Recenzie „Tess D’Urberville” de Thomas Hardy

by | Oct 31, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TESS DURBERVILLE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Romanele clasice sunt întotdeauna o alegere bună, mai ales cele din perioada victoriană. Thomas Hardy a reușit să-mi trezească pasiunea pentru ele cu ajutorul celei mai bune cărți pe care a scris-o, Tess D’Urberville. Este un roman uluitor și foarte bine scris pe care l-am devorat la o vârstă la care nu digeram astfel de scrieri.

Printre cărțile de literatură contemporană care mă pasionează de atâția ani iată că am avut loc și pentru această capodoperă a literaturii britanice și universale. Tess Durbeyfield, o fată crescută la țară înt-o familie modestă, este inocentă și destul de naivă încât să aibă încredere în străini.

Părinții ei descoperă că sunt urmașii familiei d’Urberville, o transformă pe fiica lor într-o intermediară care să afle mai multe despre acest lucru. Tess este trimisă în casa noilor sale rude și este primită călduros de către posibilul ei văr, Alec d’Urberville. Bărbatul este interesat de ea și chiar îi oferă o slujbă la ferma familei. După ce Tess îl respinge de nenumărate ori, acesta o agresează și o lasă însărcinată, însă copilul are un destin tragic și se stinge din viață destul de repede.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Thomas Hardy

Plecată în lume pentru a găsi un trai mai bun, Tess îl întâlnește pe Angel Clare și se îndrăgostește de el, fără a-i dezvălui secretele ei din trecut, mai ales că este fiul unui pastor. După ce află, în final, de trecutul ei tulburător, Angel o părăsește, deși a greșit și el cu ceva timp în urmă. Ce se întâmplă în continuare este destul de dramatic și ilustrează condiția femeii în perioada victoriană.

Femeile erau percepute ca fiind inferioare bărbaților și erau judecate aspru pentru greșelile lor. Tess are parte numai de nenorociri și nu-și poate găsi fericirea doar pentru că acea perioadă era mult prea aspră pentru femei. Protagonista luptă până la capăt și face tot ce-i stă în putință pentru a ieși învingătoare, chiar dacă viața este nemiloasă cu ea.

Titlu: Tess Durberville
Autor: Thomas Hardy
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 485 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 20 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments