Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

de | mai 27, 2023 | noaff, Recenzii cărți

Pentru el, totul este scris dinainte, pentru ea, totul urmează să fie scris

Într-o cumplită zi de primăvară, Carrie, fiica de șase ani a scriitoarei Flora Conway, a dispărut. Ce este și mai ciudat este că a dispărut în apartamentul lor, acolo unde ușile și geamurile erau complet închise. Camerele de supraveghere au arătat că nimeni nu a intrat și nimeni nu a ieșit. Disperată, Flora sună la poliție, iar aceștia demarează o anchetă. Însă în urma acesteia, nu se găsește nici măcar o explicație logică pentru dispariția fetiței.

Însă când povestea Florei se leagă de cea a unui scriitor aflat de cealaltă parte a Atlanticului, totul se schimbă. Flora știe că numai el poate dezlega misterul, iar totul se află în mâinile sale. Nici măcar Fantine de Vilatte, editorul ei, nu o poate ajuta. Ce s-a întâmplat cu Carrie? Și mai important de atât, cum de viața ei pare scrisă de mâna unui om la fel de îndurerat ca ea?

Totul va ieși la iveală când Flora se așteaptă cel mai puțin. Dar povestea ei este doar o rotiță dintr-o poveste mult mai măreață. În cele din urmă, cu toții știm că viața este doar un roman. Iar Guillaume Musso are grijă ca acest lucru să fie adevărat!

  ,,-Un roman reușit este mai întâi un roman care-l face fericit pe cel care-l citește.

   -Nicidecum.”

   ,,Asta ne caracterizează pe noi, romancierii. Pentru că a scrie ficțiune înseamnă să te răzvrătești împotriva sorții.”

Al treisprezecelea roman citit de la Guillaume Musso e cu noroc!

L-am iubit pe Guillaume Musso încă din prima clipă! Am aflat despre acesta și despre cărțile sale de la verișoara mea și încă de atunci nu le-am mai putut lăsa din mâini. Viața e un roman este ultima carte tradusă la noi pe care nu o aveam și nu o citisem. Mulțumită celor de la Libris.ro, acum am cunoscut și această poveste demnă de un thriller psihologic absolut delicios și neașteptat!

Totul a început într-un mod intrigant, așa cum ne-a învățat Guillaume Musso până acum, însă ceea ce a urmat a făcut ca această carte să devină o micuță capodoperă! Nu m-aș fi așteptat nici după atâtea romane citite de la el ca povestea să ia o astfel de întorsătură! Probabil că totul ar fi fost mult mai banal dacă viața lui Romain, a Florei și a lui Fantine nu s-ar fi legat într-un fel atât de spectaculos!

Un thriller psihologic de excepție! Nu există cuvinte care să exprime măreția acestei povești, însă nici nu pot dezvălui prea multe. Totul este atât de neașteptat și de complex încât mi-e teamă că orice detaliu ar putea fi un mic spoiler. Așa că prefer doar să ridic în slăvi această carte minunată, exact așa cum o merită! Stilul lui Guillaume Musso a fost și va fi mereu aparte, original, creativ și plin de intrigă, de suspans și de tragic!

,,Niciodată nu cedasem. Dar oare ce-aș fi făcut in locul ei? Eu și Flora păream niște finţe slabe. Dar de fapt suntem niște duri. Da, iată ce știm să facem cel mai bine: să îndurăm. Când crezi că ne-am înecat, căutăm în noi forța care să ne facă să ţâşnim la suprafaţă. Chiar doborâți pe câmpul de luptă, avem întotdeauna pionii noștri bine plasaţi pentru ca în extremis cineva să vină să ne ridice. Asta ne caracterizează pe noi, romancierii. Pentru că a scrie ficţiune înseamnă să te răzvrăteşti împotriva sorți.”

Când viața reală se îmbină cu ficțiunea…

Tocmai am aflat că Viața e un roman face parte dintr-o mică serie din care am citit și volumul doi. Țin minte cât de spectaculos a fost și Viața secretă a scriitorilor! Cert este că aceste romane sunt niște povești total neașteptate în care viața reală se îmbină cu ficțiunea. Și cum să rezulte altceva decât o poveste incredibilă cu niște personaje incredibile?

Dacă nu ați intrat încă în lumea superbă creată din thrillere psihologice a lui Guillaume Musso, acum este momentul! Vă asigur că nici măcar o poveste nu se aseamănă cu cealaltă!

Și poate și pentru că această poveste nu poate avea un epilog decât în viaţa reală. Căci, aşa cum spune Henry Miller, pe care îți plăcea atât de mult să-l citezi:,,La ce servesc cărțile, dacă nu ne aduc înapoi la viață, dacă nu reușesc să ne facă să ne înfruptăm din ea cu şi mai multă aviditate?”

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: VIAȚA E UN ROMAN
Autor: Guillaume Musso
Traducător: Liliana Urian
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 238
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1421

Alte recenzii de la Guillaume Musso:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 1331 zile și a scris până acum 305 articole. Se află pe poziția 5 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments