Recenzie „Splendida cetate a celor o mie de sori” de Khaled Hosseini

by | Jun 16, 2019 | Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SPLENDIDA CETATE A CELOR O MIE DE SORI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Laila, scumpa mea, singurul duşman pe care nu îl poate dovedi un afgan este el însuşi.”

Scris într-un stil fermecător şi captivant, Spledida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini ilustrează destinele a două femei din lumea arabă, dintr-o perioadă care a lăsat urme profunde în istoria Afganistanului – ocupaţia sovietică.

Încă o poveste care descrie soarta cruntă a multor femei din această lume care refuză cu vehemenţă să evolueze. O lume dominată de ură, tradiţionalism, conflicte tribale, fanatism mascat în ascensiunea către putere. O lume în care femeile sunt reduse la statutul de obiect casnic şi „producător” de alte fiinţe umane. O lume în care educaţia nu are ce căuta în gândurile şi în vocabularul oamenilor de rând. O lume… cu multă lume de neînţeles, pe scurt.

Ne întoarcem la începutul anilor ’60, unde mai întâi o cunoaştem pe Mariam, un copil din afara căsniciei, care este marcată de un destin… tipic femeilor din această societate, obligată să se mărite la cincisprezece ani cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Viaţa alături de el este destul de previzibilă, în sensul că nefericirea şi umilinţele fac parte din ordinea zilei.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Khaled Hosseini

Avansăm până în anul 1978, în care a avut loc lovitura de stat (o altă ambiţie rusească)… dar şi naşterea Lailei, Frumuseţea Nopţii, cea de-a doua personalitate importantă a acestei cărţi. Un personaj care mi-a dat speranţa că va fi altfel pe parcursul povestirii.

Ca o concluzie, cartea merită citită… dacă nu eşti deja familiarizat cu mentalităţile şi vieţile oamenilor din lumea arabă şi dacă te interesează istoria/ istoriile lor. Personal, exceptând povestea războiului civil derulat pe fundalul cărţii, subiectul în sine (destinul femeilor) nu reprezintă un element de noutate, cât mai degrabă… un element de frustrare.

„Mie mi se pare o prostie, ba chiar una foarte periculoasă, toată vorbăria asta cu eu sunt tadjic şi tu eşti paştun şi este hazar şi ea este uzbecă. Suntem cu toţii afgani şi numai asta ar trebui să conteze.”

🔥 CARTEA SPLENDIDA CETATE A CELOR O MIE DE SORI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Splendida Cetate A Celor O Mie De Sori
Autor: Khaled Hosseini
An apariție : 2008
Editura: NICULESCU
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 16.06.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Relația tumultoasă dintre Tessa și Hardin continuă și în cel de-al treilea volum al seriei After, După ce ne-am îndrăgostit. Acest volum și următorul sunt cele mai reușite din toată seria, după părerea mea. Drama se îmbină cu dragostea dintre protagoniști, iar...

Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1258 zile și a scris până acum 54 articole. Se află pe poziția 23 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments