Recenzie Sonata Kreutzer de Lev Tolstoi

de | iun. 20, 2018 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SONATA KREUTZER ARE REDUCERE PE:

Să iubeşti un bărbat sau o femeie toată viaţa înseamnă să pretinzi că flacăra aceleiaşi lumânări poate să ardă toată viaţa.

     Sonata Kreutzer nu are, desigur, amploarea unui  Război și Pace sau Învierea, de același autor Lev Tolstoi, însă găsim, cu siguranță, destule motive pentru a parcurge cartea.

Povestea lui Posdnicev, fiu de boier înstărit, absolvent de Drept, care ajunge acolo unde nu își dorește niciun individ să o facă, adică dincolo de limitele răbdării, rațiunii, liniștii este, pentru o nuvelă publicată în anul 1889, surprinzător (și poate alarmant) de actuală.

Sigur, decorurile și actorii sunt altele, dar vai, esența, fondul problemelor sunt aceleași. Iar pentru a ne convinge, este suficient să privim în jur, să deschidem internetul sau televizorul…

În nuvela Sonata Kreutzer, maestrul rus nu se dezminte, astfel că fiecare element este un detaliu cu rezonanță. Aluzie la Simfonia nr.9 a lui Beethoven (va îndemn să citiți  semnificația acestei compoziții ), povestea este dedicată lui Rudolphe Kreutzer, musician francez, anume violonist.

De ce anume? Pentru că instrumentul găsit de gelozia soțului Posdnicev, dezamăgit de căsătorie, traiul de familie, societate și viață în general este Trukacevski, un violonist care ajunge apropiat al cuplului și cu care soția exersează muzică, interpretand într-o seară chiar bucată “fatală”, Sonata Kreutzer.

De ce fatală? Pentru că atunci se convinge aproape total, prin propriile-i detalii – influențat puternic de efectul muzicii –  că Trukacevski este și amantul soției sale.

Dar să o luăm cu începutul. După un trăi îndestulător, dus în sânul familiei și al unei societăți de secol XIX în Rusia, la 30 de ani, Posdnicev decide că vrea să se căsătorească.

Găsește pentru asta pe Ea, fiică de proprietar din Penza, bogat odinioară, având o moralitate ireproșabilă și, în plus, cheia de la sufletul lui: “În acea seară, mi s-a părut că ea înțelegea totul”.

O căsătorie din dragoste. Nimic mai curat, mai firesc, mai simplu, mai valoros, până aici, nu-i așa? Poate, dar asta numai dacă realitatea ar fi într-adevăr prietenă cu basmul…

Cum se ajunge deci la certuri, scandaluri, nefericire? Pentru a zugrăvi tabloul întreg al dezastrului, autorul insaileaza  copilăria, mediul social și familial.

     Moartea lui Aleanin spune povestea înduioșătoare a tinereții care vrea să cucerească rapid orice teritoriu.  Aleanin este desigur oricare dintre noi, în luptele majore, de început ale vieții. Cei mai norocoși primesc doar lecții dure, alții depun avutul suprem: viața…

O paralelă romantică, melancolică, a bornelor maturitate – tinerețe, experiență  – naivitate impulsivă.

     Diavolul, al treilea titlu al volumului, analizează, iarăși, tema relațiilor în cuplu. Luptându-se cu   sine mai mult decât cu ispita adulterului, Evghenie pare să fi iesit victorios.

Căsătorindu-se cu Liza, căreia nu are ce să-i reproșeze, viața lui pare a fi intrat pe făgașul firesc al fericirii: muncă, familie, rezultate, împlinire.

Și atunci, cum se rastalmacesc totuși lucrurile? Diavolul se insinuează aproape banal, ridicol, încât Evghenie nu găsește nimerit nici să se păzească în vreun fel. Iar de aici până la dezastru, doar câțiva pași mai sunt de făcut.

La capătul cărții, încă o dată oftez nostalgic: magistral scriitor si marunti noi ,restul…

Citiți! Citiți! Sonata Kreutzer! Citiți Lev Tolstoi!

NOTA: 9 /10

 

Ți-a plăcut recenzia cărții SONATA KREUTZER?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Lev Tolstoi

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SONATA KREUTZER CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Sonata Kreutzer
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 2011
Editura: MONDORO
Nr. Pagini: 212
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 20.06.2018
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1554

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 2461 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments