Recenzie ”Un strop de ură” – (Seria VEACUL NEBUNIEI, partea I) de Joe Abercrombie

de | nov. 7, 2023 | Fantezie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy, Suspans

Mi-era dor de-un fantasy scris de Abercrombie și când am văzut Un strop de ură la Cărturești n-am stat deloc pe gânduri. Cartea face parte din lumea imaginată de seria Prima Lege și este prima carte dintr-o altă serie, numita Veacul Nebuniei. Bineînțeles că după primele 30 de pagini am simțit nevoia să reiau Prima lege pentru a-mi reîmprospăta informațiile și abia după recitire m-am putut bucura cu adevărat de această nouă apariție.

Veacul Nebuniei este o trilogie formată din:

–           A Little Hatred – publicată sub titlul de Un strop de ură pe piața românească de carte (2019)

–           The Trouble With Peace (2020)

–           The Wisdom of Crowds (2021)

Pentru cei care nu sunt inițiați în universul Prima Lege recomand să citească cărțile în ordine deoarece plaja de personaje este foarte stufoasă și multe dintre ele se regăsesc de-a lungul întregii serii. De asemenea, e bine să știm cronologia evenimentelor, tabere, alianțele și conflictele iscate de-a lungul poveștii.

Abercrombie e genial, îl simt foarte aproape de sufletul meu datorită umorului cinic și sec. Un magician al condeiului. O să fac un scurt rezumat al trilogiei Prima lege pentru a înțelege mai ușor firul evenimentelor.

De la prima carte, Tăișul sabiei, mi-am găsit personajul preferat. L-am iubit de la cap la coadă, și în totalitate, așa schilod, crud, brutal și incredibil de genial cum e. L-am regăsit în Un strop de ură, ajuns la o vârstă venerabilă, căsătorit, tată și autoritate supremă, dar din umbră în Consiliul Regal și oficial șeful Inchiziției.

Cadrul poveștii este reprezentat de o fantastică Europă medievală, Uniunea care stăpânește peste teritoriile centrale se simte amenințată din Nord de temutul și ambițiosul rege Bethod care atacă Englia și din Sud de Imperiul Gurkian la fel de hotărât să-și lărgească hotarele.

Logen Noua-Degete, un neînfricat și legendar luptător din Nord, despărțit de banda sa de nelegiuți, ajunge în capitala Uniunii, însoțit de Bayaz, Întâiul dintre Magi.

În capitală, Sand dan Glokta este un crud torționar ce lucrează pentru Inchiziție, acum schilod, dar cunoscut ca fost câștigător al Turnirului, capturat și torturat de inamic în timpul războiului cu Sudul.

Jezal dan Luthar este ultimul câștigător al Turnirului, un tânăr căpitan egoist, cu aspirații arogante, prea multă stimă de sine și prea puțină pentru restul lumii, ce este dedicat total jocului de cărți, băuturii și femeilor.

Trei personaje complexe care nu prea simt nevoia să-ți demonstreze de care parte sunt: a binelui, a răului, a amândurora? Opiniile personale din monologurile intercalate direct în dialoguri sunt savuroase, pline de sarcasm și umor negru. Gândurile lui Glokta mi-au părut cea mai bună parte a cărții. M-au distrat fantastic, e genul meu de umor răutăcios și multe dintre ele chiar m-au luat prin surprindere. Datorită lor și nu numai, el e personajul meu preferat și my kind of perfect guy.

Un univers încărcat de conflicte interne și externe, de intrigi politice, de eroi de legendă, de mituri și superstiții, ființe fantastice și aventură.

În partea a doua – Fără Îndurare – Glokta, eroul meu, se vede prins într-o situație fără ieșire. Trimis să apere un oraș ce urmează a fi atacat, se trezește înconjurat de dușmani și fără soluții. Oricare altul ar fi fugit mâncând pământul, dar nu și Glokta, nu-l ajuta piciorul pentru treaba asta, iar rotițele creierașului se învârt mâncând pământul, făcând notă discordantă cu mișcarea piciorului. Va reuși să afle cine joacă pe două fronturi? Va ieși viu din asediu? Nu vă zic, trebuie să citiți, ce pot să vă zic e că l-aș lua acasă pe maniacul ăsta.

