Recenzie “Regatul Umbrelor” de Leigh Bardugo

by | Sep 7, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, noaff, Recenzii cărți, Suspans

Imagini pentru regatul umbrelorNu mi se întâmplă foarte des să aleg o carte fără să citesc mare lucru despre ea. Mai greșesc uneori și încep o poveste după autor, sau pur și simplu după coperta. Cel din urmă motiv m-a convins să aleg trilogia “Grisha”, pentru că sincer, este cineva care nu a observat cât de frumos este ilustrată seria? Nota 10 pentru design și Ramona a căzut în plasă imediat. Oricum, important este că citesc, nu contează motivul pentru care încep o carte, nu?:)

“Regatul Umbrelor” este scrisă de Leigh Bardugo, pe care probabil o știți din duologia “Banda celor 6 ciori”. Spre rușinea mea, nu am citit cele 2 cărți, însă le am frumos în bibliotecă. Poate la un moment dat o să vină și rândul lor. Ceea ce mi-a plăcut extrem de mult la idee cărții este inspirația pe care Leigh a avut-o pentru cadrul în care setează acțiunea. Aici împletește foarte bine realul și imaginarului, și îi dă un twist propriu foarte original, care arată cât talent are. În plus, descrie foarte frumos și reușește să dea naștere unor personaje destul de complicate, după părerea mea, dar plasate într-un cadru logic, unde au sens deplin. Ravka, o țară de inspirație rusă, este adusă în genunchi de războaie, fiind fragmentată de Falia Umbrelor. Acest lucru ii aduce practic declinul, deoarece Falia este un tărâm întunecat, plin de creaturi infioratore, ce omoară tot ce le stă în cale. Două armate apară Ravka, Armata Întâi și Armata a Doua. Oamenii din aceste două armate sunt diferiți, cei din prima fiind oameni obișnuiți, loiali regelui, iar cei din a doua, oameni cu puteri magice, numiți Grisha, care sunt conduși de o prezență misterioasă, Întunecatul.

Intră în scenă Alina Starkov, din Armata Întâi, care nu știe ce puteri fantastice posedă. În curând, lumea Intunecatului o să își dea seama de potențialul Alinei și o să o vrea numai pentru ea. Alina însă nu cedează așa ușor, fiind un personaj foarte complex și inteligent, dar în același timp și fragil. Te poți conecta cu ea facil, pentru că nu are ceva ieșit din comun întâlnit doar în cărți. Nu, Leigh Bardugo aduce influențe “relatable” acesteia. Evoluează foarte frumos și pe parcursul lecturii mi-a plăcut mult să o urmăresc, să văd cum face tranziția de la o fată vulnerabilă, la un personaj puternic, ce luptă până la sacrificiu pentru ceea ce crede. Există și un element romantic in “Regatul Umbrelor”, Alina este în secret îndrăgostită de Mal, cel mai bun prieten al său. Mal a fost tot timpul lângă Alina și mi-a plăcut modul în care s-au completat, deși a durat ceva până când sentimentele adevărate să iasă la iveală. Autoarea a încercat și un iz de triunghi amoros, dar mă bucur că s-a renunțat la idee rapid. Fuguța pe Libris pentru carte.

Per total, recomand din suflet “Regatul Umbrelor”, fiind un început extrem de reușit pentru o serie de succes. Cred că Leigh Bardugo are un talent ieșit din comun în a crea un univers propriu, cu elemente originale, și foarte ușor de înțeles. Deși avem parte de multă acțiune, răsturnări de situație, secrete și conspirație, avem și elemente de dragoste, toate formând o poveste solidă, cu fani foarte înfocați. Trecem la partea a doua din serie.

Titlu: Regatul Umbrelor
Autor: Leigh Bardugo
An apariție : 2013
Editura: TREI
Nr. Pagini: 344
Limba: Română
Gen Literar: Actiune, aventura
Publicată la 7.09.2018
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Shining” și “Doctor Sleep” de Stephen King

Recenzie “Shining” și “Doctor Sleep” de Stephen King

Shining a fost una dintre primele cărți citite de la King, și pentru că nu mă consideram fan al lui, m-a ajutat să fac și primul pas către asta. Abandonasem înainte IT (pe care între timp am reluat-o și am devorat-o ca un hămesit de foame) și mă gândeam c-o să mai...

Trilogia Bill Hodges și Străinul de Stephen King

Trilogia Bill Hodges și Străinul de Stephen King

King nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare. Iubit sau hulit, rămâne "regele" incontestabil al horrorului paranormal, iar cu trilogia Bill Hodges, deși inițial totul era foarte bine ancorat în realitate, nu se dezminte. Cărțile au fost scrise parcă la foc...

Recenzie “Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

Recenzie “Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

Contele Aleksandr Rostov "a răsărit de după zidurile Kremlinului cum răsare un aviator din epava unui avion prăbușit." Pentru crima de a fi fost născut aristocrat, este condamnat de un tribunal bolșevic să-și petreacă restul zilelor închis într-un mare hotel moscovit....

Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1395 zile și a scris până acum 361 articole. Se află pe poziția 4 din 153 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments