Recenzie “Spovedania unui preot ateu” de Ion Aion

by | Aug 26, 2017 | Educație, Jurnale, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA SPOVEDANIA UNUI PREOT ATEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

   Am descoperit recent cartea lui Ion Aion, intitulată Spovedania unui preot ateu. La început nu știam exact despre ce era vorba, dar ceea ce m-a atras a fost de departe titlul acesteia. Preot? Ateu? Spovedanie? Ce legătură au cele trei cuvinte? Un preot este ateu?

   Ei bine, m-am apucat să citesc puțin din ea, crezând că nu va fi nevoie să o și termin. Eram ferm convinsă că este genul de carte pe care o poți lăsa de pe o zi pe alta. Dar m-am înșelat! Și uite așa am ajuns să o termin și să și scriu despre ea.

   Acum, dacă vă întrebați cine este Ion Aion, vă spun că acesta este de fapt un pseudonim, nu este numele adevărat al autorului, un doctor în teologie, profesor de greacă veche cu performanțe didactice excepționale și preot de peste 11 ani (asta până în momentul în care și-a dat demisia din preoție, urmată de caterisire, găsindu-și astfel vocația în literatură).

  Cartea lui este o confesiune! Tu, cititorul, ești cel care îl ascultă. Cumva, rolurile se inversează. Tu joci rolul preotului care îl ascultă și care nu îl judecă pe enoriaș. Cam așa am văzut eu lucrurile, cel puțin.

   Ion Aion te provoacă, la propriu, să găsești anumite răspunsuri cu privire la divin, condiția umană și credință, trecând de la niște istorisiri cu un oarecare umor negru, până la o doză de tragism care nu are cum să te lase indiferent.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ion Aion

În limba latină babelor li se zicea anus, după cum tot anus însemna și partea din dos a omului.

Ăștia (viermii necrofagi) se hrănesc din moarte, îți dai seama? Sunt mai presus de noi. Omul nu pretinde altceva de la sine decât să trăiască ușor și să moară ușor. Trăiește pentru a muri. Pe când viermii ăștia mănâncă și moartea ca să trăiască.

   Dacă ești genul de persoană care nu știe să facă diferența între a fi religios și a fi credincios (căci, ce să vezi, chiar există o mare diferență între cele două concepte, diferență care este punctată și în această carte), dacă ești genul de persoană care nu concepe să existe opinii diferite de ale tale, îți sugerez să găsești o altă carte pe care să o citești. De ce? Pentru că nu vei putea înțelege cu adevărat despre ce este vorba și vei lua ad literam ce scrie, fără să analizezi contextul și fără să te introspectezi.

   Autorul își exprimă atât de asumat și de argumentat opiniile, încât vei începe să te întrebi dacă și tu dispui de argumente pentru ceea ce crezi sau dacă doar ai luat totul de-a gata, fără să gândești.

Nemurirea crește dinăuntrul nostru și ne condamnă la moarte, ca în teologie…Măi să fie, moartea e nemuritoare în noi, ca în viață.

 

 

🔥 CARTEA SPOVEDANIA UNUI PREOT ATEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Spovedania Unui Preot Ateu
Autor: Ion Aion
An apariție : 2017
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.08.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Adriana Alexandra este redactor Booknation.ro de 1113 zile și a scris până acum 147 articole. Se află pe poziția 9 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Alexandra aici.
Dacă nu v-am plictisit încă, aruncați un ochi și pe aici 🙂 --->http://blog.avocatoo.ro/sfaturi-de-la-un-tratat-de-drept-anonim/
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camix

Corect, este o spovedanie, o confesiune, însă o confesiune e însoțită de un regret, nu de mândria/ încântarea că ai făcut acele lucruri. Termenului ”spovedanie” îi este dat un cu totul alt sens. Autorul consideră că ceea ce se întâmplă în final este tocmai ceea ce ar fi trebuit să facă de la bun început. Poate fi considerat regret doar în sensul de.. regret că n-a făcut-o mai demult. Nicidecum, însă, sentiment de vinovăție. Plus că – să nu uităm – este vorba de o confesiune parțial adevărată. Lucrarea este ficțiune. Sau am putea spune: ficțiune amestecată cu adevăr. Ceea… Read more »

PAUL COSTINIUC
PAUL COSTINIUC

Cum se leaga cineva de religie, cum se gasesc unii sa sara in sus. Prima parte este adevarata, a doua parte este filozofie, nu fictiune. Ne incrancenam sa ramanem in dogme si traditii de 2000 de ani. Nu poti exprima o parere daca nu ai studiat teologia. Teologia, adica stiinta lui Dumnezeu? Religia nu are nimic in comun cu logica si stiinta. Este un paradox. Poate teodogmatica, mai exact spus.