„Abatorul cinci” de Kurt Vonnegut este o carte cult pe care doream de mult timp să o adaug la colecția de cărți citite. În sfârșit am reușit să o fac de curând și acum vreau să împărtășesc cu voi cum mi s-a părut.
„Abatorul cinci” de Kurt Vonnegut este un clasic modern american despre război și urmările întotdeauna nefaste ale acestuia
De fapt, romanul este unul anti-război, o distopie care totuși se inspiră din fapte care s-au produs cu adevărat în lume la un moment dat. Mai mult decât atât, personajul principal și trăirile sale despre bombardarea Dresdei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sunt bazate pe adevăratele amintiri ale autorului Kurt Vonnegut care a fost chiar el prizonier de război în Dresda.
Locul în care însuși autorul a fost închis și bătut în Germania în timpul războiului se numește Abatorul cinci, prin urmare titlul cărții este dat de un abator real ce a existat în Dresda. Titlul secundar, Cruciada copiilor, este și el explicat în rândurile acestui roman SF bizar. Copiii ar fi de fapt soldații foarte tineri angajați în acest război, care ar fi fost un fel de carne de tun în răzbunările celor mari.
„Abatorul cinci” de Kurt Vonnegut este una dintre cele mai importante cărți scrise împotriva războiului din toate timpurile
Acțiunea se petrece mai mult în Germania și America, unde personajul Billy Pilgrim trăiește și retrăiește momentele cele mai marcante din viața sa. Amintirea principală la care tot revine protagonistul, călătorind în timp și spațiu, este despre infamul bombardament al Dresdei, atunci când au murit o sută treizeci și cinci de mii de oameni, în urma căruia peisajul a devenit mai mult selenar.
Cartea este și realistă, dar și extrem de ciudată, trece de la un timp la altul, de la o dimensiune la alta, vorbind parcă pe nerăsuflate și despre războiul de pe Pământ, despre călătoria în timp și spațiu și despre viața mitică de pe o planetă cu extratereștri numită Tralfamadore.
Personajul principal, Billy Pilgrim(numit așa – pelerin – nu fără știință și deloc din întâmplare), parcurge o adevărată odisee prin timp, reflectând parcă călătoria mitică caracteristică propriilor vieți în timp ce ne aflăm permanent în căutarea lucrurilor de care ne temem cu adevărat.
„Abatorul cinci” este un roman nu foarte stufos, dar plin de substanță, ironic și serios în același timp, care ne face să ne întrebăm dacă chiar există liberul arbitru
Pe lângă povestea care reiese din carte la o primă vedere, cea a lui Billy Pilgrim, autorul mai face să reiasă din text câteva mesaje. Este evident că acest roman este anti-război deoarece ne arată foarte clar prin ceea ce i se întâmplă lui Billy, dar și celorlalte personaje, că nu ai cum să nu rămâi cu sechele după asemenea evenimente șocante.
Însă de asemenea demonstrează și lipsa de sens a războaielor. Germanii omoară evrei și apoi fac din ei săpun și lumânări. Americanii omoară tineri germani fără vină iar rușii își înfometează proprii oameni în războiul dus împotriva germanilor. Rulează încontinuu un cerc vicios al morții și al răului din care parcă nimeni nu are de fapt nimic de câștigat.
În plus, parcă reiese și un mesaj al neputinței, al lipsei de vlagă, al faptului că nu există un liber arbitru și că orice s-ar face, rezultatul tot acolo duce, deloc schimbat.
Eu recomand cartea asta cult de la Editura Art tuturor. Trebuie citită deoarece deși un pic bizară la prima vedere, are un impact mare asupra omenirii în conștientizarea răului produs de război în orice formă a sa, în orice timp.
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia