Recenzie Roșu și negru de Stendhal

de | ian. 31, 2015 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

686411

Roșu și negru e un roman ce practic nu ar mai avea nevoie de nici o prezentare – un roman clasic și în acelaşi timp modern scris de un adevărat titan a literaturii universale – Stendhal. „Format sub influența «Secolului Luminilor», romantic și realist în spiritul timpului său, Stendhal este și unul dintre primii inventatori ai romanului modern” (Irina Mavrodin).

Considerat de critici romanul central al operei lui Stendhal, Roșu și negru „poartă un titlu care ar putea simboliza oarecum tabla de șah a întregii sale opere romanești. Desigur, el însuși ne spune că prin Roșu și Negru înțelege cariera militară și cariera ecleziastică, jucându-și fiecare rolul în destinul lui Julien Sorel. […]” (Albert Thibaudet)

Romanul poartă subtitlul de „Cronica anului 1830” și reprezintă povestea unui tânăr dintr-un orășel de provincie (Julien Sorel) care încearcă să își depășească condiția prin orice mijloace. Pentru acesta, „sensul existentei se dovedește, în cele din urmă, a fi «goana după fericire», prin cultivarea eroică și tragică a cunoașterii de sine. Fericirea este iubirea în sfârșit cucerită, adică trăită și înțeleasă totodată” – observă Irina Mavrodin.

Povestea este presărată de intrigi, tentative de avansare pe scara socială tipice acelei perioade, dar mai ales pasiune. Bildungsroman prin excelență, Roșu și Negru ne arată că orice acțiune are și o consecință.

Deși am putea încadra cu ușurință acest roman în categoria „romane istorice” –  povestea se petrece între septembrie 1826 și iulie 1831, acțiunea este una de actualitate absolută. Zbuciumul interior, dorința de a excela, tentativele de a cuceri femei care se află pe altă treaptă a scării sociale – toate sunt descrise foarte amănunțit de Stendhal. Finalul este cutremurător și, în plus, nu știi dacă să îți fie milă de Julien Sorel sau dacă acesta chiar și-a meritat destinul!

Pe scurt, Roșu și Negru e un roman ce a fascinat generații întregi și va continua să o facă. Un roman psihologic, sau mai degrabă un roman al moravurilor fascinant și mereu actual, ce vă va captiva cu siguranţă.

Titlu: ROȘU ȘI NEGRU
Autor: Stendhal
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 544
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 7606

Alte recenzii de la Stendhal:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman
Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman

Nimic nu se compară cu acel sentiment de disperare pe care îl ai atunci când îți place ceea ce citești și continui o anumită serie. Așa am pățit eu cu seria lui Richard Osman, un englez care a reușit să mă facă să cred din nou în potențialul celor din UK pentru scris...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments