100. Stăpânul inelelor de JRR Tolkien – o poveste cu creaturi fantastice şi bijuterii magice considerată de către critica literară o capodoperă.

99. Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee – perspectiva unui copil asupra discriminării rasiale, dar şi alte probleme grave ale societăţii din Alabama anilor ’30 precum violul.

98. Casa şi lumea de Rabindranath Tagore – povestea unui nobil bengalez a cărui viaţă liniştită este dată peste cap de apariţia unui revoluţionar.

97. Ghidul autostopistului intergalactic de Douglas Adams – Pământul urmează să fie demolat pentru a face loc unui Drum Hyperspaţial Expres.

96. O mie şi una de nopţi  – pentru a nu fi executată de către soţul ei, regele Persiei, Şeherezada îi spune câte o poveste în fiecare seară.

95. Suferinţele tânărului Werther de Johann Wolfgang von Goethe – povestea lui Werther, un tânăr îndrăgostit de o fată deja logodită – Charlotte.

94. Copiii din miez de noapte de Salman Rushide – povestea unui copil care se naşte exact în momentul în care India îşi câştigă independenţa. Acest copil are puteri telepatice. Într-un mod complet absurd, sursa puterilor sale, care îl leagă de alţi 10.000 de copii născuţi exact în  acelaşi moment se află în vârful nasului supradimensionat, dar incapabil de a detecta mirosuri.

93. Cârtiţa de John Le Carre – George Smiley, un reputat agent secret britanic trebuie să descopere o „cârtiţă” – un agent dublu sovietic, care a reuşit să se infiltreze până la cele mai înalte nivele ale serviciilor secrete din Marea Britanie.

92. Cold Comfort Farm de Stella Gibbons – netradus încă în română, dar disponibil în limba engleză pe diverse site-uri. Poveşti romantice satirice cu tentă rurală!

91. Genji Monogatari de Murasaki Shikibu – primul roman din lume ne spune povestea fiului împăratului: cum au fost viaţa şi iubirile sale!

90. Prins în mreje de Iris Murdoch – un scriitor incapabil are de-a face cu un star de cinema. O combinaţie letală de comedie şi filosofie!

89. Carnetul auriu de Doris Lessing – „cea mai importantă opera a lui Doris Lessing, Carnetul auriu ea a influențat gândirea și sentimentele unei întregi generații de femei.” (New York Times Book Review)

88. Evgheni Oneghin de Aleksandr Puşkin – roman în versuri.

87. Pe drum de Jack Kerouac – o descriere a Americii anilor ’50 şi a generaţiei beat.

86. Moş Goriot de Honoré de Balzac – roman social prin excelenţă, cu elemente de analiză psihologică.

85.  Roşu şi negru de Stendhal – un tânăr din popor încearcă să urce pe scara socială.

84. Cei trei muschetari de Alexandre Dumas – o poveste de capă şi spadă ce nu mai are nevoie de prezentare.

83. Germinal de Emile Zola – scris pentru a „germina” o schimbare în societate, acest roman este povestea unor mineri francezi înfometaţi.

82. Străinul de Albert Camus – un francez îşi omoară prietenul arab.

81. Numele Trandafirului de Umberto Eco – un roman istoric şi poliţist deopotrivă.

80. Oscar şi Lucinda de Peter Carey -povestea iubirii nemărturisite dintre preotul Oscar Hopkins şi Lucinda Leplastrier, beneficiara unei moşteniri.

79. Întinsa mare a Sargaselor de Jean Rhys – autorea preia un personaj din romanul Jane Eyre al lui Charlotte Brontë, anume prima soţie a domnului Rochester (nebuna din turn) şi îi inventează o biografie cutremurătoare.

78.  Alice în Ţara Minunilor de Lewis Caroll – o poveste ce sfidează logica apreciată atât de copii cât şi de adulţi.

77. Catch-22 de Joseph Heller – „Cea mai virulentă renegare a civilizației noastre din literatura celui de-al Doilea Război Mondial.”(The Nation)

76. Procesul de Franz Kafka – povestea unui om arestat şi acţionat în justiţie de o autoritate îndepărtată şi incesibilă, fără ca natura faptei sale penale să îi fie dezvăluită lui sau cititorului.

75. Rosie sau gustul cidrului de Laurie Lee – povestea unei lumi pe cale de dispariţie.

74. Waiting for the Mahatma de RK Narayan – încă nu a fost tradus în română, însă este apreciat de cei de la The Telegraph drept o comedie „blândă”: un indian care îl apreciază pe Gandhi devine, cu timpul, un extremist britanic.

73. Pe frontul de vest nimic nou de Eric Maria Ramarque – ororile Primului Război Mondial văzute prin ochii unui soldat adolescent.

72. Dinner at the Homesick Restaurant de Anne Tyler – încă nu a fost tradus în limba română, povestea a trei fraţi şi a modurilor diferite în care aceştia sunt afectaţi de despărţirea părinţilor.

71. Visul din pavilionul roşu de Cao Xueqin – o pătrundere panoramică în societatea chineză a secolului al XVIII-lea.

70. Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa – povestea declinului unei familii de nobili sicilieni în perioada ascensiune burgheziei pe scena politică.

69. Dacă într-o noapte de iarnă un călător de Italo Calvino – povestea unui cititor care începe să citească o carte cu titlul „Dacă într-o noapte de iarnă un călător”. Fiecare capitol explică felul în care cititorul se pregăteşte pentru a trece la următorul capitol. Un metaroman ce tratează plăcerea începutului unei lecturi.

68.  Crash de JG Ballard – un clasic al genului underground ce are ca temă obsesiile de natură patologică ale personajelor pentru accidentele de maşini şi victimele acestora.

67. A Bend in the River de VS Naipaul – încă nu a fost tradus în română (deşi am tot văzut pe internet variante de traducere ale titlului, nu am găsit titlul în lista nici uneui edituri). Romanul ne spune povestea lui Salim care călătoreşte în inima Africii.

66. Crimă şi pedeapsă de Fiodor Dostoievski – un student pune la cale jefuire şi uciderea unei cămătărese bătrâne cu scopul de a-şi rezolva problemele financiare, dar şi dintr-o grandomanie ieşită din comun datorită căreia se consideră îndreptăţit să ucidă.

65.  Doctor Jivago de Boris Pasternak – idealismul tânărului doctor Jivago este călcat în picioare de atrocităţile Revoluţiei Ruse de la 1905.

64. Trilogia Cairo de Naguib Mahfouz – o serie ce urmăreşte trei generaţii de locuitori ai oraşului Cairo. Trilogia cuprinde următoarele cărţi: O plimbare prin palat, Palatul dorintei, Strada Zaharului.

63. Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde de Robert Louis Stevenson – povestea unui doctor cu o personalitate dublă ce stă la baza a numeroase filme.

62. Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift – la origini, o satiră la adresa poveştilor inventate de călători.

61. Mă numesc Roşu de Orhan Pamuk – un pictor este ucis în Istambul-ul anului 1591. Fiecare capitol este prezentat din perspective inedite: un cadavru, o monedă, picturi reprezentând copaci, moartea, diavolul și chiar prin intermediul culorii roșu.

60. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez – mitul şi realitatea se contopesc într-un mod magic într-o poveste ce se întinde pe parcursul a 100 de ani.

59. London Fields de Martin Amis – „O satiră apocaliptică, o meditație scatologică asupra iubirii, morții și iernii atomice, pe rând lirica și obscena, colocviala și rapsodica.” (New York Times)

58. Detectivii sălbatici de Roberto Bolaño – acţiunea romanului se desfăşoară în Mexic, Nicaragua, Statele Unite, Franța, Spania, Austria, Israel și Africa, cititorii pornind pe urmele a doi poeți „disperați“ (traficanți de droguri câteodată).

57. Jocul cu mărgele de sticlă de Herman Hesse -intelectualii se retrag într-o lume aparte, unde practică jocul cu mărgele de sticlă – joc ale cărui reguli sunt  o combinaţie de muzică şi matematică.

56. Toba de tinichea de Günter Grass – amintiri dintr-un spital psihiatric din timpul Primului Război Mondial.

55.  Austeriltz de WG Sebald – „odiseea omului prin erele întunecate ale istoriei Europei este una dintre cele mai emoționante și adevărate ficțiuni de după război.” (The Times)

54. Lolita de Vladimir Nabokov – un profesor cvadragenar, care se îndrăgosteşte fiica gazdei sale.

53. Povestirea cameristei de Margaret Atwood – într-o lume post-americană, în care majoritatea femeilor sunt sterile, cele fertile sunt subjugate pentru a fi folosite în scopul procreării.

52. De veghe în lanul de secară de JD Saligner – la mai bine de 50 de ani de la apariţie, această carte continuă să fie o carte de căpătâi a adolescenţei.

