Recenzie Un român la Paris de Dumitru Țepeneag

de | mai 22, 2015 | Jurnale, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UN ROMÂN LA PARIS ARE REDUCERE PE:

3 septembrie 1968

res_2a88f90916c8c7bd65b0adc67f406f67A fost suficient să citesc acest rând și deja m-am simțit trimisă înapoi în timp. Dar înainte de a începe recenzia propriu-zisă, vreau să le mulțumesc partenerilor noștri de la Editura Cartea Românească pentru că mi-au oferit oportunitatea de a citi acest jurnal istoric.

Când am citit titlul – Un român la Paris – mă așteptam să întâlnesc povestea unui român stabilit în Paris, sau a unui român ce a călătorit mult prin Frața. Eram ferm convisă că voi afla multe lucruri interesante despre Franța, povestite din perspectiva  unui român, dar și eventualele greutăți pe care acesta le-a întâmpinat.

Ei bine, în pofida titlului care induce în eroare, cartea lui Dumitru Țepeneag este de fapt un jurnal istoric. Ca  reper temporal- jumătatea secolului XX, mai exact, perioada național comunismului. Evenimentele descrise vor părea familiare celor ce au trăit în acea perioadă sau iubitorilor de istorie.

În pofida vocabularului  elevat folosit de autor (lucru ce îți va da puțin bătăi de cap în cazul în care obișnuiești să citești pentru relaxare), nu aș putea spune că romanul are o valoare artistică impresionantă. Nu am detectat prea multe figuri de stil, ci mai degrabă termeni oarecum științifici.

Deși există o oarecare continuitate între capitole, nu aș putea privi acțiunea romanului drept o poveste, ci mai degrabă scurte însemnări ale unei autobiografii. Consider  că Dumitru Țepeneag ne raportează întâmplările sale, așa cum un om de știință ne-ar descrie noua sa descoperire.

Ce mi s-a părut atipic a fost numărul mare de pagini scrise în totalitate în franceză. În mare parte era vorba de știri sau coversații redate. Cu toate acestea, mi s-ar fi părut util o notă de subsol sau chiar o traducere integrală la finalul cărții, pentru cei ce nu cunosc limba franceză atât de bine. Eu am fost nevoită să sar peste acele pagini (destul de numeroase), astfel am pierdut multe detalii.

Ce mi-a plăcut? Mi-a plăcut discutia dintre autor si Monica Lovinescu pe care îl veți găsi în încheierea cărții. Vocabularul a fost accesibil, iar discuția mi s-a părut chiar interesantă. De asemenea, consider că e de apreciat cu câtă acuratețe a tratat Dumitru Țepeneag fiecare detaliu.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții UN ROMÂN LA PARIS?

Vezi toată lista de cărți scrise de Dumitru Țepeneag sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA UN ROMÂN LA PARIS CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Un Român La Paris
Autor: Dumitru Țepeneag
An apariție : 2006
Editura: CARTEA ROMâNEASCă
Nr. Pagini: 540
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 22.05.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Twilight-povestea care a furat atâtea inimi Twilight este celebra poveste de dragoste dintre un vampir și o ființă umană. Când a apărut seria ce îi are ca protagoniști pe Bella Swan și pe Edward Cullen, nimeni nu s-ar fi gândit că vom avea parte și de Midnight Sun....

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Un memoriu puternic publicat pentru prima dată în urmă cu 35 de ani în Germania (urmat de o o adaptare cinematografică în SUA), care nu arată nici un semn de greșeală sau zgârâietură auditivă în noua traducere De la Humanitas. Povestea Christianei F., o adolescentă...

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Romanul debutează cu o bârfă aprins discutată de către toți: “Diana Slavu divorțează”. O fi vorba de o dezmățată și o frivolă (cum afirmă gurile rele)? Cine este această Diana Slavu care a încins spiritele și i-a pus pe toți pe bârfe? Romanul scoate în prim-plan...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Popa este redactor Booknation.ro de 2745 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 45 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Popa aici. Adelina Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Cartea pare interesantă, dar există o reală distincție între un jurnal, roman autobiografic, respectiv roman de orice altă coloratură, având câteva caractere istorice. Autorul recenziei ar trebui să se hotărască în ce gen încadrează cartea. Nu de alta, dar unii oameni pot să se simtă contrariați. Personal, simt o atracție față de Jurnale/Biografii, dar mă plictisesc romanele cu tentă istorică prin acțiunea care pare forțată. Din ce am citit în această recenzie, trag concluzia că e un volum de memorii (just sayin’). Pe lângă cele mai de sus, ar fi interesant dacă ar fi redate anumite pasaje, vreo 2 sau… Read more »