Recenzie ”Spovedanie la Tanacu” de Tatiana Niculescu Bran

de | mai 15, 2017 | Conspirații și Scandaluri, Memorii, Mister, Recenzii cărți, Suspans

 Spovedanie la Tanacu este un veritabil roman – document non-ficțional, scris aidoma unui proces – verbal de consemnare a unor fapte ilicite, rezultate din aducerea la extremă a noțiunii de credință. Autoarea Tatiana Niculescu Bran reușește să aducă în fața publicului o istorie răsunătoarea, un periplu îngrozitor născut în anul 2005, în regiunea Vaslui.

Istoria călugăriței Irina care moare în urma unei exorcizări eșuate sau poate chiar ilegale (este oarecum dificil să catalogăm acest eveniment) a cutremurat societatea română. O fată ieșită dintr-o casă de copii își găsește refugiul în așezământul monahal de la Tanacu, pe un deal îndepărtat de civilizație.

Alege acest locaș din dorința de a fi alături de scumpa sa prietenă, Chița, care a însoțit-o pe toată perioada traiului în instituțiile statale pentru copii rămași fără grija părintească. Aceasta însă îi apare într-o cu totul altă lumină, supusă, obedientă și profund religioasă, fapt care o sperie pe Irina și îi dă temei pentru bănuieli.

Ajunsă în lăcaș, fata este supusă ritualului spovedaniei, care de altfel reușește să o turmenteze profund, răscolind factorii apariției unei boli psihice. Întreaga lucrare este o dureroasă enumerare a chinurilor fetei, pe care atât medicii, cât și starețul mănăstirii au adus-o la un final previzibil și tragic.

Nu am înțeles de ce autoarea a decis utilizarea titulaturii de roman pentru această carte, ea încadrându-se mai degrabă în categoria anchetelor jurnalistice. Poate că substratul emoțional a servit acestei selecții a categoriei literare. Cert este că lucrarea înspăimântă, dând fiori reci la unele pasaje, ridicând întrebări dure despre religie și fanatism. Până unde poate merge mâna Bisericii în a decide destinul omenesc?

Cartea a stat la baza filmului artistic După Dealuri în regia lui Cristian Mungiu, care în 2012 a fost participant și premiant la Festivalul Internațional din Cannes. Filmul a reușit să transmită în cele mai mici detalii linia de subiect și narațiunea livrească, fiind exemplu perfect al unei pelicule dramatico-documentare.

Lecturi frumoase!

Titlu: SPOVEDANIE LA TANACU
Autor: Tatiana Niculescu Bran
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2682

Alte recenzii de la Tatiana Niculescu Bran:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 7 ani, 7 luni, 28 zile și a scris până acum 126 articole. Se află pe poziția 7 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments