Recenzie „Violoncelistul din Sarajevo” de Steven Galloway

de | apr. 1, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

E greu să descrii în cuvinte toate emoțiile pe care „Violoncelistul din Sarajevo” a lui Steven Galloway reușește să ți le trezească în suflet. Furie, neputință, milă, dorința de a proteja, de a-ți manifesta sprijinul, de a salva…

Pornind de la istoria unui personaj real, muzicianul Vedran Smailović, cartea este un incredibil manifest pentru suflet, pentru modul în care un om simplu poate să lupte împotriva celui mai grav efect al războiului: dezumanizarea.

Cartea urmărește o fracțiune din destinul a patru personaje prinse în asediul orașului Sarajevo: un violoncelist rămas fără public și fără nume, Kenan, un tată care dorește să își ajute familia să treacă peste fiecare zi cu bine, Dragan, un bătrân care a reușit să își pună familia la adăpost și acum așteaptă și speră să îi revadă într-o zi și Săgeată, o tânără lunetistă care, cu fiecare clipă petrecută în război, uită cine este cu adevărat.

Când una din bombele lansate de pe dealuri lovește în plin o brutărie, omorând pe loc douăzeci și doi de oameni care așteptau la coadă pentru o bucată de pâine, violoncelistul hotărăște să cinstească memoria victimelor într-un mod inedit si impresionant: va interpreta pe locul carnagiului piesa Adagio în Sol Minor de Tomaso Albinoni timp de douăzeci si două de zile, câte una pentru fiecare victimă.

Fără să se dorească un erou sau un inconștient, violoncelistul înfruntă moartea zi de zi pentru a le aminti tuturor că, mai rău decât să mori este să te pierzi pe tine însuți în lupta pentru supraviețuire. Impresionați și solidari cu gestul său, cei din jur ies în fiecare zi alături de el pentru a-l asculta și a depune flori.

Dacă orașul moare, nu va fi din cauza celor de pe dealuri, ci din cauza celor din vale. Se va întâmpla când vor uita că sunt oameni, când se vor crede câini fiindcă sunt tratați ca niște câini. Când se vor mulțumi să trăiască în moarte, să se poarte ca și cum ar fi ceea ce vor cei de pe dealuri să fie, atunci va muri de fapt Sarajevo, om după om.

Alături de el, celelalte trei personaje completează tabloul unui oraș care nu vrea să cedeze, care nu vrea să uite, care nu vrea să fie învins. Săgeată e decisă să apere, cu prețul vieții ei dacă va fi nevoie, viața violoncelistului pe parcursul tuturor celor douăzeci și două de zile de memento.

Ca și în cazul acestuia, numele ei rămâne un mister, pentru că spiritul celei care a fost o determină să folosească această poreclă pentru a-și păstra neîntinat dreptul la normalitate după încheierea războiului.

Cartea se încheie după cele douăzeci și două de zile, lăsându-și personajele în același anonimat în care le-am găsit la început. Putem să ne imaginăm orice, putem doar să sperăm că toți cei de care ne-am atașat pe parcursul acestei cărți au trecut cu bine peste război. Dar nu știm, pentru că tot ce contează este un incredibil moment de înfruntare a sorții.

Titlu: VIOLONCELISTUL DIN SARAJEVO
Autor: Steven Galloway
An apariție : 2010
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 856

Alte recenzii de la Steven Galloway:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Făuritorul de lacrimi“ de Erin Doom
Recenzie „Făuritorul de lacrimi“ de Erin Doom

O poveste care începe cu o poveste. La Mormânt aveam numeroase povești. Povești rostite în șoaptă, povești de noapte bună…Legende spuse din vârful buzelor, la lumina slabă a unei lumânări. Cea mai cunoscută dintre ele era cea a făuritorului de lacrimi. Povestea despre...

Recenzie ”Pe aripile vântului” (vol. 1) de Margaret Mitchell
Recenzie ”Pe aripile vântului” (vol. 1) de Margaret Mitchell

Pe aripile vântului de Margaret Mitchell este unul dintre cele mai iubite, apreciate și citite romane de-a lungul timpului – care se bucură și de o ecranizare de succes. Care să fie mai bună dintre cele două, cartea sau filmul? Pe aripile vântului  e o revenire la...

Recenzie „Lucruri pe care le-am lăsat în urmă” de Lucy Score
Recenzie „Lucruri pe care le-am lăsat în urmă” de Lucy Score

Credeam că în momentul în care voi avea acesta trilogie completă, mă voi simți altfel și voi vedea ce înseamnă bucuria la cele mai înalte cote. Eh bine, nu a fost așa, pentru că am impresia că s-a terminat un capitol din viața mea de cititor și sunt TARE supărată de...

0 0 votes
Article Rating
Anca Ivanov a fost redactor Booknation.ro și a scris 12 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments