100 de romane pe care trebuie să le citeşti

tumblr_static_tumblr_m8452cdc7w1qc0i43

Uneori e greu să te decizi ce carte să mai citeşti. Ai atât de multe opţiuni… Dacă şi tu te simţi complet neputincios în faţa unei astfel de decizii, iată un top 100 de romane pe care trebuie să le citeşti realizat de prestigiosul cotidian britanic The Telegraph. Astăzi prima parte!

100. Stăpânul inelelor de JRR Tolkein – o poveste cu creaturi fantastice şi bijuterii magice considerată de către critica literară o capodoperă.

99. Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee – perspectiva unui copil asupra discriminării rasiale, dar şi alte probleme grave ale societăţii din Alabama anilor ’30 precum violul.

98. Casa şi lumea de Rabindranath Tagore – povestea unui nobil bengalez a cărui viaţă liniştită este dată peste cap de apariţia unui revoluţionar.

97. Ghidul autostopistului intergalactic de Douglas Adams – Pământul urmează să fie demolat pentru a face loc unui Drum Hyperspaţial Expres.

96. O mie şi una de nopţi  – pentru a nu fi executată de către soţul ei, regele Persiei, Şeherezada îi spune câte o poveste în fiecare seară.

95. Suferinţele tânărului Werther de Johann Wolfgang von Goethe – povestea lui Werther, un tânăr îndrăgostit de o fată deja logodită – Charlotte.

94. Copiii din miez de noapte de Salman Rushide – povestea unui copil care se naşte exact în momentul în care India îşi câştigă independenţa. Acest copil are puteri telepatice. Într-un mod complet absurd, sursa puterilor sale, care îl leagă de alţi 10.000 de copii născuţi exact în  acelaşi moment se află în vârful nasului supradimensionat, dar incapabil de a detecta mirosuri.

93. Cârtiţa de John Le Carre George Smiley, un reputat agent secret britanic trebuie să descopere o “cârtiţă” – un agent dublu sovietic, care a reuşit să se infiltreze până la cele mai înalte nivele ale serviciilor secrete din Marea Britanie.

92. Cold Comfort Farm de Stella Gibbons – netradus încă în română, dar disponibil în limba engleză pe diverse site-uri. Poveşti romantice satirice cu tentă rurală!

91. Genji Monogatari de Murasaki Shikibu – primul roman din lume ne spune povestea fiului împăratului: cum au fost viaţa şi iubirile sale!

90. Prins în mreje de Iris Murdoch – un scriitor incapabil are de-a face cu un star de cinema. O combinaţie letală de comedie şi filosofie!

89. Carnetul auriu de Doris Lessing – “cea mai importantă opera a lui Doris Lessing, Carnetul auriu ea a influențat gândirea și sentimentele unei întregi generații de femei.” (New York Times Book Review)

88. Evgheni Oneghin de Aleksandr Puşkin – roman în versuri.

87. Pe drum de Jack Kerouac – o descriere a Americii anilor ’50 şi a generaţiei beat.

86. Moş Goriot de Honoré de Balzac – roman social prin excelenţă, cu elemente de analiză psihologică.

85.  Roşu şi negru de Stendhal – un tânăr din popor încearcă să urce pe scara socială.

84. Cei trei muschetari de Alexandre Dumas – o poveste de capă şi spadă ce nu mai are nevoie de prezentare.

83. Germinal de Emile Zola – scris pentru a “germina” o schimbare în societate, acest roman este povestea unor mineri francezi înfometaţi.

82. Străinul de Albert Camus – un francez îşi omoară prietenul arab.

81. Numele Trandafirului de Umberto Eco – un roman istoric şi poliţist deopotrivă.

80. Oscar şi Lucinda de Peter Carey -povestea iubirii nemărturisite dintre preotul Oscar Hopkins şi Lucinda Leplastrier, beneficiara unei moşteniri.

79. Întinsa mare a Sargaselor de Jean Rhys – autorea preia un personaj din romanul Jane Eyre al lui Charlotte Brontë, anume prima soţie a domnului Rochester (nebuna din turn) şi îi inventează o biografie cutremurătoare.

78.  Alice în Ţara Minunilor de Lewis Caroll – o poveste ce sfidează logica apreciată atât de copii cât şi de adulţi.

77. Catch-22 de Joseph Heller – “Cea mai virulentă renegare a civilizației noastre din literatura celui de-al Doilea Război Mondial.”(The Nation)

76. Procesul de Franz Kafka – povestea unui om arestat şi acţionat în justiţie de o autoritate îndepărtată şi incesibilă, fără ca natura faptei sale penale să îi fie dezvăluită lui sau cititorului.

75. Rosie sau gustul cidrului de Laurie Lee – povestea unei lumi pe cale de dispariţie.

74. Waiting for the Mahatma de RK Narayan – încă nu a fost tradus în română, însă este apreciat de cei de la The Telegraph drept o comedie “blândă”: un indian care îl apreciază pe Gandhi devine, cu timpul, un extremist britanic.

73. Nimic nou pe Frontul de Vest de Eric Maria Ramarque – ororile Primului Război Mondial văzute prin ochii unui soldat adolescent.

72. Dinner at the Homesick Restaurant de Anne Tyler – încă nu a fost tradus în limba română, povestea a trei fraţi şi a modurilor diferite în care aceştia sunt afectaţi de despărţirea părinţilor.

71. Visul din pavilionul roşu de Cao Xueqin – o pătrundere panoramică în societatea chineză a secolului al XVIII-lea.

70. Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa – povestea declinului unei familii de nobili sicilieni în perioada ascensiune burgheziei pe scena politică.

Citește partea a 2-a

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Iubim comentariile tale :)