”Rezervă” de Prințul Harry, duce de Sussex, este o autobiografie intimă, surprinzătoare, dar extrem de deschisă pentru toată lumea care alege să o citească. La început, în prolog, chiar asta ne explică și prințul rezervă.
Această carte de memorii a fost scrisă cu gândul să explice tot ceea ce el simte și a trăit, legat de moartea mamei, prințesa Diana, relația cu tatăl, acum Regele Charles al III-lea, cu fratele său, Prințul William, Duce de Cambridge, și trecerea sa prin mai multe relații complicate, până la descoperirea dragostei vieții sale, Meghan Markle, acum soția lui, Ducesă de Sussex și mamă a celor doi copilași ai cuplului, Archie și Lilibet.
Alegerea titlului autobiografiei o găseam destul de ciudată, întrebându-mă de unde și până unde a fost selectat acest termen
Pentru că nu eram la curent cu știrile despre monarhia britanică, ierarhie și familia regală, nu m-am prins decât citind chiar de la Harry ce înseamnă ”rezervă” și de ce a ales să-și intituleze cartea în acest fel.
La fel ca și alte persoane probabil am fost fascinată de Prințesa Diana, prințesa inimilor, de cei doi băieți ai ei care au crescut și s-au transformat cu timpul în adevărați bărbați chipeși, dar și de alegerile referitor la sufletul pereche în cazul fiecăruia, și nunțile fastuoase și glamorous care au avut loc în cazul fiecăruia.
Alte bârfe nu m-au interesat și nu m-am gândit nici o clipă la Harry ca la rezerva fratelui său la tron. Îl știam drept fratele mai mic al său, cel rebel și roșcat, cel cu mai mult sex-appeal și libertate. Dar citind memoriile sale am aflat de asemenea că Prințul Harry apărea mult mai des în presă fără să fi voit el însuși lucrul acesta, cauzându-i nu numai neliniște, ci și stres și nervi.
El era moștenitorul cel pus pe șotii, care mai gafa din când în când, care petrecea până dimineața și avea relații cu femei frumoase, dar nepotrivite cu ceea ce se cerea de la el. De cealaltă parte se situa Prințul William cel serios, care era un adevărat model de moștenitor al Coroanei, care făcea tot ceea ce i se spunea și rar își arăta iritarea în public față de ce nu-i convenea.
Doi frați total opuși, doi prinți diferiți, Moștenitorul și Rezerva sa
Dar în același timp doi copii ajunși adulți care au trecut prin suferință în propriul fel, după pierderea mamei și noile decizii luate de un tată rece, distant.
În cartea sa ”Rezervă”, Prințul Harry ne spune în mod transparent despre tot, toți și toate. Cei care l-au alinat, cei care l-au făcut să plângă, cei care l-au iubit și cei care l-au îndepărtat, rănindu-l. Durerea după moartea mamei sale a schimbat totul pentru prințul cel mic și pus pe șotii. Drept urmare, el nu a excelat la școală, ba chiar s-a chinuit să o termine. S-a luptat cu furia, cu singurătatea și nici nu a fost înțeles de cei din jur.
Din această cauză chiar, crescând, micul prinț Harry a început să dea vina pe presă și în special pe paparazzi, pentru decesul mamei sale. În plus, s-a chinuit și se chinuie și în prezent să accepte viața în lumina reflectoarelor, nu numai fiind stânjenit și având trac, dar și făcând atacuri de panică și transpirând masiv.
Aflăm totuși din autobiografia sa că Ducele de Sussex a scris și despre momente mai picante din viața sa. Când și-a pierdut virginitatea și cu cine, fumatul de jointuri pe ascuns și luatul de droguri, băutele până nu mai știa de el, jocuri de poker pe dezbrăcate, relații cu femei îndrăznețe și extrem de frumoase.
Totodată, ne relatează și despre intrarea sa în armată, despre participarea la război și traumele cu care a rămas de pe urma acestor evenimente, lupta sa cu adaptarea în sânul regalității, dorind să fie sprijinit de familie pentru deciziile sale, despre felul în care a întâlnit-o pe Meghan și parcursul lor în cadrul regalității, cu piedici, dar și momente frumoase.
”Rezervă” de Prințul Harry este o carte de memorii sinceră, care pune totul pe tavă despre familia regală și transformarea unei persoane în cadrul ei
Este și despre conflictele de familie, dar și despre momentele fericite și amintirile duioase de când totul era promițător. Pe alocuri mi s-a părut un pic teatrală, dar până la urmă e vorba de felul în care vede Harry tot ce s-a întâmplat și ce i s-a întâmplat.
Poți alege să crezi, să te îndoiești, să fii obiectiv. Oricum, volumul aduce cu sine informații prețioase despre Prințul Harry și gândurile sale reale, nu așa cum scrie prin presă sau prin reviste de can-can, despre familia sa de regi, prinți, duci și reguli de când impuse.
Mi-ar fi plăcut ca această carte să includă și câteva fotografii referitor la momentele de tranziție din viața prințului, însă înțeleg că poate cele mai potrivite cadre sunt prea intime și valoroase pentru el ca să fie împărtășite cu tot restul lumii. Înțeleg că și-așa ura media și că a ales poate să-și spună povestea doar prin scris, prin propriile cuvinte, și nu prin fotografii, rezultate ale celor care i-au furat o mare parte din viață și din fericire și liniște.
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia