Recenzie Roșu și negru de Stendhal

by | Jan 31, 2015 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ROȘU ȘI NEGRU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

686411

Roșu și negru e un roman ce practic nu ar mai avea nevoie de nici o prezentare – un roman clasic și în acelaşi timp modern scris de un adevărat titan a literaturii universale – Stendhal. “Format sub influența «Secolului Luminilor», romantic și realist în spiritul timpului său, Stendhal este și unul dintre primii inventatori ai romanului modern” (Irina Mavrodin).

Considerat de critici romanul central al operei lui Stendhal, Roșu și negru “poartă un titlu care ar putea simboliza oarecum tabla de șah a întregii sale opere romanești. Desigur, el însuși ne spune că prin Roșu și Negru înțelege cariera militară și cariera ecleziastică, jucându-și fiecare rolul în destinul lui Julien Sorel. […]” (Albert Thibaudet)

Romanul poartă subtitlul de “Cronica anului 1830” și reprezintă povestea unui tânăr dintr-un orășel de provincie (Julien Sorel) care încearcă să își depășească condiția prin orice mijloace. Pentru acesta, “sensul existentei se dovedește, în cele din urmă, a fi «goana după fericire», prin cultivarea eroică și tragică a cunoașterii de sine. Fericirea este iubirea în sfârșit cucerită, adică trăită și înțeleasă totodată” – observă Irina Mavrodin.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Stendhal

Povestea este presărată de intrigi, tentative de avansare pe scara socială tipice acelei perioade, dar mai ales pasiune. Bildungsroman prin excelență, Roșu și Negru ne arată că orice acțiune are și o consecință.

Deși am putea încadra cu ușurință acest roman în categoria “romane istorice” –  povestea se petrece între septembrie 1826 și iulie 1831, acțiunea este una de actualitate absolută. Zbuciumul interior, dorința de a excela, tentativele de a cuceri femei care se află pe altă treaptă a scării sociale – toate sunt descrise foarte amănunțit de Stendhal. Finalul este cutremurător și, în plus, nu știi dacă să îți fie milă de Julien Sorel sau dacă acesta chiar și-a meritat destinul!

Pe scurt, Roșu și Negru e un roman ce a fascinat generații întregi și va continua să o facă. Un roman psihologic, sau mai degrabă un roman al moravurilor fascinant și mereu actual, ce vă va captiva cu siguranţă.

Titlu: Roșu și Negru
Autor: Stendhal
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 544
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 31.01.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Un roman clasic și totuși actual. Povestea unui tânăr ce încearcă să urce pe scara socială prin orice mijloace.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Prin ochii ei” de Sarah Pinborough

Recenzie ,,Prin ochii ei” de Sarah Pinborough

Louise are nevoie să iasă din rutină iar când îl întâlnește pe David la bar, atracția dintre ei este zguduitoare. Însă David se retrage după un sărut iar șocul lor apare atunci când află că vor munci împreună și că David va fi șeful ei. David îi arată lui Louise că nu...

Recenzie ,,Frânturi de lumină” de Amie Kaufman și Meagan Spooner

Recenzie ,,Frânturi de lumină” de Amie Kaufman și Meagan Spooner

Sofia a plecat de pe Avon cu un an în urmă, când tatăl ei a murit. Acum singurul ei scop este să îl omoare pe cel care i-a distrus viața, cel care conduce universul și din cauza căruia se pierd atâtea vieți nevinovate. Gideon este un hacker expert, cu o viață secretă...

Recenzie ,,Fărâme de șoapte” de Amie Kaufman & Meagan Spooner

Recenzie ,,Fărâme de șoapte” de Amie Kaufman & Meagan Spooner

Treaba lui Jubilee Chase este  să supună coloniștii rebeli de pe Avon.  Și să aibă grijă la cei care sunt afectați de Furie pentru că ea este singura pe care nu o poate afecta întrucât ea nu visează. Nu a mai visat din copilărie. Și nici dacă ar fi visat nu ar fi...

Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2212 zile și a scris până acum 235 articole. Se află pe poziția 6 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments