Recenzie „Violul. O poveste de dragoste” de Joyce Carol Oates

de | aug. 25, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Carte despre ViolCorpul îl poți lipi din bucăți, dar cu sufletul ce faci?
Lumea vorbește, lumea judecă, lumea decide cine este vinovat și cine „și-o caută cu lumânarea”. Lumea nu poate fi imparțială, legea ar trebui să fie, ar trebui…
Cine trece prin iad uită de gustul raiului, iar stigmatele bătute în cuie de 200mm rămân pe veci, nici efectul bumerangului nu are capacitatea de a calma durerea surdă a nedreptății.

Teena Maguire nu trebuia să o i-a prin scurtătură în seara de 4 iulie, Ziua Independenții SUA. Împreună cu fetița ei se întorceau de la sărbătoare pentru ca cei pe care i-a întâlnit în cale să le ruineze viața pentru totdeauna. Teena a fost capturată de un grup de băieți, și atunci s-a dezlănțuit iadul.
Ce se întâmplă când Dovezile sunt nenumărate, mărturiile sfâșietoare, însă prejudecățile din gura lumii au cel mai distructiv efect posibil.
J.C. Oates a scris istoria unui orășel cuprins de oroarea unui viol. Ceea ce urmează, consecințele lui, împletesc o istorie deosebită datorită personajelor atât de reale, creionate de scriitoare.

Oates a abordat una din cele mai dificile teme despre care poate scrie cineva, iar titlu bizar nu reușește să armonizeze cu conținutul romanului. Pentru cei cu stomacul sensibil, aveți 2 posibilități, ori nu mâncați nimic în ziua lecturii sau alegeți altă carte, mijloc de aur nu există. Și cel mai terifiant aspect al acestei cărți este de fapt titlul! Cum să combini aceste 2 cuvinte? Viol și dragoste sau poveste? Este cea mai monstruoasă atrocitate din punct de vedere lingvistică pe care doar autoarea noastră o poate face, care mereu a știut să pună punctul pe I!

J.C. Oates ne pune față în față cu cel mai mare dușman, cu noi înșine, iar sentința nu este una ușor de digerat. Până la urmă, cine sunt de fapt adevărații monștri?!

Câteodată, și nu o dată m-am prins la gândul că, nu este neapărat să scrii o carte cu aspect de talmud pentru a comunica o istorie distructivă, din punct de vedere moral. Poți aborda subiectul direct și cu mult sentiment într-o sută de pagini găurite de durere adevărată.

Titlu: VIOLUL. O POVESTE DE DRAGOSTE
Autor: Joyce Carol Oates
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 184
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 990

Alte recenzii de la Joyce Carol Oates:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 1 lună, 5 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments