Recenzie Rusoaica de Gib Mihaescu

by | Mar 15, 2018 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RUSOAICA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

îndrăznește orice și vei putea, dacă nu te va ucide vreo clipă de nepăsare.(pag.40)

     Rusoaica lui Gib Mihăescu este, înainte de toate, o nălucă. Dar nu una oricare, ci una pentru care să merite a răscoli munți și văi , a trece prin frig și ploi, a-ți pune chiar mintea pe jar, măcinată cumplit de neastâmpăr și insomnie.

O dragoste mare, deci? Oarecum, dacă admitem că putem tânji nebunește după o mare pasiune, înainte de a fi întâlnit-o.

Istețul și aventurosul Ragaiac, locotenentul detașat în pază pe Nistru, așteaptă cu sufletul măcinat de dor pe Ea, rusoaica, femeia ideală. De ce  tocmai o rusoaica – idealul?

Ei bine, dacă fiecare individ și-ar putea explică înclinația către o pasiune mistuitoare sau alta, poate că însuși celebrul Freud ar veni în vizită, la câteva ore de meditații…

Sigur, privind cu puțină atenție la aluatul din care natura a găsit nimerit să plămădească un Ragaiac , lucrurile devin cumva mai clare. Căci, chiar dacă se sustrage sistematic din mai multe relații – fie că sunt frumoase, țărănci, intelectuale sau bogate – Ragaiac este un pasional. Mai mult, chiar un vanitos.

Astfel, în ordinul detașării pe Nistru, într-o pustietate , care pe camarazii săi îi debusolează cumplit, el găsește mai degrabă ocazia de a face lumină și curățenie în propria viață.

Cochetează romantic-naiv cu ideea că, în mijlocul naturii, cu un trai simplu și multe cărți la îndemână va lasa în urmă neplacutele mizerii ale unei vieți de jucător, curățandu-se, în schimb, pentru a-și întâmpina cum se cuvine rusoaica mult așteptată.

Dar, parcă tocmai pentru a nu se dezminti, idealul feminin întârzie să apară, alunecand ușor printre situații comic-dramatice. Căci, de fapt, care comoară se câștigă ușor?

Citind și izolandu-se, locotenentul constată că, departe de a-și afla tihna și liniștea, mai mult se frământă. Creierii munciți se aprind ca vâlvătaia focului năvălit în crengi uscate, la fel și simturile.

Până la marea întâlnire, când, e sigur, o va recunoaște, fiindcă știe deja mai toate trăsăturile fizice și chiar unele morale (fără a-și putea, însă, imagina chipul întreg) plonjează în substitute, mai mult sau mai puțin bizare.

Tensiunea crește progresiv, compusă metodic și dozată atât cât să întrețină suspansul și interesul.

Și iată că rusoaica lui e tot mai aproape: acum știe că e fată de om cu stare, că o cheamă Valia (Valentina Andreevna Grusina), că e înalta, cu față prelungă, ten catifelat, ochi oblici.

Și încă un detaliu – care, admit, e preferatul meu – e artistă, mai exact muziciană și poartă cu sine o cutie de vioară.

Dar cum rămâne cu Niculina, nevasta asta de contrabandist, afurisită și alunecoasă, care îl determină să se arunce prostește în situații-limita? Și uite că, de unde o crezusem dată uitării, răsare iar Marusea, sărmană îndrăgostită…

Zbuciumandu-se în așteptarea lui înfrigurată, din bordeiul cu cărți,  Ragaiac învață lecții prețioase și din afara lor; la fel și noi, o dată cu el.

Gib Mihăescu ( Gheorghe I. Mihăescu ) – n. 23 apr.1984 Drăgășani – d. 19 oct. 1935 București – a scris proză și dramaturgie, între care : Donna Alba, Zilele și nopțile unui student întârziat, Pavilionul cu umbre. Scufundat în anonimitate de autoritățile vremii, a fost depotrivă respins ori elogiat de critică și public.

Citiți! Citiți Gib Mihăescu! Citiți Rusoaica!

NOTA: 8 / 10

 

 

 

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții RUSOAICA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Gib Mihaescu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RUSOAICA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Rusoaica
Autor: Gib Mihaescu
An apariție : 2009
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 302
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.03.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Sunt la prima întâlnire cu cărțile scrise de autoarea Tony Mott. Va spun sincer că până să încep să caut mai multe informații despre ea am avut senzația că este bărbat. Poate asta a fost și intenția autoarei Antoaneta Galeș atunci când și-a ales acest pseudonim...

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Pe marginea prăpastiei este cel de-al doilea volum al seriei pentru adolescenți scrise de autorul american Roland Smith. Seria conține până în prezent 4 cărți. Despre prima carte, Peak v-am vorbit în articolul dedicat. Din cele 4 cărți însă în limba română sunt...

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Voi ați privit filmul G.I.Joe? Sau G.I.Jane ar fi mai potrivit! Pregătirile fizice și mintale prin care trec băieții și Jordan O'Neil (Demi Moore) sunt flori de cuc, de soc, de câmp și parașute rupte pe lângă cei 18 ani petrecuți de Maude alături de părinți. La 4 ani,...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 2125 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments