Recenzie „Viaţa ca o pradă” de Marin Preda

de | iun. 15, 2020 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIAŢA CA O PRADĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Viața ca o pradă este un roman autobiografic al scriitorului Marin Preda. Cartea a fost publicată în 1977. Este relatată la persoana întâi, personajul narator poartă numele și prenumele autorului și multe din faptele prezentate corespund realității. Toate acestea îl intrigă pe cititor care ajunge să se întrebe de ce autorul se exprimă într-un roman și nu într-o autobiografie declarată.

De altfel, criticii literari au găsit dificil în a încadra cartea într-un gen sau altul. Dumitru Micu argumentează că:

Viața ca o pradă e romanul formării lui Marin Preda ca scriitor. Avem, cu alte cuvinte, în față nu o simplă autobiografie, ci o operă de creație, un roman, un Bildungsroman.

Romanul se deschide cu întâmplarea care l-a facut pe Marin să conștientizeze că există: În vârstă de trei ani, Marin ține în brațe o pâine iar frații și surorile lui, strânși în jurul micii mese rotunde, i-o cer. Dar tatăl îi mai dă o pâine spunând: Lăsaţi-l în pace! Na, mă, şi pe-asta! Atunci, își învinge instinctul de acaparare și pune pâinea pe masă, înțelegând că aceasta este și a familiei. Din acel moment începe aventura conștiinței personajului narator.

Marin vede lumina zilei, la câțiva ani după terminarea Primului Razboi Mondial, într-o familie de țărani din Siliștea Gumești; familie dominată de tată, Tudor Călărașu. Este dat la școală la vârsta de opt ani doar ca să știe să se iscălească. Dar Marin își dorește mai mult decât orice să învețe.

Fără cărti, fără încălțăminte, ajutând la treburile gospodărești, Marin frecventează sporadic orele de clasă. La sfârșitul clasei a treia ia premiul întâi, ceea ce este pentru narator semnul că pe această lume, destinul orb nu e atotputernic, că hotărârile lui pot fi smulse.

…se răspândi întâi printre copii, apoi şi printre vecini, ideea că eu aş şti atâta carte încât era clar că după terminarea cursului primar trebuia să fiu dat să urmez mai departe, la liceu sau la şcoala normală de învăţători.

Marin Preda își continuă studiile. De mic descoperise magia cuvântului iar spre șaptesprezece ani începe să-l fixeze pe hârtie, scriind mici schiţe. Una dintre ele, Salcâmul, va fi ușa fermecată pe care, peste ani, o va deschide pentru a scrie romanul Moromeții. Dar până atunci Marin explorează lumea, citește cărți, este în pragul formării idealurilor. Realizează că-și dorește să ajungă scriitor. Dar și că viața nu poate fi transpusă în literatură cu ușurință. Alegoria din titlul romanului are la bază imaginea unor căței înfometați ce trag de leșul unui cal.

Desigur, viaţa nu e un cal mort, dar e, pentru un scriitor tânăr, o pradă care nu cedează dacă nu ştii de unde s-o apuci.

Un tânăr care îşi căuta un drum, singur în marele oraş, necunoscând pe nimeni –cum singur se caracterizează își urmărește visul cu o imensă voinţă. În această aventură, marele scriitor Marin Preda ne ia și pe noi, cititorii.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VIAŢA CA O PRADĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Marin Preda sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VIAŢA CA O PRADĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Viaţa Ca O Pradă
Autor: Marin Preda
An apariție : 2016
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 15.06.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

„Zahăr ars” nu a fost deloc... dulce. Din contră, a mai lărgit hăul căscat de cărțile mediocre de care tot dau în ultimul timp. Romanul ne prezintă o relație mamă-fiică, trecut-prezent, un prezent tot mai șters și fad odată cu diagnosticul mamei, demență, care...

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Revenim la Melania Lupu și la peripețiile ei. Și dacă în prima carte din serie, ne apărea drept o bătrânică aparent nevinovată, dar care ar fi devenit complice fără voia ei, aici ea este cheia acțiunii. Melania și Mirciulică (motanul ei) sunt cei care regizează și pun...

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Lansată la începutul secolului trecut, cartea este scrisă cu măiestrie și poate fi citită cu plăcere și în zilele noastre. Giovanni Papini s-a dovedit un vizionar, iar sub masca sarcasmului a adus în atenția publicului subiecte profunde, care au preocupat omenirea din...

5 2 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 717 zile și a scris până acum 51 articole. Se află pe poziția 14 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments