Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada e chiar acest prim volum din Societatea. M-a surprins plăcut ideea cărții și-am citit-o în doar trei ore – trei ore cu pauzele pe care nu voiam neapărat să le fac.
În societatea în care trăim astăzi e nevoie de foarte multe schimbări – unele uriașe, altele mari. E nevoie și de cele mici – toate sunt esențiale și asigură evoluția. În aceeași societate, în anul 2326, totul va fi altfel. La tot ce te-ai gândi acum, peste trei sute de ani, va fi total schimbat – îmbunătățit, schimbat sau va dispărea, căci nu își mai avea locul acolo, nu va mai ajuta pe nimeni cu absolut nimic.
Te-ai gândi că ai putea trăi această viață fără bani, fără tehnologie, fără prea multe reguli. Nici măcar cu grija de a agonisi sau de a deține bunuri și proprietăți? Nici eu. Dar sună tentant și mult prea de domeniul fantasticului, nu? Nici lui Radu nu prea îi vine să creadă. Și poate dacă-i spunea altcineva toate minunățiile astea, i-ar fi spus că e nebun sau a visat la o viață mai bună, fără griji de ordin material și financiar. Dar nu le-a auzit de la alții, ci le-a văzut el. Într-un alt corp, dar cu ochii lui.
Pe când pleca de la serviciu și era în același mijloc de transport ca întotdeauna, Radu a avut parte de o experiență ciudată sau interesantă pentru unii, ireală pentru alții. Cum aș putea să o numesc mai bine? O călătorie în timp – nu în trecut, ci în viitor. Ce s-a întâmplat acolo și cum a primit veștile pe care Vlad urma să i le dea?
Care sunt primele întrebări pe care le adresează bărbatului din fața lui, imediat după trezire? Se afla într-o casă absolut normală, în care minimalismul era cuvântul de ordine. La următoarea întrebare, Radu descoperă că timpul se scurge diferit în lumea în care a ajuns și că nu are motive să se îngrijoreze pentru absolut nimic. Știe că își va reveni din leșin.
Înainte să-ți pun cum continuă călătoria în viitor a lui Radu, poate vrei să știi altceva și mai important despre aceste schimbări ce au avut loc în societate. Cum a fost posibil toată această transformare și evoluție? Totul a pornit de la ea, Cartea. În această Carte stă scris absolut fiecare pas. Și nu e vorba de nicio profeție, să știi. Cartea de care îți spun, a fost inițial o carte de ficțiune. Poți să-ți imaginezi pe cineva scriind o carte de ficțiune în care să se evidențieze saltul acesta în evoluție, astfel încât oamenii s poată trăi fără bani? Da, pot și eu să-mi las imaginația să zburde până acolo, până departe.
Cartea de ficțiune a devenit Cartea, un fel de Constituție care arată cum trebuie să arate societatea în care oamenii să-și trăiască fiecare zi a vieții. Traiul în această nouă lume este mult mai ușor, lipsit de probleme, de tensiuni, războaie, invidie între oameni, stres, încruntare, panică. O lume ideală. Și imposibilă.
Dacă a fost scris în Carte nimic nu mai e imposibil, iar noua Societate e martora reușitei. Nu e totul perfect, mai sunt atâtea de făcut. De ce ajunge Radu în anul 2326? Are o misiune extrem de importantă. Poți ghici care este? Eu n-am înțeles din prima, recunosc.
Cum se adaptează Radu la noua viață? Are atât de multe întrebări, habar nu are la ce să fie atent mai întâi, căci fiecare nouă zi petrecută în compania lui Vlad este unică, extrem de interesantă. Și obositoare. Cu fiecare nouă descoperire simte că face parte din noul peisaj și mai că nu-i mai vine să plece din acest paradis.
Să fie totul perfect în această lume? Nicio hibă, nicio nemulțumire? Există o zi în care nimic nu e așa cum e în toate celelalte. Perfecțiunea e la ea acasă în rest? Mi-ar fi plăcut să văd cum e atunci când apare ceva neprevăzut, cine și cum rezolvă totul?
Știi deja că banii, proprietățile sunt de domeniul trecutului. Societatea e plină de armonie și prosperitate – omul primește tot ce are nevoie doar prin contribuția sa la bunăstarea întregii comunități. Nimic nu îi mai diferențiază, nimic nu-i face să se simtă jenați – doar liniștiți, nejudecați de cei din jur.
Doamne, au dispărut mașinile și telefoanele mobile! Da, au dispărut cele pe care le cunoști deja. Dar sunt alte modalități eficiente, sigure și rapide care asigură transportul dintr-un loc în altul. Trebuie să descoperi ce este un flycar și la ce folosește penbletul.
Cum ajung oamenii să-și monitorizeze sănătatea sau să ajungă la spital? Nu, nu vine salvarea. Se pateu anticipa o boală, fără să fie nevoie de vreo pastilă. Ai multe de aflat din Societatea și-ar fi păcat să ți se dezvăluie toate surprizele.
Radu se va întoarce în locul de unde a plecat, dar nu înainte de a afla misiunea pe care o are de îndeplinit. Știe și cum anume să facă asta. O fi greu, o fi ușor? Va reuși să îndeplinească totul de la prima încercare?
Ce urmează pentru tânărul IT-ist? Această călătorie în Societatea îi va schimba viață. Toate se vor schimba cu o viteză amețitoare, iar el este responsabil pentru asta. Va avea nevoie de ajutor – din prezent și viitor. Nimic nu va mai fi la fel.
Societatea.300 de ani mai târziu poate fi răspunsul la mult prea rostita întrebare ”Cum va arăta Societatea peste 300 de ani?” sau ”Cum ar fi dacă Societatea ar evolua și-am trăi cu 300 de ani mai târziu?” Așa cum scrie în Carte. Care o fi răul din atâta bine? Societatea. 300 de ani mai târziu e doar începutul și abia aștept să citesc și următoarele volume.