51. Underwold de Don Delillo – încă nu a fost tradus. De la baseball la dezastru nuclear – un portret complet al Statelor Unite ale Americii din secolul XX.

50. Preaiubita de Toni Morrison – o carte-cult, prezentă în toate topurile celor mai bune cărţi scrise vreodată. Povestea unei sclave fugare ce încearcă să o ia de la capăt alătur ide copii săi

49. Fructele mâniei de John Steinbeck – povestea unei familii americane ce trăieşte în timpul marii depresiuni economice.

48. Go Tell It On The Mountain de James Baldwin – încă nu are şi o variantă în limba română. Conform descrierii succinte oferite de cei de la The Telegraph, este un roman ce explorează rolul bisericii creştine în cadrul comunităţii afro-americane din Harlem.

47. Insuportabila uşurătate a fiinţei de Milan Kundera – infidelitățile unui doctor o neliniştesc pe soţia acestuia.

46. Prime of Miss Jean Brodie de Muriel Spark – încă nu a fost tradus; povestea unei directoare de şcoală cu un comportament „neconvenţional”.

45. Le Voyeur de Alain Robbe-Grillet – o carte ce nu a fost încă tradusă şi în limba română, însă dacă ar fi să ne luăm după cei de la The Guardian chiar ar merita lucrul acesta!

44. Greaţa de Jean-Paul Sartre – un istoric devine scârbit de existenţa sa.

43. Seria Rabbit de John Updike – Fugi, Rabbit; Întoarcerea lui Rabbit; Rabbit e bogat; Odihna lui Rabbit – un fost star al unei echipe de baseball de liceu nu este mulţumit de viaţa sa.

42. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain – un băiat şi un sclav fugar navighează împreună pe râul Mississippi.

41. Câinele din Baskerville de Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes are de rezolvat un nou caz, de data aceasta are de-a face cu un câine extrem de periculos.

40. Casa veseliei de Edith Wathon – pentru Lily Bart averea e mai importantă decât o căsătorie din dragoste. Scandalul şi somniferele sunt şi ele implicate!

39. Lumea se destramă de Chinua Achebe – puterea unui fermier Nigerian este zdruncinată de o moarte accidentală şi de sosirea unui misionar.

38. Marele Gtasby de Francis Scott Fitzgerald – al doilea mare roman scris în limba engleză după Ulise de James Joyce.

37. The Warden de Anthony Trollope – nu a fost tradus până acum. W.H Auden spune despre Trollope că acesta înţelege rolul banilor mai bine decât orice alt scriitor

36. Mizerabilii de Victor Hugo – un fost deținut încearcă să facă bine, însă lucrurile iau o întorsătură nefastă.

35. Jim cel norocos de Kingsley Amis – un profesor de istorie se ceartă cu directorul, se îmbată și… în cele din urmă câștigă fata!

34. Somnul de veci de Raymond Chandler – o poveste cu sex, droguri și șantaj în înalta societate

33. Clarissa de Samuel Richardson – în documentarea realizată pentru acest articol nu am găsit o variantă editată în limba română, deși mare mi-ar fi mirarea să nu se găsească o versiune mai veche în vreun anticariat. O poveste epistolară, în care corsetul eroinei este desfăcut de Robert Lovelace, dezvăluie cei de la The Telegraph.

32. A Dance to the Music of Time de Anthony Powell – la fel, nu am găsit o variantă în limba română! O saga în 12 volume… pentru cei care au răbdare…

31. Suita franceză de Irène Némirovsky – o serie de 2 romane (Dolce și Exodul) publicate pentru prima dată la 60 de ani după ce scriitoarea a fost gazată la Auschwitz. Aceste două romane ilustrează viața în mediul rural, dar și în cel urban în perioada în care Franța se afla sub ocupație nazistă.

30. Ispășire de Ian McEwan – un clasic al literaturii britanice, o poveste ce cucerește pe oricine.

29. La vie: mode d’emploi de Georges Perec – deși am găsit o variantă de traducere menționată chiar și pe coperta IV a altor cărți semnate de acest scriitor, nu am găsit nicăieri vreo altă referință la ediția în limba română (Viața: manual de utilizare).  Conform The Telegraph această carte se referă la puzzle-ul vieții.

28. Tom Jones de Henry Fielding – un roman comic despre viața unui tânăr. Personajul principal este unul neobișnuit în literatura britanică datorită complexității sale.

