Recenzie Ultimul avanpost de Lavinia Călina

Titlu: Ultimul Avanpost
Autor: Lavinia Călina
An apariție : 2014
Editura: Herg Benet
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Elena Neaţă
Publicată la 22.04.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Coperta-Ultimul-Avanpost

Nu prea sunt genul care să citească distopii. Cele pe care le citisem nu reușiseră măcar să îmi capteze atenția, dar asta a fost până când am dat de Ultimul avanpost, romanul Laviniei Călina. Nu o să vă spun acum că am trecut acest roman pe lista de favorite însă nu-i rău! Subiectul e interesant, stilul în care este scris e foarte original. Uite că și la noi se poate scrie cărți de acest gen! Personal, mi-a plăcut mult mai mult decât seria Divergent, iar de Jocurile Foamei nu mai zic (aruncați cu pietre-n mine!!!).

Dar… gata cu laudele! Să vă povestesc despre ce e vorba! Lavinia Călina creionează (cu talent) o Românie distopică: anul 2046, al treilea Război Mondial se încheie, forma de organizare a țării: regat! Diane, personajul principal, este fiica Ministrului de Interne și logodnica prințului Alex. Viața ei este exact cum ne-am aștepta: plină de călătorii, petreceri, discursuri învățate pe de rost. Singurele ei griji sunt alegerea ținutei și păstrarea aparențelor cuplului regal (citiți și veți vedea de ce!).

Viitorul lui Diane e previzibil și nu o entuziasmează. Însă lucrurile se schimbă în momentul în care aceasta este răpită de un grup de rebeli considerat întruchiparea absolută a răului în regat. În cele din urmă, eroina va învăța două lucruri esențiale: nimeni nu este cine pare a fi și orice acțiune are întotdeauna consecințe!

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Lavinia Călina.

În Ultimul avanpost acțiunea, intrigile, romantismul, răsturnările de situație se împletesc într-un mod de-a dreptul fascinant. Practic, are puțin din fiecare – dozat exact cum trebuie. Deși nu e genul meu de carte, nu știu de ce nu mă atrag SF-urile, nu regret că mi-a căzut în mână întâmplător (am primit-o de la cineva!). Acum aștept cu nerăbdare să citesc și cel de-al doilea volum care se află în curs de pregătire!

Este o carte originală. Cel puțin pentru mine, experiența citirii unui SF după mult timp a fost chiar interesantă! Poate e vorba și de puțin naționalism… dar, așa cum am mai spus, mie mi-a plăcut mai mult față de alte cărți renumite scrise de autori străini (poate e o chestie și de gust…). În încheiere o să vă las cu niște cuvinte pe care Anna Vary le-a spus despre Ultimul avanpost și care descriu perfect romanul:

O distopie în context autohton care, culmea!, îţi este în acelaşi timp foarte familară, dar şi exotică. O alegere perfectă pentru serile târzii.

Aspecte Pozitive:

O distopie autohtonă captivantă. Răsturnări de situație, intrigi, romantism... O carte pe care v-o recomandă o persoană care nu e cel mai mare fan al acestui gen!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

    • Avatar Diana Elena Neaţă
      Reply

      Nu am vrut să dezvălui prea multe din conținutul cărții, dar este distopie… Nici nu prea mă pricep la cărți de acest gen, recunosc – nu sunt un mare fan al lor! Am vrut doar să prezint în linii mari o carte care m-a prins cât de cât!

POST A COMMENT.