Recenzie „Tabloul flamand” de Arturo Pérez-Reverte

de | apr. 11, 2019 | Beletristică, Mister, Recenzii cărți

V-ați gândit vreodată că a fi artist poate fi o meserie periculoasă? Ați crezut vreodată că simpla restaurare a unui tablou poate scoate la iveală secretul unei crime petrecute cu secole în urmă?

Misterul din tablou

La prima vedere „Tabloul flamand” de Arturo Pérez-Reverte este o carte polițistă tipică, o ușoară lectură de vacanță, de luat pe plajă sau undeva într-o poieniță la munte. Avem toate ingredientele necesare pentru asta: mobil, victimă, suspecți și nelipsiții detectivi amatori sau fără voie care să dea sare și piper lecturii.

Julia este o tânără expertă în opere de artă căreia i se încredințează, în vederea restaurării, un tablou al maestrului flamand Pieter van Huys. Tabloul prezintă în prim plan un joc de șah între doi nobili contemporani cu pictorul, în timp ce pe fundal soția unuia dintre ei citește în fața unei ferestre. Nimic neobișnuit până aici.

Însă în timpul restaurării Julia descoperă un mesaj ascuns în pictură care, împreună cu informațiile istorice, duce către veșnicul triunghi amoros și transmite bănuiala unei crime din dragoste. Având în vedere distanța în timp între momentul pictării tabloului și momentul restaurării, acest lucru ar fi putut rămâne doar o anecdotă a vremii.

Dar pentru că autorul și-a construit povestea ca pe o poveste în poveste, lucrurile nu se finalizează aici. O încrengătură de secrete și mistere ce îi pun viața în pericol Juliei încep să se desfășoare sub ochii noștri.

Șah cu criminalul

Tabloul nu are o poveste simplă nici în realitate. Aparține unui fost muzician ajuns acum la o vârstă înaintată și depinzând de îngrijirile nepoților, care la rândul lor îi vânează averea și își doresc cu nerăbdare să vadă tabloul vândut.

Asta o aduce în scenă o serie de personaje interesante și ușor neverosimile: Menchu, proprietară de casa de licitații și prietena apropiată a Juliei, lipsită de prejudecăți dar și de valori morale, cea care îi aduce tabloul spre restaurare; Cesar, homosexualul în vârstă, rafinat și boem, protectorul Juliei și Munoz, șahistul genial dar ciudat și total neintegrat social.

Din acest moment personajele pornesc într-un fel de circuit de șah, în care prețul este propria lor viață și în care cunoștințele de șah fac diferența între viață și moarte.

Fără a fi senzațională, cartea și-ar îndeplini cu succes rolul de poveste polițistă dacă nu ar insista atât de mult pe detaliile tehnice ale partidei de șah – detalii care ar face totuși deliciul pasionaților acestui sport al minții. Nu ajută prea mult nici introspecțiile lungi și uneori inconsistente ale Juliei, analiza psihologică fiind un aspect pe care autorul nu pare să îl stăpânească.

Titlu: TABLOUL FLAMAND
Autor: Arturo Pérez-Reverte
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 1072

Alte recenzii de la Arturo Pérez-Reverte:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Anca Ivanov a fost redactor Booknation.ro și a scris 12 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments