Recenzie „Toamna” de Mons Kallentoft

de | nov. 6, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

Toamna de Mons KallentoftRomanul „Toamna” este scris de suedezul Mons Kallentoft. Face parte din seria „Malin Fors” din care am mai citit volumele „Sacrificiul din miezul iernii” și „Vară fatală”. Este cea de-a treia carte din serie și a fost publicată inițial în anul 2009. Ca gen se încadrează ca și surorile sale în Ficțiune, Mister, Suspans, Thriller, Crime.

Cu volumul „Toamna”, Mons Kallentoft devine cu siguranță unul dintre autorii nordici preferați ai cititorilor de literatură polițistă

Și de data asta povestea este una înfricoșătoare și palpitantă. Dar victimele nu mai sunt tinere adolescente fără apărare sau bărbați spânzurați de copaci, într-un mod ce amintește de ritualuri nordice. Este toamnă și acum acțiunea se axează pe descoperirea cadavrului avocatului Jerry Petersson în șanțul de apă din jurul propriului castel.

Povestea cărții „Toamna” de Mons Kallentoft este despre bani mulți și lăcomie, despre răzbunare și corupție. Ceea ce îmi place foarte mult la cărțile scrise de suedez este felul în care victimele apar în același timp ca naratori paraleli. Ca voci care exprimă mai mult sau mai puțin obiectiv cele întâmplate. Datorită lor avem o înțelegere mai bună a cazurilor și a istoriei crimelor.

Și acest lucru, deși supranatural în felul său, nu strică din realismul poveștii, ci o îmbogățește. Nimic nu pare tras de păr. Ci este mai degrabă un fel de flashback stilistic în comparație cu flashbackurile folosite în mod normal în alte ficțiuni polițiste sau noir.

Dacă în volumele anterioare din serie fie retrăiam ierni geroase ori veri sufocant de fierbinți, de data asta trăim o toamnă ploioasă până la refuz

Un anotimp cu ploi furtunoase, de proporții biblice. De parcă apa revărsată din ceruri ar vrea să spele sângele vărsat al crimelor din trecut și din prezent.

În acest context apocaliptic, cadavrul brutal înjunghiat al castelanului Jerry Petersson este descoperit plutind cu fața în jos în canalul de apă ce înconjoară impozantul său castel Skogsa. Bineînțeles că detectivul care are de-a face cu ancheta este inteligenta Malin Fors. O polițistă genială, dar plină de defecte, care pe deasupra mai are și o viață personală complicată.

În volumul precedent din serie, „Vară fatală”, viața propriei fiice, Tove, a fost amenințată de un criminal sadic. Acum, în timp ce încearcă să facă ordine în stările ei, Malin este forțată să sape adânc în istoria orașului Linkoping. Și totodată în trecutul propriei familii. Iar pe lângă secretele pe care le ascund cu dibăcie morții și viii, nobili sau plecați și întorși brusc acasă, detectiva va da și de secrete care o privesc direct. Secrete care amenință să o înece și pe ea.

Un alt fapt care transformă cărțile lui Mons Kallentoft în scrieri destul de realiste este partea vicioasă a celor care de obicei sunt doar eroi și atât. În cazul de față, Malin Fors. Slăbiciunile personajului principal, disperarea și nesiguranța sa, ba chiar dependența sa de alcool, este o sursă de inspirație pentru autor. Și fac din Malin un antierou plauzibil, cu care se poate asocia oricine din viața reală.

Titlu: TOAMNA
Autor: Mons Kallentoft
An apariție : 2009
Editura: TREI
Nr. Pagini: 396
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1239

Alte recenzii de la Mons Kallentoft:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 2 luni, 2 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments