Recenzie Straniul caz al doctorului Jekill și al domnului Hyde de Robert Louis Stevenson

de | mai 2, 2015 | Beletristică, Fantezie, Recenzii cărți, Suspans

Capture

Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde este un roman de factură psihologică care evidențiază ideea că omul este o ființă duală. Cum ar fi dacă ne-am putea separa în două ființe distincte: una care să reprezinte tot ceea ce este bun în noi, iar alta să scoată la iveala tot ce avem mai rău? Dacă ar exista o porțiune care să ne permită să ne anihilăm umanitatea și să ne transformăm într-o cu totul altă persoană, lipsită de sentimente, până unde am merge în înfăptuirea răutăților?

Despre ce este vorba, pe scurt?

Două persoane care nu par a avea nimic în comun, respectabilul doctor Jeykill și dizgrațiosul domn Hyde, sunt totuși legate de un secret greu de sesizat de cei din jur. Domnul Hyde este de câteva ori zărit intrând în casa doctorului Jeykill, iar la un moment dat iese cu un cec semnat de acesta. La scurt timp, doctorul Jeykill îi dă avocatului și bunul său prieten un testament în care scrie că, în cazul unei dispariții misterioase, toată averea sa va reveni în mod automat protejatului său – domnul E. Hyde. Lucrurile iau o întorsătură urâtă atunci când domnul Hyde ucide un medic din oraș, iar la scurt timp domnul Jeykill dispare. Care e legătura dintre aceste două personaje?

Ce mi-a plăcut mie?

Deși am început să citesc această carte cunoscând mai multe decât aș fi vrut să știu, acțiunea m-a surprins în destul de mare măsură. Evenimentele din carte îți strârnesc curiozitatea și te fac să-ți dorești să afli cum se va încheia povestea acestor două personaje și a ciudatei legături dintre ele.

Mi-a plăcut, de asemenea, faptul că este o cărtică mică și că se citește rapid. Deși aparține literaturii clasice (a fost publicată în 1886) limbajul este unul foarte accesibil și actual.

Un lucru foarte interesant este și ideea de la care pornește autorul: faptul că omul este o ființă duală care are două personalități distincte: o parte bună și respectabilă și una malefică. Este interesant de reflectat asupra posibilității ca aceste două părți distincte ale personalității se pot separa în două persoane total distincte. Tu până unde ai merge dacă ai putea să faci orice faptă dizgrațioasă și apoi să revii la identitatea de om respectabil de fiecare dată?

Ce nu mi-a plăcut?

Descrierile sunt foarte sumare, iar portretele personajelor și relațiile dintre acestea sunt foarte slab conturate. Acțiunea se desfășoară pe o perioadă de timp scurtă și nu se urmărește o evoluție treptată a acțiunii. Cu alte cuvinte, lucrurile se petrec parcă prea repede pe alocuri.

Cui îl recomand?

Cititorilor pasionați de literatura clasică și de romane pline de mister, dar și celor care vor o lectură ușoară, dar plină de semnificații ascunse.

Rating: 3,5/5

Titlu: STRANIUL CAZ AL DOCTORULUI JEKILL ȘI AL DOMNULUI HYDE
Autor: Robert Louis Stevenson
An apariție : 2010
Editura: SAECULUM VIZUAL
Nr. Pagini: 128
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1862

Alte recenzii de la Robert Louis Stevenson:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury
Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury

”Omul ilustrat” este prima carte pe care o citesc de la autorul american de romane SF, mister și horror Ray Bradbury. Mi-aș fi dorit să încep cu ”Fahrenheit 451”. În schimb am comandat acest volum de povestiri SF și fantasy care m-au introdus sublim în universul...

Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden
Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden

Gregg Braden, omul de știință care a încercat să conecteze știința cu spiritualitatea, autor a multor cărți premiate, ne oferă noi pespective asupra posibilităților de vindecare cu ajutorul inimii noastre. Gregg Braden ne prezintă câteva informații despre Univers și...

Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis
Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis

O poveste despre tâlhării. Cel mai bun hoț să câștige! Ross Quest s-a născut într-o familie faimoasă pentru activitățile lor ilegale. Membrii clanului Quest sunt renumiți pentru abilitățile lor în jafuri și pentru capacitatea de a scăpa din cele mai dramatice...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Chiuaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 11 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Chiuaru aici. Andreea Chiuaru are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Studentă la Jurnalism, blogger și scriitor cu o mare pasiune pentru literatura clasică.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments