Recenzie “Visul își alege visătorul” de Laini Taylor

by | Apr 9, 2021 | Fantezie, Ficțiune, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VISUL ÎȘI ALEGE VISĂTORUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Visul își alege visătorul este mai mult decât o carte high fantasy. Este pură poezie. Cuvinte preschimbate în note muzicale, înmuiate în lapte și miere, profunde și sublime. O lume atent construită, precum un vis frumos, ce te poartă pe meleagurile sale pline de provocări și mister. Zei și oameni, iubire și măcel. Un visător incurabil și o muză a coșmarurilor.

Această carte m-a fermecat. Pur și simplu. M-a fermecat atât de mult și de profund, încât este dincolo de capacitatea mea de a reda în cuvinte ceea ce simt. Laini Taylor este o vrăjitoare care știe să mânuiască proza și să o transforme într-o operă de artă, mult prea frumoasă și înduioșătoare. Te prinde în mrejele ei și nu te mai lasă să pleci.

Sinopsis

Lazlo Rătăcitul este fascinat de Orașul Nevăzut, Plângerea, încă de când avea cinci ani. Un șoarece de bibliotecă și un visător, acesta este sigur că Plângerea nu este doar un mit, ci chiar există. Când o ocazie unică de a descoperi acest oraș îi iese în cale – în persoana unui erou numit Ucigașul de Zei și o legiune de războinici legendari – Lazlo decide să-și urmeze visul.

Acela era visul lui, îndrăzneț și magnific: să meargă acolo, să străbată o jumătate de lume. Era imposibil, firește. Dar când îl oprise asta vreodată pe un visător să viseze?

Ce s-a întâmplat în Orașul Nevăzut de i s-au tăiat toate legăturile cu lumea? De ce Ucigașul de Zei caută să șteargă orice urmă a zeilor? Răspunsurile așteaptă să fie descoperite laolaltă cu alte mistere – inclusiv zeița cu piele albastră care îi bântuie visele lui Lazlo.

Păreri personale

Stilul de scriere

Fantasy este genul meu literar favorit, deoarece înglobează o multitudine de sisteme magice spectaculoase și personaje supranaturale unice. Cărțile fantasy sunt refugiul meu atunci când vreau să mă detașez de realitate. Deci, am citit multe cărți de acest gen. Și nu, nu am mai întâlnit o carte așa cum este Visul își alege visătorul. Este pur și simplu uimitoare din toate punctele de vedere. Singurul aspect mai puțin pozitiv este ritmul lent al acțiunii în primele o sută de pagini, întrucât se pune accent pe dezvoltarea personajelor. Însă, nu m-a deranjat prea mult.

Am fost întru totul vrăjită de stilul de scriere al autoarei. Este ca și cum ea a presărat praf de stele și catifea țesută cu magie, promisiuni nemuritoare și iluzii. Încă nu am descoperit un stil narativ care să ajungă atât de sus precum este cel al lui Taylor.

Visele erau precum grădina: puteai ieși din temniță pentru scurtă vreme ca să simți cerul din jurul tău.

Personajele principale

Îl ador pe Lazlo Rătăcitul, personajul principal al romanului. Este adorabil prin simplul fapt că este el însuși, prin dragostea sa nemărginită față de cărți (este un personaj în care noi cititorii ne putem identifica, nu-i așa?) și bunătatea sa. Are un suflet pur și te farmecă sinceritatea lui debordantă. Lazlo este probabil cel mai dulce personaj pe care l-am întâlnit într-o carte până acum. Este atipic, deoarece este visător, inocent și ciudat. Nu are experiență de viață, având în vedere că își petrecea fiecare zi în bibliotecă, cu nasul în cărți, căutând să descopere misterul unui oraș nevăzut.

Personajul feminin, Sarai, cunoscută și ca Muza Coșmarurilor, este o zeiță închisă în Citadelă. Are “darul” de a intra în visele oamenilor și a le preschimba în coșmaruri, cu ajutorul moliilor. În adâncul sufletului, Sarai este doar o copilă care își dorește să îndepărteze ura și prejudecățile, să iubească și să fie iubită. Am adorat-o încă din primele momente și i-am admirat tăria de caracter și viziunea despre lume.

— Mai crezi că sunt… un demon?

— Nu, răspunse el, zâmbind. Cred că ești un basm. Cred că ești deosebită, curajoasă și magică. Și… sper să mă lași să fac parte din povestea ta.

Relația dintre Lazlo și Sarai este una foarte complexă și profundă. De asemenea, este credibilă, deși este o dragoste la prima vedere, puțin grăbită. Artistul și muza lui. Consider că se completează perfect unul pe celălalt.

Visul își alege visătorul este o carte magică, încântătoare și minunată, o imperfecțiune perfectă. Este o poveste despre vise și visători, luptă, dreptate, iertare, voință și înțelegere. O lume plină de zei, zeițe, fantome și demoni în care, uneori, oamenii sunt cei care întrec monștrii în răutate.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VISUL ÎȘI ALEGE VISĂTORUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de Laini Taylor sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VISUL ÎȘI ALEGE VISĂTORUL CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Visul își Alege Visătorul
Autor: Laini Taylor
An apariție : 2019
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 9.04.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

La ceas târziu, înșir aceste rânduri de suflet fericit. Mă copleșește un sentiment de mândrie pentru simplul fapt că cunosc scriitori contemporani, contemporanii mei, care scriu bine. Și când zic bine, sunt în totalitate îndreptățită să îi declar oameni care au...

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Am citit această carte după ce am citit Soția din Paris și a fost un avantaj deoarece eram deja familiarizată cu anumite evenimente și cu multe dintre personajele despre care Hemingway povestește. Soția din Paris este de fapt o replică la această carte în care...

5 1 vote
Article Rating
Călina-Ioana Păunescu este redactor Booknation.ro de 36 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 27 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Călina-Ioana Păunescu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments