Recenzie “Vraciul” de Tadeusz Dolega-Mostowicz

de | oct. 5, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Destinul ne este prescris sau omul este făuritorul propriului destin?

Aceasta cred că este principala teză dezbătută în acest roman. Protagonistul romanului consideră că omul trebuie să-și urmeze calea în dependență de cele ce i-au fost menite. Deci, ce ți-i scris, în frunte ți-i pus.

Fără îndoială că în anumite chestiuni mai mărunte destinul îi lasă omului libertatea de decizie, dar libertatea aceasta este condiționată de nenumărați factori psihici, depozitați și conturați de viață, adică de exact acea voință străină și impusă…

Nu trebuie să pătrundem în ceea ce e dincolo de noi. În noi trebuie să căutăm și legi, și busolă. Și să ne facem datoria. Să facem ce ne impune conștiința. Să fim împăcați cu noi înșine.

Personajul central al romanului este doctorul Rafal Wilczur, un chirurg strălucit, o somitate a medicinii poloneze. Este un om dedicat trup și suflet salvării pacienților. Deși își iubește enorm soția și fiica, ajunge mereu să le ignore în detrimentul pacienților. Astfel, într-o zi, Beata, soția lui, îl părăsește, luând cu ea scopul existenței lui – fiica Mariola. Rămas singur, profesorul merge la cârciumă, mai apoi este jefuit și aruncat într-o groapă de gunoi. Supraviețuiește desigur, însă își pierde memoria și deci nu mai poate reveni acasă, fiind lăsat fără acte și bani. Astfel, pentru lumea medicală el încetează să existe pentru o perioadă îndelungată.

M-a impresionat felul în care a reacționat atunci când a citit scrisoarea de adio a soției. Prima sa grijă a fost dacă Beata va fi prețuită, apreciată și fericită. Avea temerea că Beata urma a fi umilită de cel cu care a fugit.

Descoperim mai apoi că până și cariera strălucită pe care a făcut-o a fost datorită scopului său de a o face fericită pe Beata, atunci când s-au căsătorit. Acea voință și caracter de fier apărea din dorința de a-i îndeplini Beatei toate mofturile.

Impresionează felul de a fi al acestui om, aparent simplu, dar cu o delicatețe și altruism deosebit. Îl compătimim pentru viața tragică pe care o are, nedreptățile se abat asupra lui, câte nefericiri îl năpăstuiesc și cu toate acestea rămâne a fi un om bun, cu cea mai sensibilă inimă, cu cele mai de preț valori spirituale.

O descoperim peste ani și pe fiica doctorului, Mariola – o copie a tatălui ei, o tânără distinsă, cu o inteligență nativă și cu o delicatețe a simțurilor.

Deși romanul este compus din două cărți, le citești într-un suflu. Cartea conține multă acțiune și suspans. În același timp ești cucerit de personajele sale așa încât nu vrei să te despărți de ele prea curând.

Mi-a plăcut foarte mult și-l recomand cu căldură. O soartă de om cu urcușuri și coborâșuri, dar mai ales cu dăruire și sacrificiu de sine, o viață trăită în folosul celorlalți. Un om care nu se dă înlături de la nimic pentru a-și îndeplini menirea pe care o înțelege mult mai larg și mai profund decât și-ar putea închipui cei din jur.

Omul ascunde în el o întreagă junglă de chemări de care nu este conștient, de pofte, de simpatii și aversiuni înăbușite.

Titlu: VRACIUL
Autor: Tadeusz Dolega-Mostowicz
An apariție : 2016
Editura: ORIZONTURI
Nr. Pagini: 1048
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3949

Alte recenzii de la Tadeusz Dolega-Mostowicz:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Anna O” de Matthew Blake
Recenzie ”Anna O” de Matthew Blake

„Al său propriu lăcaş îşi este mintea şi doar ea poate din Rai un Iad şi-un Iad din Rai să facă” – Paradisul Pierdut de Milton Rezumat Doctorul Ben Prince, un psiholog criminalist specializat în cazurile de crimă comise de oameni în timpul somnului, dezvoltă o obsesie...

Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas

Noaptea Diavolului continuă, chiar și după șase ani... În urmă cu șase ani, a avut loc evenimentul celebru din seara cunoscută sub numele de Noaptea Diavolului, dar acum Kai pare să-și fi pierdut interesul pentru Rika, iubita lui Michael, care a fost ținta atenției...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments