Recenzie Un român la Paris de Dumitru Țepeneag

by | May 22, 2015 | Jurnale, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UN ROMÂN LA PARIS ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

3 septembrie 1968

res_2a88f90916c8c7bd65b0adc67f406f67A fost suficient să citesc acest rând și deja m-am simțit trimisă înapoi în timp. Dar înainte de a începe recenzia propriu-zisă, vreau să le mulțumesc partenerilor noștri de la Editura Cartea Românească pentru că mi-au oferit oportunitatea de a citi acest jurnal istoric.

Când am citit titlul – Un român la Paris – mă așteptam să întâlnesc povestea unui român stabilit în Paris, sau a unui român ce a călătorit mult prin Frața. Eram ferm convisă că voi afla multe lucruri interesante despre Franța, povestite din perspectiva  unui român, dar și eventualele greutăți pe care acesta le-a întâmpinat.

Ei bine, în pofida titlului care induce în eroare, cartea lui Dumitru Țepeneag este de fapt un jurnal istoric. Ca  reper temporal- jumătatea secolului XX, mai exact, perioada național comunismului. Evenimentele descrise vor părea familiare celor ce au trăit în acea perioadă sau iubitorilor de istorie.

În pofida vocabularului  elevat folosit de autor (lucru ce îți va da puțin bătăi de cap în cazul în care obișnuiești să citești pentru relaxare), nu aș putea spune că romanul are o valoare artistică impresionantă. Nu am detectat prea multe figuri de stil, ci mai degrabă termeni oarecum științifici.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Dumitru Țepeneag

Deși există o oarecare continuitate între capitole, nu aș putea privi acțiunea romanului drept o poveste, ci mai degrabă scurte însemnări ale unei autobiografii. Consider  că Dumitru Țepeneag ne raportează întâmplările sale, așa cum un om de știință ne-ar descrie noua sa descoperire.

Ce mi s-a părut atipic a fost numărul mare de pagini scrise în totalitate în franceză. În mare parte era vorba de știri sau coversații redate. Cu toate acestea, mi s-ar fi părut util o notă de subsol sau chiar o traducere integrală la finalul cărții, pentru cei ce nu cunosc limba franceză atât de bine. Eu am fost nevoită să sar peste acele pagini (destul de numeroase), astfel am pierdut multe detalii.

Ce mi-a plăcut? Mi-a plăcut discutia dintre autor si Monica Lovinescu pe care îl veți găsi în încheierea cărții. Vocabularul a fost accesibil, iar discuția mi s-a părut chiar interesantă. De asemenea, consider că e de apreciat cu câtă acuratețe a tratat Dumitru Țepeneag fiecare detaliu.

Titlu: Un Român La Paris
Autor: Dumitru Țepeneag
An apariție : 2006
Editura: CARTEA ROMâNEASCă
Nr. Pagini: 540
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 22.05.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Cartea este o bună modalitate de a-ți îmbunătăți cunoștințele legate de istorie.

Aspecte Negative:

Nerecomandată celor ce nu cunosc limba franceză. Vocabularul nu este accesibil oricui.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională. Un nume cu renume Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în...

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Am ales să citesc cartea „Văduva de safir” datorită imaginii de pe copertă. Poate părea amuzant, însă așa este. Luna Octombrie este aproape gata, iar mie îmi este atât de dor de vară. Imaginea de pe copertă m-a dus cu gândul la o vacanță de vară pe malul mării și m-am...

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

În luna decembrie este programată lansarea filmului Moarte pe Nil de la 20th Century Studios, ecranizare a romanului celebrei scriitoare Agatha Christie. Ne vom reîntâlni cu detectivul belgian Hercule Poirot interpretat, de data aceasta, de actorul Kenneth Branagh...

Adelina Popa este redactor Booknation.ro de 2308 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 44 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Popa aici. Adelina Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Cartea pare interesantă, dar există o reală distincție între un jurnal, roman autobiografic, respectiv roman de orice altă coloratură, având câteva caractere istorice. Autorul recenziei ar trebui să se hotărască în ce gen încadrează cartea. Nu de alta, dar unii oameni pot să se simtă contrariați. Personal, simt o atracție față de Jurnale/Biografii, dar mă plictisesc romanele cu tentă istorică prin acțiunea care pare forțată. Din ce am citit în această recenzie, trag concluzia că e un volum de memorii (just sayin’). Pe lângă cele mai de sus, ar fi interesant dacă ar fi redate anumite pasaje, vreo 2 sau… Read more »