Recenzie “Toamna” de Mons Kallentoft

by | Nov 6, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA TOAMNA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Toamna de Mons KallentoftRomanul “Toamna” este scris de suedezul Mons Kallentoft. Face parte din seria “Malin Fors” din care am mai citit volumele “Sacrificiul din miezul iernii” și “Vară fatală”. Este cea de-a treia carte din serie și a fost publicată inițial în anul 2009. Ca gen se încadrează ca și surorile sale în Ficțiune, Mister, Suspans, Thriller, Crime.

Cu volumul “Toamna”, Mons Kallentoft devine cu siguranță unul dintre autorii nordici preferați ai cititorilor de literatură polițistă

Și de data asta povestea este una înfricoșătoare și palpitantă. Dar victimele nu mai sunt tinere adolescente fără apărare sau bărbați spânzurați de copaci, într-un mod ce amintește de ritualuri nordice. Este toamnă și acum acțiunea se axează pe descoperirea cadavrului avocatului Jerry Petersson în șanțul de apă din jurul propriului castel.

Povestea cărții “Toamna” de Mons Kallentoft este despre bani mulți și lăcomie, despre răzbunare și corupție. Ceea ce îmi place foarte mult la cărțile scrise de suedez este felul în care victimele apar în același timp ca naratori paraleli. Ca voci care exprimă mai mult sau mai puțin obiectiv cele întâmplate. Datorită lor avem o înțelegere mai bună a cazurilor și a istoriei crimelor.

Și acest lucru, deși supranatural în felul său, nu strică din realismul poveștii, ci o îmbogățește. Nimic nu pare tras de păr. Ci este mai degrabă un fel de flashback stilistic în comparație cu flashbackurile folosite în mod normal în alte ficțiuni polițiste sau noir.

Dacă în volumele anterioare din serie fie retrăiam ierni geroase ori veri sufocant de fierbinți, de data asta trăim o toamnă ploioasă până la refuz

Un anotimp cu ploi furtunoase, de proporții biblice. De parcă apa revărsată din ceruri ar vrea să spele sângele vărsat al crimelor din trecut și din prezent.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mons Kallentoft

În acest context apocaliptic, cadavrul brutal înjunghiat al castelanului Jerry Petersson este descoperit plutind cu fața în jos în canalul de apă ce înconjoară impozantul său castel Skogsa. Bineînțeles că detectivul care are de-a face cu ancheta este inteligenta Malin Fors. O polițistă genială, dar plină de defecte, care pe deasupra mai are și o viață personală complicată.

În volumul precedent din serie, “Vară fatală”, viața propriei fiice, Tove, a fost amenințată de un criminal sadic. Acum, în timp ce încearcă să facă ordine în stările ei, Malin este forțată să sape adânc în istoria orașului Linkoping. Și totodată în trecutul propriei familii. Iar pe lângă secretele pe care le ascund cu dibăcie morții și viii, nobili sau plecați și întorși brusc acasă, detectiva va da și de secrete care o privesc direct. Secrete care amenință să o înece și pe ea.

Un alt fapt care transformă cărțile lui Mons Kallentoft în scrieri destul de realiste este partea vicioasă a celor care de obicei sunt doar eroi și atât. În cazul de față, Malin Fors. Slăbiciunile personajului principal, disperarea și nesiguranța sa, ba chiar dependența sa de alcool, este o sursă de inspirație pentru autor. Și fac din Malin un antierou plauzibil, cu care se poate asocia oricine din viața reală.

Titlu: Toamna
Autor: Mons Kallentoft
An apariție : 2009
Editura: TREI
Nr. Pagini: 396
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 6.11.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 791 zile și a scris până acum 237 articole. Se află pe poziția 6 din 153 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments