Recenzie ” Vise de iarnă” de Rosetta Loy

Titlu: Vise De Iarnă
Autor: Rosetta Loy
An apariție : 1997
Editura: Univers
Nr. Pagini: 181
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 21.05.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” Vise de iarnă” de Rosetta Loy
4 (80%) 1 vote[s]

 

Ca o melodie în surdină pe care, deși ai ascultat-o o singură dată, dar îți rămâne o singură dată, dar îți rămâne pentru totdeauna în suflet, romanul ” Vise de iarnă”, al scriitoarei italiene Rosetta Loy, emană o lume de o hipersensibilitate rostită pe o tonalitate joasă, oarecum temătoare, sfioasă, și totuși incisivă, reușind să pătrundă în carnația simțirii cu un dezlănțuit patos flămând.

Fiecare pagină a cărții vibrează sub mustul trăirilor cu ajutorul cărora autoarea răsfiră drumuri mai puțin umblate, cele ale gesturilor și cuvintelor înfipte cu un acerb masochism între împlinire și neîmplinire, mai mereu învelite în mantia unui oclusiv ”ce ar fi fost dacă”.

Nu poți să povestești o asemenea carte, pentru că ea chiar trebuie devorată cu ochii propriului suflet, mângâiată cu surâsul stângace și firescul amestec de empatie și dorința îmbrățișării tumultoase. O asemenea carte trebuie primită cu o netăgăduită ospitalitate în sanguitatea felului de a fi, poate ca o medicamentație sau ca un plasture folosit ca mijloc de vindecare, lăsând personajele, precum expansiva Daria, învolburătoarea Asia sau Frederico, să-și tatueze acele împletiri de naufragieri și înălțări sentimentale din Italia anilor 40-50 într-o ofrandă adusă ghemului de anodin și maiestuos numit viață, cu lupta și amorul contradicțiilor, cu desele tăceri care devin mai asurzitoare decât strigătul.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Rosetta Loy.

Fiecare cuvânt al scriitoarei italiene penetrează, creând acea molipsitoare vălurire de tensiune, dramatism și sentimentalism, cu ajutorul cărora Rosetta Loy își dezvoltă un năucitor simț introspectiv, pătrunzând, cu o dibăcie demnă de invidiat, dincolo de zidurile unor suflete bântuite de neputință, romantism și un anumit șarm aristocratic.

O carte pătrunzătoare!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Introspecția oarecum caustică și totuși dulce.

Aspecte Negative:

Unele ezitări ale personajelor pare un fee de orbecăire împovărătoare.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.