teritoriul a fost împărțit. Nordul a fost revendicat de puternicii spiriduși, iar Sudul a revenit oamenilor. Singurul lucru ce stă în fața invazie este un Zid magic și un Tratat încheiat de multă vreme. Însă zvonuri cum că Zidul se destramă apar tot mai des, iar ura lui Feyre față de spiriduși crește cu fiecare zvon.

Uciderea unui lup, cu toate că știa că probabilitatea ca acesta să fie un spiriduș e mare, nu îi aduce doar amânarea foametei ci și sentința: viață pentru viață. Când înspăimântătorul spiriduș Timlin își face apariția la propria-i ușă, are două alegeri: moartea sau o nouă viață în Prythian, în lumea spiridușilor.

Feyre se trezește într-o altă lume. Una în care, deși a ucis un spiriduș, ea nu își pierde viața, nici măcar sclavă nu este, ci devine practic un musafir pe viață. Timlin, care pare a fi unul dintre Marii Lorzi spiriduși încearcă să o trateze cu respect, ba chiar aruncă și câteva complimente forțate. Singurul care nu încearcă să-și ascundă aversiunea este Lucien, emisarul lui Timlin. Lângă acesta Feyre simte că se poate comporta normal fără a încerca să-și ascundă ura față de spiriduși sau lipsa vinovăției față de uciderea lui Andras, spiridușul lup.

Însă atunci când ești obligat să stai în preajma urii tale, fie că ești om fie că ești spiriduș, declicuri apar. Înveți că de fapt, această ură poate nu are un fundament stabilit și că frumusețea există în fiecare dintre noi, indiferent de rasă. Învățăm să luptăm pentru un bine comun, împotriva unui dușman puternic dar nu invincibil.

Feyre cade în mrejele iubirii, Timlin își pune propriul suflet înaintea propriei specii, iar aliații își fac simțită prezența când te aștepți mai puțin. Sarah J. Maas ne aruncă la granița subțire dintre ură și iubire. Pune bazele unui blestem ucigător de care poți scăpa prin intermediul celui mai uluitor secret. Un om și un spiriduș, uniți de ură trebuie să afle leacul salvării lumilor. Ce va fi mai puternică în final: iubirea sau ura?

-Feyre, bucură-te că ai o inimă de om. Să-ţi fie milă de cei care nu simt nimic.

Regatul spinilor și al trandafirilor deși ne poartă pașii în aceeași lume magică a spiridușilor și a ființelor naturii în general, se distinge de seria Tronul de cleștar prin accentul pus pe iubire și ură și prin uniunea dintre specii. Suntem învățați să fim puternici în viață, dar și în iubire. O poveste despre dragoste și ură, pace și război, blesteme și secrete.

-Deci, de ce?

-Pentru că nu aş vrea să mor singură, am spus eu, iar vocea îmi tremură privindu-l din nou pe Tamlin, forţându-mă să-l privesc în ochi. Pentru că aş vrea ca şi pe mine să mă ţină cineva de mână până la sfârşit şi puţin după aceea. Om sau spiriduş, oricine merită asta.

Regatul spinilor și al trandafirilor rămâne una dintre cele mai frumoase poveşti din lumea spiriduşilor. Sarah J. Maas este, în concepţia mea, regina poveştilor cu şi despre zâne, spiriduşi şi restul fiinţelor ale naturii. Ştie să îmbrace cuvintele în aur şi să te ţină captiv în mrejele magiei.

Un volum disponibil şi pe site-ul Editurii RAO.

Titlu: REGATUL SPINILOR ȘI AL TRANDAFIRILOR (REGATUL SPINILOR ȘI AL TRANDAFIRILOR #1)
Autor: Sarah J. Maas
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2673

Alte recenzii de la Sarah J. Maas:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments