Lynda La Plante este o scriitoare, scenaristă și o fostă actriță britanică, recunoscută în special pentru că a scris serialul de televiziune Prime Suspect. Primul ei serial TV ca scenarist a fost despre un jaf, Văduvele, serial în șase părți, apărut în 1983, în care văduvele a patru tâlhari efectuează un furt planificat de soții lor decedați.
Secrete îngropate este prima parte dintr-o serie nouă, seria detectivului Jack Warr, angajat la Poliția Metropolitană din Londra, dar nu foarte convins că acest job este adevărata lui menire. Jack este într-o relație cu Maggie, o tânără doctoriță, mult mai implicată profesional decât detectivul nostru. Sunt tineri, frumoși, îndrăgostiți, dar așa cum se întâmplă la început de drum, stau cam prost cu bugetul. S-au mutat de curând în Londra unde Maggie a prins o ofertă bună la spitalul de Oncologie, un job solicitant care îi ocupă foarte mult timp, dar pentru care este foarte mandră și dedicată. Maggie și-ar dori ca Jack să fie mai pasionat de ceea ce face, dar acesta este convins ca în momentul apariției copiilor în viața lor, el va fi cel care va solicita concediu pentru a se ocupa de scutece și biberoane cu lapte. Jack este ceea ce un român sadea ar numi: brânză bună în burduf de câine. Chiar și noul său șef este convins că trebuie să-l impulsioneze pentru a aplica pentru o promovare de grad.
Mi-a plăcut modul în care autoarea a împletit cazul detectivistic cu enigmele din trecutul lui Jack. Implicarea acestuia în caz a declanșat pentru el o schimbare a modului în care își percepe meseria, dar și a modului în care va decide să acționeze în viitor: la granița dintre legal și ilegal. Detașat și dezinteresat inițial, Jack își schimbă atitudinea își dorește să schimbe și modul în care este perceput de cei din jur. Totul se declanșează când cancerul tatălui său adoptiv ajunge în fază terminală, moment de răscruce care îl determină pe acesta să îi dea ocazie fiului său să decidă singur dacă vrea să-și afle rădăcinile biologice. Primind un dosar cu informații despre părinții săi biologici, Jack, pe nesimțite, dezvoltă o adevărată obsesie pentru aceștia.
Cazul pe care îl anchetează echipa sa pare a avea legătură cu niște jafuri produse cu ani în urmă, furtul câtorva diamante în valoare de trei milioane de lire sterline în 84 și atacul asupra unui tren cu bani în 95 când alte 27 de milioane au dispărut fără urmă, ambele rămase nesoluționate și în care suspecți principali au fost niște cunoscuți interlopi, în prezent decedați. În urma lor a rămas doar Clubul Văduvelor Determinate și Reorientate, toate foste pușcăriașe, care pot fi orice, numai ceea ce afișează că ar fi, nu. O echipă de pompieri a descoperit la locul unui incendiu un cadavru carbonizat și rămășițele arse ale câtorva milioane de lire sterline. Acestea sunt primele date ale cazului lui Jack, caz care se dovedește foarte complicat și în care sunt implicați tot soiul de indivizi mai mult sau mai puțin morali și cam certați cu legea.
Mi-a plăcut curiozitatea lui Jack, mi-a plăcut frământarea lui între nevoia de a-și cunoaște originile și devotamentul față de tatăl adoptiv. Și m-a luat total prin surprindere schimbarea lui de mentalitate și atitudine. Nu este un mister absolut de la cap la coadă deoarece autoarea ne dezvăluie intențiile celor patru foste pușcăriașe destul de devreme, dar este interesant de urmărit efortul celor două tabere. Pe de o parte echipa de investigații care se leagă de cel mai mic indiciu pentru a rezolva cazul și, de cealaltă parte, cele patru prietene decise ca de data aceasta să beneficieze de bani și să trăiască bine.
Bineînțeles că cireașa de pe tort au fost Văduvele: Julia, Angela, Ester și Connie, careul de ași care a reușit să se joace cu poliția de-a șoarecele și pisica până când ….ei bine, asta veți afla singuri dacă citiți cartea. Eu pot să vă mai spun doar că merită efortul. Cert e că finalul a fost foarte satisfăcător pentru mine și aștept cu nerăbdare continuarea.