Recenzie ”Un om fără țară” de Kurt Vonnegut

Titlu: Un Om Fără țară
Autor: Kurt Vonnegut
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 9.02.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Un om fără țară” de Kurt Vonnegut
5 (100%) 1 vote

Cu un acut simț al persiflării, împănat cu umor, vizionarism și un iz de intimism boem, romanul ”Un om fără țară” al scriitorului american Kurt Vonnegut reprezintă o înțepătură plină de ironie care, într-un limbaj necruțător, expune un punct de vedere asupra artei și a precursorilor dar și a contemporanilor.

”Un om fără țară”

 

 

Cu peisaje fugare, aproape reale și totuși străpungătoare, cu impresii și gânduri penetrante, Vonnegut face din superficialitatea societății actuale un subiect de dezbatere, poate ca un semnal de alarmă sau ca o pildă narată în graba celui care întotdeauna este privat de timpul necesar pentru a putea lua lucrurile pe îndelete.

Nu, această carte nu este scrisă în stilul năucitor și adeseori caustic care l-a consacrat și i-a adus o incontestabilă notorietate autorului american, dar, în pofida acestui lucru, există un ceva aparte care te îndeamnă să citești această carte, chiar dacă unii vor considera, poate pe bună dreptate că este doar o iluzie dulce acrișoară încorsetată între coperțile pedante și acaparatoare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Kurt Vonnegut.

Poate că aparenta lipsă de conținut stufos, poate că lipsa unor întâmplări răstălmăcitoare sau cea a personajelor controversate, dau impresia unui facilism, ba chiar a unei glume care, dincolo de ironia fină, nu reușește să ofere sentimentul îndestulării.

Însă, în pofida acestui aspect de suprafață al unor aparențe nesedimentate, cartea lui Kurt Vonnegut poate fi chiar un soi de manifest, o pălmuire dată peste zgrunțurosul obraz al societății actuale, ca un ștreang fin care poate fi cu ușurință confundat cu panaceica mângăiere.

O carte suficient de interesantă încât să îndrăznesc să vi-o recomand cu mare drag.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Fugitivismul descriptivismului mi se pare o mare găselniță a scriitorului american.

Aspecte Negative:

Uneori spiritul său persiflator pare a fi un soi de narcisism,

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.