În celălalt capăt al lumii, Loger Nouă-Degete, însoțit de-o bandă pestriță condusă de Bayaz – Întâiul dintre Magi – caută arma, ascunsă pe o insulă la Marginea Lumii care are puterea să salveze omenirea. Rătăcind prin ținuturi ruinate și uitate, între necruțătorul nordic și trufașul spadasin Jazel se leagă o prietenie ciudată și neașteptată și, chiar dacă nu vă vine să credeți, avem parte și de ceva romance.. nu prea soft, dar dragostea-i dragoste. Vor reuși ei să găsească Sămânța de care atârnă soarta omenirii?

E război și în Sud și în Nord. Va reuși Uniunea să-și apere teritoriile? Va reuși West să se înțeleagă cu clica de brute nordice, trecute de partea Uniunii, și să oprească invazia Regelui Nordului?

Ultima parte, Puterea armelor, dar nu cea din urmă ne limpezește lucrurile. Ce e Prima Lege? Legenda spune că a fost un timp în care Lumea oamenilor și Lumea de Jos era una singură, iar diavolii stăpâneau pe pământ. Euz i-a alungat de Cealaltă Parte, a închis porțile și a interzis tuturor legătura cu ei. Porțile dintre Lumi erau limitele pe care oamenii n-aveau voie să le depășească. Odată scăpați de acolo, diavolii ar distruge lumea, cum se întâmplase în Vechiul Imperiu.

Dar Khalul care stăpânește peste Imperiul Gurkian e de neoprit. Cu o flotă puternică și mii de soldați din Sud se pregătește să invadeze capitala Uniunii. Regele e pe moarte. Lupta pentru voturi e deschisă. A cui va fi coroana? Cine va conduce țara în fața armatelor Sudului? Cine nici nu vă gândiți!

Nouă-Degete se reîntoarce în Nord, singur, renegat de prieteni, chinuit de remușcări, hotărât să-l ucidă pe Bethod. Ferro își urmărește răzbunarea și nimic n-o poate întoarce din drum, nici măcar urma de dor ce-o simte pentru Logen. Bayaz își țese plasa de intrigi și șiretlicuri peste toți. Țara e amenințată de diavolii din Cealaltă Parte, iar armele sunt nimicitoare și trebuie folosite cu grijă.

Aceasta este Prima Lege și minunata lume a lui Abercrombie, captivantă și plină de surprize, cu cele mai puternice și necruțătoare personaje, cu armuri de nepătruns, invincibili, dar cu inimi gata să sară din piept și să se ia la trântă cu o lume întreagă pentru o urmă de prietenie, loialitate sau dragoste.

Între ultima parte a trilogiei Prima Lege și prima parte a seriei Veacul Nebuniei mai există alte patru cărți: Best Served Cold, The Heroes, Red Country și Sharp Ends (care se pot citi și separat).

Un strop de ură ni-l înfățișează pe Sand dan Glokta în rol de tată grijuliu și responsabil. Greu de crezut că ar putea exista și această latură în personajul care ne-a oripilat cu cruzimea și perfidia în prima trilogie. Dar dragostea face minuni. Fata acestuia, Savine dan Glokta, îi calcă pe urme. Este un investitor influent, o afaceristă cu fler, o tânără independentă, plină de bani și cu multă trecere.

Așa cum ne-am obișnuit, universul este beligerant, plin de răsturnări de situație şi suspans și urmăreşte răzbunarea unora şi lăcomia altora. În lumea sfâşiata de război a lui Abercrombie diferența între erou şi ticălos, soldat şi asasin este trasată de o linie foarte subțire care poate fi depășită într-o clipită. Uniunea se dezvoltă, este în plină epocă de industrializare. Comerțul este în floare, afacerile se extind, există doar o mână de investitori puternici și putred de bogați, în timp ce populația moare de foame și se luptă cu asuprirea și încălcarea drepturilor esențiale.