27.  Frankenstein de Mary Shelly – omul sfidează divinitatea, însă această încercare va avea consecințe tragice.

26. Cranford de Elizabeth Gaskell – fără traducere în limba română. Sătenii din nordul Angliei se revoltă împotriva schimbărilor sociale aduse de revoluția industrială.

25. Piatra lunii de Wilkie Collins – considerat de T.S Eliot „primul, cel mai lung și cel mai bun roman polițist modern al literaturii britanice.”

24. Ulise de James Joyce – o capodoperă modernă, o re-interpretare umoristică a epopeei Odiseea scrisă de Homer. Conține una din cele mai lungi „propoziții” din literatura britanică: 4391 de cuvinte (în variantă englezească).

23.  Madame Bovary de Gustave Flaubert – dorindu-și prea mult o viață ca în romanele de dragoste, șotia unui doctor de provincie sfârșește într-un mod tragic.

22. O călătorie în India de E.M. Forester – o acuzație falsă demască opresiunea de natură rasistă manifestată de conducerea britanică în India.

21. 1984 de George Orwell – Big Brother este ceva mult mai sinistru decât reality-show-ul pe care l-a inspirat!

20. Tristram Shandy de Laurence Sterne – personajul principal este conceput în primul volum, dar abia se naște în al 3-lea iar în al şaselea volum se îmbracă pentru prima dată în hainede băieţi, drispărând după aceea (deși mai sunt încă trei volume). Samuel Jhonson a considerat că acest roman experimental era prea ciudat pentru a trece testul timpului, dar iată că s-a înșelat.

19. Războiul lumilor de H.G. Wells – pământul este invadat de către marțieni… însă aceștia sunt înviși de un virus banal.

18. Bomba zilei de Evelyn Waugh – un tânăr jurnalist care se ocupă de o rubrică plictisitoare despre viața rurală în Mare Britanie este trimis din greşeală în Ismailia, în plin prag de război. O poveste savuroasă inspirată din realitate!

17. Tess d’Uberville de Thomas Hardy – o tragedie rurală, condimentată cu sex!

16. Brighton Rock de Graham Greene – aduce în prim plan disputele a două bande rivale, din perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial.

15. Codul de onoare al Wooster-ilor de P.G. Wodehouse – „perfectul gentleman al unui gentleman”  și omul „de lume” se reunesc!

14. La răscruce de vânturi de Emily Brontë – Cathy și Heathcliff își jură iubire eternă, iar apoi el pleacă…

13. David Copperfield de Charles Dickens – un bildungsroman semi-autobiografic, în care vom găsi tot felul de personaje dubioase.

12. Robinson Crusoe de Daniel Defoe – după ce naufragiază, Robinson Crusoe reuşeste să își ducă viața pe o insulă pustie.

11. Mândrie și prejudecată de Jane Austen – orice băiat spilcuit, bogat, plin de sine merită o fată cu prejudecăți.

…și Top 10 cele mai bune carti din toate timpurile

10. Don Quijote de Miguel de Cervantes – un bătrânel simpatic și cam senil, călare pe o mârțoagă se luptă cu morile de vânt.

9. Doamna Dalloway de Virginia Woolf – „una dintre cele mai emoţionante, dar şi mai revoluționare opere de artă ale secolului XX.” (Michael Cunningham)

8. Dezonoare de J.M. Corteze – un profesor de engleză din Africa de Sud pierde totul după ce seduce o studentă.

7. Jane Eyre de Charlotte Brontë – nu contează că e săracă şi banală, domnul Rochester tot vrea să o ia de nevastă… în mod ilegal!

6. În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust – o meditație asupra memoriei în 7 volume.

5. Inima întunericului de Joseph Conrad – „cucerirea planetei nu e ceva prea drăguț”, a spus Conrad.

4. Portretul unei doamne de Henry James – o moștenitoare americană, își înfruntă destinul în Europa căsătorindu-se cu un adulterin egoist.

3. Anna Karenina de Lev Tolstoi – faimoasa adulterină a lui Tolstoi s-a născut dintr-o reverie a autorului.

2. Moby Dick de Herman Melville – Căpitanul Ahab dorește să se răzbune pe balena albă pentru că i-a mâncat piciorul.

1. Middlemarch de George Elliot – „Unul din puținele romane englezești scrise pentru adulți” – așa îl descrie Virgina Woolf și nimeni nu o poate contrazice!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023