Recenzie Ultimul avanpost de Lavinia Călina

de | apr. 22, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

Coperta-Ultimul-Avanpost

Nu prea sunt genul care să citească distopii. Cele pe care le citisem nu reușiseră măcar să îmi capteze atenția, dar asta a fost până când am dat de Ultimul avanpost, romanul Laviniei Călina. Nu o să vă spun acum că am trecut acest roman pe lista de favorite însă nu-i rău! Subiectul e interesant, stilul în care este scris e foarte original. Uite că și la noi se poate scrie cărți de acest gen! Personal, mi-a plăcut mult mai mult decât seria Divergent, iar de Jocurile Foamei nu mai zic (aruncați cu pietre-n mine!!!).

Dar… gata cu laudele! Să vă povestesc despre ce e vorba! Lavinia Călina creionează (cu talent) o Românie distopică: anul 2046, al treilea Război Mondial se încheie, forma de organizare a țării: regat! Diane, personajul principal, este fiica Ministrului de Interne și logodnica prințului Alex. Viața ei este exact cum ne-am aștepta: plină de călătorii, petreceri, discursuri învățate pe de rost. Singurele ei griji sunt alegerea ținutei și păstrarea aparențelor cuplului regal (citiți și veți vedea de ce!).

Viitorul lui Diane e previzibil și nu o entuziasmează. Însă lucrurile se schimbă în momentul în care aceasta este răpită de un grup de rebeli considerat întruchiparea absolută a răului în regat. În cele din urmă, eroina va învăța două lucruri esențiale: nimeni nu este cine pare a fi și orice acțiune are întotdeauna consecințe!

În Ultimul avanpost acțiunea, intrigile, romantismul, răsturnările de situație se împletesc într-un mod de-a dreptul fascinant. Practic, are puțin din fiecare – dozat exact cum trebuie. Deși nu e genul meu de carte, nu știu de ce nu mă atrag SF-urile, nu regret că mi-a căzut în mână întâmplător (am primit-o de la cineva!). Acum aștept cu nerăbdare să citesc și cel de-al doilea volum care se află în curs de pregătire!

Este o carte originală. Cel puțin pentru mine, experiența citirii unui SF după mult timp a fost chiar interesantă! Poate e vorba și de puțin naționalism… dar, așa cum am mai spus, mie mi-a plăcut mai mult față de alte cărți renumite scrise de autori străini (poate e o chestie și de gust…). În încheiere o să vă las cu niște cuvinte pe care Anna Vary le-a spus despre Ultimul avanpost și care descriu perfect romanul:

O distopie în context autohton care, culmea!, îţi este în acelaşi timp foarte familară, dar şi exotică. O alegere perfectă pentru serile târzii.

Titlu: ULTIMUL AVANPOST
Autor: Lavinia Călina
An apariție : 2014
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2455

Alte recenzii de la Lavinia Călina:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bookish

Nu prea pare distopie din recenzia ta, aş spune mai degrabă că este doar o carte SF.