Recenzie „Regina Elisabeta a II-a” de Andrew Marr

Titlu: Regina Elisabeta A Ii-a
Autor: Andrew Marr
An apariție : 2015
Editura: Corint
Nr. Pagini: 476
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 10.12.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Regina Elisabeta a II-a” de Andrew Marr
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI REGINA ELISABETA A II-A PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Regina Elisabeta a II-a de Andrew Marr(…)ea a reuşit să joace acest dans al discreţiei fără încetare şi cu atâta abilitate, încât mulţi oameni au tras chiar concluzia că regina însăşi trebuie să fie lipsită de caracter – neutră, pasivă, chiar insipidă.

(pag.32)

Dacă eşti unul dintre pasionaţii de istoria şi cultura Marii Britanii (cum este cazul meu), atunci probabil îţi vei dori să citeşti şi  Regina Elisabeta a II- a, a lui Andrew  Marr, cu atât mai ispititor fiind subtitlul Portret intim.

În ceea ce mă priveşte, trebuie să admit totuşi că am început cartea cu destule rezerve; mă întrebam dacă nu cumva voi asista la o desfăşurare de informaţii  “politicoase” în manieră…plicticoasă. Un inventor greoi de date formale, cuminţi, cu iz de superficial.

În loc de asta am găsit o carte bine scrisă, în care informaţia deşi consistentă, nu oboseşte; am găsit inteligenţă, organizare, fraze când fin ironice, când amuzante. Constatări amare sau notaţii tăioase, fraze surprinzătoare prin afirmaţiile directe şi aspectele abordate.

Jurnalistul britanic născut în Glasgow, Scoţia ( 31 iulie 1959) şi-a propus şi a şi reuşit, aş spune, să  zugrăvească în cuvinte un portret care face cinste unei doamne, unei instituţii, unei naţiuni. Am întâmpinat cu încântare unele nuanţări de patriot britanic; l-am felicitat în gând pe autorul cu origini scoţiene, care nu s-a angajat în vreun meci al instigării, al autocompătimirii, reuşind să rămână imparţial şi profesionist. L-am şi dezaprobat, prin unele zone.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Andrew Marr.

Despre regină, despre monarhie, despre istoria britanică am aflat, cu această ocazie multe informaţii, aşa cum mi-am dorit.

Şi tot cum mi-am dorit, sunt mai aproape de omul Elisabeta. Un om despre care am aflat cu surprindere că este mai degrabă timid, un om pe care influenţată de mass-media o bănuisem de o cruzime rece sau cel mult insipidă. Un om cu care m-am identificat, pe alocuri.

Între capitole şi subcapitole, pagini şi rânduri am pătruns în climatul socio-politic mondial cu paşi în două veacuri: sec.XX şi sec XXI.

Printre ele am găsit şi o menţiune a celui care, din păcate, este unul din puţinele cunoştinţe pe care le au străinii despre România: Nicolae Ceauşescu( menţiunea se referă la faptul că este unul dintre cei doi dictatori cărora  regina le-a înmânat ordinul Bath – azi distincţie acordată pentru demnitarii străini cu merite deosebite – şi care ulterior le-a fost retrasă). Dispute vivazi de această menţiune sau altele ar fi destule, fireşte. Depinde cine şi ce caută în carte.

NOTĂ: 9 / 10

ACUM GĂSEȘTI REGINA ELISABETA A II-A PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Sursa de cultura generala in care se intalnesc domenii ca social, politic, economic

Aspecte Negative:

cantitatea mare de informatii reclama atentie, concentrare, capacitatea de a privi atat detaliat cat si in ansamblu

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.