Sunt câteva personaje ce revin din părțile anterioare, ajunși la vârste respectabile, dar rămân în plan secundar și își lasă odraslele să se bucure de luminile rampei. Astfel apar: Rikke – fiica Copoiului, Prințul Orso – fiul regelui Jezal, Leo dan Brock – fiul lui Finree dan Brock și Savine dan Glokta – fiica celebrului torționar, ei reprezintă galeria centrală de personaje ale poveștii. Uniunea se luptă cu schimbările produse de industrializare, Nordul invadează Englia și lupta pentru o felie de autoritate este acerbă, iar Magii își împrăștie influența și credințele peste tot. Leo dan Brock se trezește eroul victoriei împotriva Nordului și este primit în capitală ca un adevărat rege.

Abercrombie ne povesteşte din nou despre oameni şi război, despre cruzimea şi inutilitatea lui. Ce aduce războiul? Laşitate şi trădare, mai des decât onoare şi curaj. Gunoi, sânge, schilozi şi morminte! Nu există eroi, există oameni şi oameni, momente şi momente. Oricine poate fi erou azi şi laş mâine. Azi eşti onorabil, generos, respectuos, amabil şi mâine te transformi într-o brută egoist și lipsită de inimă.

Este o carte despre bărbați care vorbesc aceeaşi limbă: a războiului. Este o carte despre femei care-și doresc autoritate și recunoaștere într-o lume a bărbaților. Este vorba de oameni care realizează că destul e destul, dar nu mai pot opri ce au declanşat. Este despre goana nebună după putere, avere şi dominație ce cântaresc mai mult decât viața celor pe care ar trebui să-i protejezi. Este vorba de moartea a mii de oameni pentru nimic. Mânați de ură uităm că toți suntem oameni. Uităm ce e aia milă, ajutor, umanitate, îngăduință. Ne naştem frați pe drumul strâmb al vieții şi, în loc să legăm prietenii, alegem să ne ucidem. Abercrombie ne atenționează, în stilul lui unic, cu minunatul lui umor acid, despre inutilitatea războiului, despre pericolul ambiției și lăcomiei, despre oameni şi slăbiciunile lor când sunt puşi în fața pericolului şi a puterii.

Lupta dintre Uniune şi Nord continuă şi-n această parte, iar viitorul n-arată bine pentru niciuna dintre tabere. Apar personaje noi, dar întâlnim şi prieteni vechi din părțile anterioare. Caracterizarea personajelor este ca întotdeauna magnifică. Cu umor negru, mergând adânc în gândurile personajelor, Abercromie pune sufletul fiecăruia pe masă, fără ascunzişuri şi cu sinceritate dureroasă. Enjoy it!

Titlu: Un Strop De Ură
Autor: Joe Abercrombie
Traducător: Ruxandra Toma
An apariție : 2023
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 576
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 9.5 / 10
Vizualizari recenzie: 10553

Alte recenzii de la Joe Abercrombie:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Adela” de Garabet Ibrăileanu
Recenzie „Adela” de Garabet Ibrăileanu

În concepția lui Garabet Ibrăileanu, timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp. Problematica timpului, aflată în strânsă legătură cu cea a destinului, a preocupat mintea umană secole la rând. Afirmația lui Ibrăileanu, anterior menționată, dezvăluie prin...

Recenzie „Dulce casă” de Tillie Cole
Recenzie „Dulce casă” de Tillie Cole

Povestea lui Romeo și a Julietei se repetă Molly Shakespeare este o tânără extraordinar de inteligentă, chiar dacă viața i-a pus multe piedici. La doar douăzeci de ani, face un salt curajos către o nouă viață, studiind la Universitatea din Alabama, în Statele Unite....

Recenzie “Negustorul de manuscrise” de John Grisham
Recenzie “Negustorul de manuscrise” de John Grisham

Ce poate fi mai frumos decât o carte care spune poveștile mai multor cărți? Nu știu voi dar mie îmi place la nebunie atunci când într-o carte se vorbește de alte titluri, de alți autori, de istoria și povestea lor. Pentru că acesta este unul dintre misterele...

5 1 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 1 zi și a scris până acum 599 articole. Se află pe poziția 2 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei

Imi place cum scrie Joe Abercrombie si lumea creata de el. Dupa ce am citit Un strop de ura nu am rezistat si am continuat sa citesc si celelate doua volume.