Taina președintelui este o nouă poveste unde trecutul este reînviat și transpus într-o ficțiune de excepție. Steve Berry ne prezintă o altă parte din vasta istorie a omenirii. De data aceasta avem o religie a cărei trecut este bine omogenizat cu politica și formarea Statelor Unite. Facem cunoștință cu prezentul lui Abraham Lincoln, enoriașii Bisericii Mormone și cum Statele Unite au ajuns ceea ce reprezintă astăzi.
În ceea ce mă privește, întregul subiect al cărții este cu totul și cu totul nou. De Biserica Mormonă nu aveam niciun fel de informații, de altfel nici nu știam de existența unei astfel de biserici. De formarea Statelor Unite ale Americii nu aveam foarte multe informații. Mai pe scurt, am fost total ignorantă cu privire la orice subiect al acestei cărți. Steve Berry mi-a adus noutăți, mister, suspans și o istorie palpitantă.
Cotton Malone, fost agent al Departamentului American de Justiție, s-a retras în Danemarca unde, pierdut printre cărțile micului său anticariat, duce o viață liniștită, departe de zbuciumata vechii sale vieți. Dar, un telefon și un ”strigăt” de ajutor din partea fostei sale șefe, Stephenie Nelle, îl obligă să pună, pentru o perioadă scurtă de timp, din nou mâna pe arme.
Stephenie Nelle, șefa agenției de informații Magellan Billet, se confruntă cu o nouă situație de risc național. Președintele Statelor Unite, Danny Daniels îi solicită serviciile pentru investigarea omului de afaceri Josepe Salazar, senatorul Theddeus Rowan dorește ca agenția să-și dezvăluie toate informațiile, iar unul dintre agenții ei este dispărut în misiunea ce-l privea pe Salazar.
Acestea sunt primele evenimente ce deschid cutia Pandorei. O cutie a cărei ramificații și secrete duc până în evenimentele începutului de secol al XIX-lea, includ revoluția americană, Proclamația de Emancipare a lui Abraham Lincoln din 1863, dar și întemeierea statului Utah, a cărui cetățeni aparțineau de Biserica Mormonă.
Ne trezim astfel prinși într-o intrigă politică care se împletește cu religia dând naștere unui eveniment istoric ce pândește dezvăluirea unor secrete senzaționale știute doar de președinții și profeții Bisericii lui Isus Hristos al Sfinților Zilei de Apoi, secrete care pot desființa Statele Unite.
…fiecare religie are partea ei de fanatici și nebuni…
Ca orice ramură religioasă, nici Biserica Mormonă nu duce lipsă de fanatici dispuși să sacrifice omenirea pentru reanimarea unor credințe iluzorii. Josepe Salazar este emblema fanaticilor bogați ce se pierd în fantasme. Membru activ al Bisericii Mormone, ajunge să alunece din realitate în propria lui lume. O lume unde profetul Joseph Smith îi vorbește și îl ghidează la fiecare pas. Lucru pe care l-am asemănat destul de mult cu paranoia. Ajutat de daniți, fanatici radicali din interiorul Bisericii Mormone timpurii, reinstaurați, Salazar va merge pe urmele unui secret pentru care va fi dispus să calce pe cadavre în drumul său spre descoperire.
Totul era o poveste concepută de indivizi care doreau să modeleze o religie prin care alți oameni să li se supună.
Taina președintelui abundă de secrete, istorie și mister. Stilul molcom al romanului te împiedică să visezi la acțiune și distrugere devastatoare. Steve Berry își îmbracă creația într-o anchetă în stil ”urmărește prada și atac-o când nu se așteaptă”. Mai pe scurt. Urmărești ținta și acționezi doar atunci când o poți anihila printr-un singur atac.
Stârnește un individ și acesta ar putea începe să gândească. Adaugă furie și o va da cu siguranță în bară.
Mi-a plăcut romanul. Nu a fost palpitant. A fost misterior, bogat în informații și fluid. Steve Berry a reușit să dea un rol mai important femeilor. Le-a lăsat să acționeze singure și chiar să aducă un plus în poveste. Au fost independente, active și neprevăzute. Cine au fost personajele feminine și cum au reușit să preia prim-planul vă las să descoperiți singuri.
Bărbații creaseră religia ei și tot bărbații doreau să o domine.
Prin intermediul romanului Taina președintelui vă invit într-o distorsionare a adevărului, un loc unde fiecare personaj are un rol bine stabilit, iar sforile sunt trase din exterior pentru a asigura urmarea traiectoriei prestabilite pentru personajele noastre. Dar ca în orice plan, vor fi scăpări, iar Steve Berry ne aruncă în lumea gândirii proprii, unde un om sau altul poate preia inițiativa și rupe sforile de care este legat, pentru a-și afla propriul adevăr.
Nu stiu daca m-ar captiva cartea. Daca as reusi sa o imprumut i-as da o sansa dar sa o cumpar , in acest moment, nu.