Recenzie „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade

de | mai 2, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ROMANUL ADOLESCENTULUI MIOP ARE REDUCERE PE:

Metaroman – Roman în roman, pentru adolescenți și nu doar. Unul despre și pentru suflet, frământat, când abia descoperă ce înseamnă sentimentele, bucătăria lor, stângaci, dar cu speranțe, învață să le manevreze, în perioada în care nu mai are sufleuri (părinții).
Tânăr, cu inițiativa de a scrie un roman care ar putea să îl scape de corigență, trece prin tentative eșuate de a găsi subiectul perfect pentru a concepe unul de succes. Îl disperă digresiunile constante, pe care de altfel, uneori, singur și le creează, intermitențe lipsite de gust.
Fără să-și dea seama, Eliade, scriind jurnalul, intuitiv și-a îndeplinit visul adolescentin, unul reflexiv, despre asemănarea timpului, un secol mai târziu, avem aceleași trăiri, sentimente neschimbate. Rămân cu senzația că, totuși nu suntem atât de diferiți până la urmă.
Pregătiți fotoliul, ceaiul căci veți ajunge în intimitatea și sinceritatea autorului, desculți pășind alături de el într-o adolescență în care am pipăit cu toții, făcând cunoștință cu propriile emoții, nefericiți, stânjeniți, disperați să ni se spună „Bravo, ai reușit!”.
Miopi, la propriu sau la figurat, toți am fost.
Purtați sau nu ochelari, romanul o să îl lecturați scufundați în amintirile propriilor lupte, unde dragonul întruchipat de examene și școală o să fie pietrificat de iubiri și filosofii, una dintre care am avut-o și eu în acea perioadă- să fii tu sau să te asemeni cuiva?!
☀️ Nici nu mai înțelegeam acum rostul hotărârilor mele de a-mi găsi sufletul. Dacă sufletul meu nu e unul, ci o infinitate, cum l-aș recunoaște pe cel adevărat?
Vă spun din start, nu este o lectură simplistă sau ușoară, Eliade se pricepe la construcția unor propoziții doldora cu sens și filosofie. El este Arhitectul răzvrătit de sistem și, ca orișicare om, încearcă să găsească o cale mult mai ușoară pentru a izbuti, a fi cineva în lumea asta, și fără de noi, mult prea mare.
Lecturi cu caracter vă doresc!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ROMANUL ADOLESCENTULUI MIOP CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: ROMANUL ADOLESCENTULUI MIOP
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 1989
Editura: MINERVA
Nr. Pagini: 477
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 992

Alte recenzii de la Mircea Eliade:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Negrissimo”, de Liliana Corobca

Recenzie „Negrissimo”, de Liliana Corobca

Recunosc, am vrut să-i adaug culoare acestei coperți, nu-s amatoarea coperților alb-negru, dar... Liliana Corobca a îndrăznit să se împartă cu cele mai colorate idei din imaginația sa. Scurte, unele au legături pe pagini diferite, iar acest lucru poate să deruteze...

Recenzie „În grădina căpcăunului”, de Leila Slimani

Recenzie „În grădina căpcăunului”, de Leila Slimani

Adèle are o problemă. Este căsătorită cu Richard, are un fiu minunat și se culcă cu Xavier. Și ea nu se poate opri. Pe măsură ce dependența de sex a lui Adèle o duce mai departe în gaura iepurelui, ea va face tot ce poate pentru a-și ascunde acțiunile de soțul și...

5 1 vote
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 637 zile și a scris până acum 137 articole. Se află pe poziția 7 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments