Recenzie „Ursul și privighetoarea” de Katherine Arden

de | mart. 11, 2022 | Beletristică, Fantezie, Ficțiune, Mister, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA URSUL ȘI PRIVIGHETOAREA ARE REDUCERE PE:

O să-mi fac mea culpa, un harakiri mai blând adică, și o să recunosc că merit două peste bot, pardon, gura asta mare pentru că a vorbit fără mine și a spus lucruri neadevărate și profund eronate despre această poveste înainte s-o citesc. Nu gura-i de vină, dar îmi trebuie un țap ispășitor.

Ursul si privighetoarea este un basm, traducerea în română e execrabilă și, cu toate acestea, cartea merită citită, merită tot timpul.

Pentru că tot am deschis subiectul, o să încep cu singurul lucru care m-a deranjat. Traducerea a fost făcută fără emoție și a ucis toată muzicalitatea textului. Sunt expresii ce nu pot fi traduse mot à mot sau pot, dar nu mai transmit nimic, își pierd toată substanța și devin chiar ușor penibile. Exact cu impresia asta am rămas, că traducătorul nu și-a dat în niciun fel interesul. Las două exemple (găsiți zeci în carte) ca să înțelegeți la ce mă refer: Aerul se ondula frigid în jurul ei…recunosc că am stat puțin și m-am gândit ce vrea să însemne asta; Iapa a dat din urechi, cochetă…nu mai insist, ați prins ideea cred.

“Why would I choose to die?”

“It is easy to die,” replied the bannik. “Harder to live.”

Revenind la poveste, Ursul si privighetoarea ne poartă pe aripi de basm într-o Rusie medievală cernită de zăpadă, unde cojocul este la fel de prețuit ca pâinea caldă, unde spiritele și ființele fantastice împart locurile cu oamenii, unde viața luptă să țină natura într-un echilibru foarte precar, dar necesar. Spirite malefice ce jinduiesc după puterea absolută, altele blânde ce conviețuiesc în pace și înțelegere cu oamenii din partea locului și ajută la bunăstarea și siguranța acestora dau aura de mister și feerie poveștii.

Vasilisa este al cincilea copil născut într-o noapte de iarnă grea, într-o familie de nobili din nordul Rusiei, stăpâni de pământuri și cu mulți supuși. Originala și atipica ei mamă, Marina, fiică a cneazului Ivan Kalita, moare la naștere, dar nu înainte să-i dea un nume Vasiei și să-i hărăzească o soartă deosebită. Fata va semăna bunicii ei, femeie cunoscută ca vrăjitoare ce îngrozea oamenii cu puterile ei magice. Născută urâtă și pricăjită, orfană de mamă, vegheată de bătrâna doică Dunia, crește sălbatică și de nestăpânit prin pădurile tatălui său, visând la libertatea de care se bucură frații ei mai mari, compătimind soarta surorii, promisă și măritată după voia tatălui, iubind animalele și comunicând cu spiritele, până când noua mamă vitregă, Anna Ivanova, venită de la Moscova, va încerca s-o strunească și să-i înfrângă sălbăticia. Ceea ce Anna nu va reuși să facă punându-i o năframă peste pletele rebele, va pica în sarcina noului preot venit în sat. Acesta va deveni țelul suprem pentru părintele Konstantin; Vasea va fi blestem și patimă, înger și demon, sufletul rătăcit pe calea pierzaniei pe care trebuie să-l întoarcă la credința adevărată. Sentimentele acestuia pentru fată sunt contradictorii, de la resentiment la dorință, de la furie la nevoia de control.

You left me this mad girl, and I love her well. She is braver and wilder than any of my sons.

Numirea noului preot schimbă orânduirea și oamenii se văd obligați să renunțe la credințele și practicile de slăvire a spiritelor păgâne. Umbra ursului este singura apărare a sufletelor prigonite și înfometate, abandonate de oameni, dar puterea lor reunită de magnetismul demonului adormit îi dezlănțuie acestuia foamea ce se va întinde ca o molimă peste pământ. Nevoia lui de frică și sânge alungă starea de letargie și pare că nimeni nu-i poate sta în cale. Chiar și fratele său geamăn, Marozka, demonul înghețului, întruchiparea Morții, nu este suficient de puternic pentru a-l opri.

Ce sacrificiu va fi destul de însemnat pentru a potoli lăcomia lui Medved? La ce va trebui Vasea să renunțe pentru a-și salva familia? Care e prețul ce va asigura siguranța satului și va satisface setea de sânge a demonului?

Ce are așa special acest basm? Simplitatea vorbelor, caracterul personajelor, atenția la detalii, simbolistica bogată, atmosfera de vis, tărâmul de poveste. Ca temă centrală avem antiteza dintre ortodoxism și păgânism ce va culmina cu lupta dintre bine și rău. Poporul este proaspăt creștinat și se supune legilor bisericii, dar asta nu-i împiedică să lase ofrande pe lângă casă pentru spiritele păgâne ce-i veghează și să depene la gura sobei în nopțile cu viscol povești cu făpturi magice și practici barbare.

Deși personajul negativ este întruchipat de Urs, demonul spaimei și al disperării, adevărata față a răului am regăsit-o în persoana preotului Konstantin, mult mai prezent în poveste. Mi s-a confirmat încă o dată cât de periculoasă e habotnicia, cât rău poate face fanatismul, cum ucide sentimentul și spiritul liber al omului, sufocându-l cu dogme și cutume și reguli absurde, cum ucide ce-i mai frumos și interesant de explorat în viață: libertatea și curiozitatea specific umană. Bigotismul datorat educației excesive și indoctrinării mult prea zeloase naște atitudinea asta scorțoasă, ce nu lasă loc inimii să simtă și sufletului să respire. Profund greșită și lipsită de viziune, obligă oamenii la ipocrizie doar pentru a prinde promisiunea unei mântuiri, îți trasează niște limite atât de înguste și greu de respectat și niște pedepse pe măsură când le încalci. Prejudecata construită pe frica de necunoscut pune în pericol viața Vasiei, chiar dacă nu a greșit nimănui, nicicând cu nimic și zbaterea ei a fost doar pentru liniștea și siguranța tuturor.

It is for the best was on the tip of the priest’s tongue. But he thought again of years, of childbearing and exhaustion. The wildness gone, the hawk’s grace chained up… He swallowed. It is for the best. The wildness was sinful.

Simbolistica a fost incredibil de atent meșteșugită: cerbul ucis – simbolul fecundității pierdute, calul Solovey – simbolul călăuzei sigure și al prietenului devotat, soba din mijlocul locuinței – inima în jurul căreia pulsează viața, harul prezis de mamă la naștere – calea de urmat a fetei, talismanul primit de la Marozka – simbolul ocrotirii, pădurea – simbolul drumurilor ce te obligă să faci alegerile corecte. Ursul este simbolul întunericului, al beznei decadente, inspiră ideea de violență și imprevizibilitate, este emblema cruzimii josnice. Privighetoarea pentru mine a fost Vasea, chiar dacă aceasta este, în poveste, reprezentată de calul transformat și dăruit de Marozka. Fata mi-a inspirat ideea păsării ce reușește să evadeze din colivie, se maturizează și se desprinde de eticheta și regulile absurde ale vremii, își câștigă independența și refuză să trăiască doar ca proprietate a bărbatului în scopul procreerii și creșterii copiilor. Vasea este prototipul femeii libere, loială celor lângă care a crescut și suficient de curajoasă pentru a-și asculta inima.

Wild birds die in cages.

Este un basm de iarnă, care ascunde sub un luciu nou și original poveștile copilăriei, este un drum inițiatic bogat în semnificații, este despre libertatea de gândire și acțiune, despre sacrificiile ce trebuie făcute pentru siguranța celor pe care-i iubești, dar și despre curajul de a-ți înfrunta temerile și destinul.

Ți-a plăcut recenzia cărții URSUL ȘI PRIVIGHETOAREA?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Katherine Arden

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA URSUL ȘI PRIVIGHETOAREA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ursul și Privighetoarea
Autor: Katherine Arden
An apariție : 2018
Editura: ART
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 624

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1306 zile și a scris până acum 427 articole. Se află pe poziția 3 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments