Recenzie ”Soarele gol” de Isaac Asimov

Titlu: Soarele Gol
Autor: Isaac Asimov
An apariție : 2007
Editura: Univers
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 16.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Soarele gol” de Isaac Asimov
Acordă o notă

Părintele science-fiction-ului modern, Isaac Asimov, ne mângâie ,într-un mod inconfundabil, orgiastica plăcere a lecturării prin intermediul romanului ”Soarele gol” într-o omogenă încrengătură de fantasy, aventură și suspans, scris într-un stil fluent și acaparator.

cf7529ae9d94aa7d83f979bce19668b1-133456-400_400

Acțiunea se desfășoară într-un viitor încă suficient de înepărtat pentru a nu îngrijora societatea pământeană a acestui prezent, un viitor care se împarte în lumea noastră și lumea lor (parcă întâlnim și acum această împărțire, nu-i așa?), o împărțire mustind de neîncredere, parșivism și o diplomatică reticență.

Lumea imaginată de Asimov se împarte în pământeni și spațieni, în Lumea Aceasta și Lumea Exterioară, o lume dominată de explozivul progres al roboticii care, alăturat comodității ființei umane, dă naștere unor întâmplări care rătăcesc între hilar și dramatic.

Dincolo de infinitele modalități de fabulație, pe care genul fantasy îl oferă cu o amplă generozitate scriitorilor acestui gen, există totuși la Asimov o doză de logică, de umanism folosit ca motor propulsor, pe care o regăsim în latura polișistă a acestui roman.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Isaac Asimov.

Detectivul pământean Elijah este trimis, printr-un concurs de împrejurări, să ancheteze o crimă pe Solaria, o planetă unde de mai bine de 200 de ani nu se mai întâmplase o asemenea grozăvie.

Astfel că personajul principal, un Hercule Poirot ceva mai ”cosmic”, este prins în păienjenișul unui mister care scoate în evidență carențele spațienilor.

O carte bună.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Amestecul de fantasy și sentimentalism este benefic.

Aspecte Negative:

Nefiind adeptul genului aș putea să găsesc anumite defecte, dar nu vreau să-i supăr pe cei ce îndrăgesc acest gen.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. noemi
    Reply

    Pentru experiența completă a lumii roboților lui Asimov și povestea integrală a lui Elijah Baley, se recomandă citirea Povestirilor cu roboți, (volumul The Complete Robot) (treizeci și ceva de povestiri și nuvele), urmată de seria romanelor cu roboți: Caverne de oțel (Caves of Steel), Soarele gol (The Naked Sun), Roboții de pe Aurora (The Robots of Dawn) și Roboții și Imperiul (Robots and Empire).
    După care ar urma seriile Imperiul Galactic și Fundația, în ordinea cronologică a acțiunii (detalii aici. http://kaedrin.com/fun/asimov/aguide.html ).

    Romanele din seria roboților, luate individual, pot fi confudate cu simple romane polițiste transpuse într-un mediu s.f., dar privite în ansamblu, opera lui este genială și înfricoșător de actuală.

POST A COMMENT.